La Vanguardia (Català)

Els nens llegeixen i tots hi guanyen

- MAR GALTÉS Barcelona

Fer que els nens llegeixin ha de ser per força un bon negoci, socialment i culturalme­nt parlant. I que sigui també rendible com a empresa és l’objectiu de Boolino, una empresa emergent que va començar el 2012 a Barcelona com un blog de recomanaci­ons de llibres infantils pensat per a les famílies. També és una botiga en línia de llibres (la majoria, en paper), fa màrqueting digital per a editorials i el 2016 va obrir una nova divisió amb la compra a Anglaterra d’una plataforma que permet als infants, principalm­ent a través de les escoles, participar amb l’autor en el procés de creació d’una novel·la. Boolino està enfocada ara als mercats espanyol i anglès, i aquesta adquisició, Fiction Express, ha de ser la gran palanca d’expansió internacio­nal prevista per a l’any vinent. Aquest any Boolino facturarà mig milió d’euros i té previst arribar als beneficis operatius l’any que ve.

“Quan vam començar, sabíem que havíem de monetitzar amb ingressos recurrents, però no vèiem la manera de ferho. El mercat no estava a punt, ningú ho feia”, expliquen Sven Huber i Cristina Puig, socis al capdavant del projecte. “El que sí que teníem clar és que no volíem finançar-nos per publicitat o bàners. I sabent el que no volíem, ha sorgit el model actual”.

Sven Huber (46) havia treballat a McKinsey a Munic i va venir a Barcelona el 1999 per fer l’MBA a l’Iese. Va ser director de màrqueting de Círculo de Lectores i era el director de les llibreries Bertrand per a Espanya quan Bertelsman­n va vendre’s el 2011 la divisió mundial de clubs de lectura i llibreries. I Huber va decidir que era el moment d’emprendre, de posar en pràctica pel seu compte el que havia après durant una dècada al grup alemany. “Tant al Círculo com a Bertrand ja havíem donat sempre importànci­a al llibre infantil”.

Huber va començar amb un col·lega també sortit de Bertelsman­n, però és amb Cristina Puig Balmes amb qui continuen com a socis. Puig (43) ve del món dels negocis: primer a Accenture, després va muntar una bugaderia industrial, després una agència de màrqueting promociona­l. “I quan pensava fer un altre tomb a la trajectòri­a, vaig conèixer Boolino”.

Boolino fa les funcions del bon llibreter de tota la vida, des d’internet. “No tothom viu en una gran ciutat i pot tenir el llibreter de referència a prop”, justifique­n. I continuen confiant, i molt, en el llibre físic, de paper. “Ara ja tothom busca la informació en línia, sobre llibres, també”. Per això van començar amb les recomanaci­ons per a lectors de 0 a 16 anys. “Cada mes rebem més de 1.000 ressenyes de lectors i a més, tenim 1.300 persones de tot Espanya, i 200 al Regne Unit, que ens aporten contingut; són joves lectors, mestres, mares i pares, booktubers, bookgramme­rs, blogaires que parlen de llibres i nosaltres els donem difusió” (i aquí no hi ha relació econòmica, asseguren). I també són una llibreria en línia: la pàgina espanyola té unes 60.000 referèncie­s (6.000 en català); l’anglesa té 75.000 títols.

A Boolino tracten directamen­t amb els lectors, mentre que les editorials tenen la relació amb els llibreters. “Per això fem màrqueting digital per a editorials, grans i petites, per ajudar-les i que arribin als blogs i a les famílies”. Un objectiu porta a l’altre: motivar els nens a llegir i fer negoci. “Hem aconseguit que la comanda mitjana passi d’un a tres llibres ”.

Però per diferencia­r-se de veritat, “Boolino necessitav­a tenir producte propi. I buscant com crear vincles entre les històries i els infants”, va néixer la Boolino Box (per a nens de 2 a 7 anys): un servei de subscripci­ó que inclou una caixa amb un llibre, una guia de lectura i activitats: “És una manera d’apoderar els pares”.

Boolino, amb un equip de 14 profession­als, té 350.000 seguidors a les recomanaci­ons, 1.500 subscripto­rs a les capses. I la gran estratègia de futur és Fiction Express, que és una versió 2.0 d’aquells llibrets de Tria la teva

aventura dels anys vuitanta. És una plataforma que va crear un editor anglès (just abans de jubilar-se, i va vendre a Boolino), perquè els alumnes co-creïn les històries amb els autors. “És un model totalment escalable”. De moment està disponible en anglès i ja hi participen 200 escoles, la majoria a Anglaterra, alguna a Espanya, Dubai o Austàlia. La idea és vendre-ho, a través d’acords amb editorials educatives de tot el món –el primer que han signat és a la Índia–, com a eina per reforçar l’anglès com a segona llengua, i després es podrà fer servir també la plataforma per al castellà.

Des de que va començar, Boolino ha aixecat una mica més d’1 milió d’euros; tenen àngel inversor, i també un soci financer, Andreas Mihalovits, alemany establert a Marbella, a qui van conèixer al 4YFN, durant el MWC del 2016.

Puig i Huber han comprovat amb les seves famílies (tenen dos fills cadascú) que “als més petits els agraden els contes, la feina és que quan creixen els continuïn agradant”. “Ens pensem que han de llegir el que nosaltres volem. Els podem aconsellar, recomanar, però ells han de decidir. Hi ha més oferta que mai, poden trobar el que volen”. I tot i que no hi ha una recepta infal·lible per crear addictes lectors, s’atreveixen amb una recomanaci­ó: “De ben petits, compartir amb ells deu minuts de lectura al dia”, que deu minuts no són res, i tot és començar.

“No ens volíem finançar per bàners; i sabent el que no volíem, surt el model de negoci actual”

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Sven Huber i Cristina Puig recomanen als pares que llegeixin cada dia deu minuts amb els fills quan són petits
CÉSAR RANGEL Sven Huber i Cristina Puig recomanen als pares que llegeixin cada dia deu minuts amb els fills quan són petits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain