La Vanguardia (Català)

La sortida de la crisi dispara la pugna pels enginyers

Els sous pugen un 7% i la rotació arriba al 30%

- ROSA SALVADOR

La sortida de la crisi ha tornat a mostrar les tensions al mercat laboral en profession­als clau, com els enginyers. Segons un estudi realitzat pel Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomuni­cacions (COIT), que compara la situació profession­al d’aquest col·lectiu respecte a la del 2013, els salaris mitjans s’han incrementa­t un 7%, s’han reduït les hores que realitzen de mitjana aquests profession­als (encara que continuen treballant més de 40 hores setmanals) i ha augmentat la rotació, fins al punt que el 30% dels enquestats reconeix que s’està plantejant canviar d’ocupació.

Josep Grinyó, conseller delegat de la consultora Sapientis i vocal de la junta de l’associació Telecos.cat que agrupa els profession­als del sector de Catalunya, reconeix que hi ha dinamisme profession­al encara que centrat “en perfils determinat­s” més que com a fenomen generalitz­at, especialme­nt en els enginyers que inclouen un perfil executiu o de gestió.

Segons l’informe del COIT, el col·legi profession­al estatal, el 20% dels enginyers han realitzat màsters o un altre tipus de formació de gestió empresaria­l, i aquest percentatg­e és més gran entre els més joves: un 41% dels estudiants de les escoles actuals tenen previst cursar-ne algun. La demanda d’aquests profession­als per les empreses i la seva escassetat es reflecteix en els salaris, que són de 57.390 euros anuals per als enginyers amb responsabi­litats de gestió i de 61.010 per als qui realitzen tasques comercials, davant el sou mitjà de la professió de 52.711 euros bruts anuals: més del doble de la mitjana espanyola, que amb prou feines supera els 24.000 euros segons l’INE.

La professió, reconeix Grinyó, té plena ocupació: només un 4% estan a l’atur, incloent-hi prejubilat­s que volen reincorpor­ar-se al mercat laboral, un percentatg­e que es considera tècnic, de persones que estan en transició entre dos llocs de treball. Els enginyers tenen feina des de la facultat: només el 0,2% dels aturats està buscant la seva primera feina. Tot i això, el nivell d’ocupació, corrobora Grinyó, depèn de l’edat. “Hi ha profession­als més grans de 45 anys que s’han quedat una mica obsolets i no troben feina estable” reconeix.

L’edat també té un gran impacte en el salari: els profession­als de 55 a 64 anys que han mantingut l’ocupació malgrat la crisi, en molts casos assalariat­s en grans companyies o amb càrrecs directius en empreses del sector o de consultori­a, tenen els salaris més elevats: una mitjana de 72.860 euros, respecte als 34.531 dels més joves, d’entre 25 i 34 anys.

L’escassetat d’enginyers, explica Grinyó, està portant moltes empreses a buscar altres profession­als per cobrir tasques per a les quals inicialmen­t buscaven un enginyer, i explica l’èxit de projectes com les code academies, que formen programado­rs de manera accelerada. Així, segons l’estudi del COIT, el 58% dels profession­als considera que les tasques que està realitzant les podria fer un altre titulat superior, i un altre 18% que les podria fer fins i tot un persona amb menys formació.

L’enginyeria, assenyala l’estudi, va incorporan­t més dones: el col·legi estatal assenyala que ara només el 17% dels profession­als són dones, però entre les estudiants de les escoles el percentatg­e de dones puja el 25%. Elles, en general més joves, tenen també un sou menor al de la mitjana dels homes, i el 67% guanyen menys de 45.000 euros anuals.

Amb la sortida de la crisi, la jornada d’aquests profession­als s’ha reduït: el 87% treballava més de 40 hores setmanals el 2013, un percentatg­e que ara és de “només” el 58,8%. El desig de millorar les condicions laborals (17%) i el salari (16%) són els principals motius que addueixen els enginyers que volen canviar de feina. I l’alta rotació (ara al 30%) s’ha convertit en el principal motor dels augments salarials. “Com que no hi ha atur, l’empresa que perd un enginyer i necessita substituir-lo, l’ha de fitxar d’altres empreses pagant-li més”, resumeix Grinyó.

RETRIBUCIÓ El salari mitjà, 52.700 euros, és més del doble de la mitjana espanyola, i la taxa d’atur és del 4,1%

DIFERÈNCIE­S ENTRE GÈNERES

Només el 17% dels profession­als són dones, però les estudiants ja són el 25%

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? El centre tecnològic de la multinacio­nal francesa Atos a Barcelona
ANA JIMÉNEZ / ARXIU El centre tecnològic de la multinacio­nal francesa Atos a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain