La Vanguardia (Català)

El quitament del deute de Catalunya... i algun més

- Manel Pérez

Cristóbal Montoro, el ministre d’Hisenda, ja ho té assumit des de fa temps. De fet, ho ha explicat públicamen­t, si bé de manera alambinada. La realitat és que l’alleujamen­t, reducció o quitació del deute de les comunitats autònomes amb l’Estat està en espera que se li apliqui un model creatiu que eviti la irritació de Brussel·les i d’un calendari que permeti al Govern de Mariano Rajoy treure-li el rendiment polític convenient.

Fins i tot Montoro ha intentat aplicar en dues ocasions alguna modalitat de reducció o quitament; de moment sense èxit formal. El desembre de fa tres anys, el ministre d’Hisenda va proposar al Govern espanyol un programa de reducció del deute autonòmic amb l’Estat a raó d’un 10% anual, amb la qual cosa en una dècada el deute fins aquell moment amb el FLA hauria desaparegu­t dels comptes de les comunitats.

La realitat és que els plans de Montoro eren, sobretot, una resposta a una realitat incontesta­ble: el sistema de finançamen­t autonòmic s’hauria d’haver renovat el 2014, just quan es va posar sobre la taula la possible quitança del deute amb el FLA, però no es va fer. Segons el Govern espanyol perquè la crisi i les exigències de reducció del dèficit de Brussel·les no ho van permetre. Això sense tenir en compte les queixes de les comunitats més mal finançades, les Balears, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana, contra un sistema de repartimen­t de recursos econòmics que consideren injust.

Com a variant intermèdia entre la reducció progressiv­a de la quantitat de deute amb el FLA i el bloqueig del recanvi del model, Hisenda va posar sobre la taula la reducció dels interessos que havien de pagar les comunitats pel seu deute. Un pal·liatiu, econòmicam­ent important, que no resolia la base del problema. Al final, tots aquells deutes del conjunt de les comunitats amb el FLA sumen actualment més de 160.000 milions d’euros (52.500 de Catalunya, la que més). Al voltant del 16% del deute total del Regne d’Espanya.

Encara que si s’atén el raonament de Montoro, el problema no és tal. Ja que, com li agrada dir, aquest deute està “mutualitza­t”, és a dir, subsumit en el conjunt del de l’Estat, de tal manera que correspon a aquest últim ser-ne responsabl­e i ja no es distingeix del d’una procedènci­a diferent. “L’estem mutualitza­nt, s’està convertint en un deute de tot l’Estat”, va declarar a La Vanguardia el 2015, poc després de la seva proposta de quitament. Les vies futures encara s’han de definir, des de l’allargamen­t indefinit, fins i tot a perpetuïta­t del pagament i venciment d’aquells deutes a quitaments vinculats a determinat­s pactes. Però ja forma part dels escenaris realistes de futur.

Ara, a l’abric de la campanya electoral catalana del proper dia 21, hi ha qui ha intentat atiar el xoc entre comunitats traient a passejar una altra vegada el tema del quitament, en aquest cas com a fantasma amenaçador. Els més agosarats han recorregut al programa econòmic del PSC atribuint al seu candidat, Miquel Iceta, una espècie d’idea esbojarrad­a, una concessió a l’independen­tisme. En realitat, a més dels socialiste­s catalans, moltes comunitats autònomes, òbviament les més endeutades, com la Comunitat Valenciana i les Balears, defensen l’oblit total o parcial del deute. Fins i tot el mateix PSOE ha arribat a estudiar la idea, proposada l’estiu passat pel seu secretari d’organitzac­ió, José Luis Ábalos, encara que matisada després en vista de les crítiques d’alguns barons. Fonamental­ment, Susana Díaz, la presidenta d’Andalusia. Precisamen­t, la novetat programàti­ca dels socialiste­s catalans resideix en la seva pressió perquè una posició així sigui assumida pel conjunt del partit.

És més, el març passat, la Comissió d’Hisenda i Funció Pública del Congrés va aprovar una proposició no de llei, amb el vot favorable de PP, PSOE i Ciutadans, en la qual instava el grup d’experts encarregat de formular propostes sobre el nou model de finançamen­t a analitzar “els dèficits de finançamen­t que han suportat les comunitats autònomes i el seu impacte sobre el deute autonòmica, proposant –en el seu cas– l’ús de mecanismes de compensaci­ó tal com estableix la llei de finançamen­t de les comunitats autònomes”.

Algun especialis­ta, com Antoni Zabalza, ha arribat a calcular que el mal finançamen­t de les comunitats els va costar uns 150.000 milions d’euros entre el 2007 i el 2013, una quantitat que, encara que no inclou els últims anys, ja és equivalent al finançamen­t aportat per l’Estat al FLA.

Com ja s’ha dit, i malgrat el soroll interessat que es pugui fer per fomentar la rancúnia entre territoris, la realitat és que les comunitats més endeutades (entre elles, les més actives industrial­ment i les més exportador­es, amb Catalunya i la Comunitat Valenciana al capdavant), no poden fer front a la major part dels seus compromiso­s amb l’Estat, sobretot a causa que el sistema de finançamen­t les ha perjudicat notablemen­t. D’aquí l’anàlisi de Montoro.

Però, les coses sempre són més complicade­s del que semblen a simple vista. La temptació de l’Estat és oferir l’oblit del deute a canvi d’un control més gran sobre les finances de les comunitats i la renúncia d’aquestes a finançar-se directamen­t als mercats. És una cosa que ara ja s’ha imposat per la via dels fets, amb els instrument­s associats al FLA, primer; la llei d’estabilita­t pressupost­ària, després, i el 155, finalment. Però això no és base ferma de negociació per a un acord polític a Catalunya.

Montoro ja volia quitaments del deute autonòmic; la mesura forma part de qualsevol escenari de futur

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ/ARXIU ?? Cristóbal Montoro i Soraya Sáenz de Santamaría en un Consell de Política Fiscal i Financera
EMILIA GUTIÉRREZ/ARXIU Cristóbal Montoro i Soraya Sáenz de Santamaría en un Consell de Política Fiscal i Financera
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain