La Vanguardia (Català)

La dreta francesa estrena líder

Laurent Wauquiez venç sense convèncer en la lluita per la presidènci­a d’LR

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Noquejada fa sis mesos per Emmanuel Macron, la dreta francesa va fer ahir el primer pas cap a la recomposic­ió, amb l’elecció de Laurent Wauquiez, de 42 anys i situat a l’ala dreta del partit, com a nou president d’Els Republican­s (LR). La dreta hauria d’haver guanyat les presidenci­als del maig-juny, ho tenia tot a favor, però l’escàndol que va envoltar el seu candidat, François Fillon, unit al puixant macronisme, “ni d’esquerres, ni de dretes”, però en realitat de dretes, va alterar completame­nt el guió.

La història de l’oportú escàndol de Fillon, l’anomenat Penelopega­te, una minúcia de nepotisme familiar, encara s’ha d’explicar: qui va filtrar aquella informació tan oportuna sobre els llocs de treball de l’esposa i fills de Fillon, que després va donar ales a un macronisme avalat pels poders fàctics de França i el món? A hores d’ara ja tant se val.

Per molts francesos, un 20% segons l’última enquesta, “la dreta” és Macron. Només un 27% identifica amb aquesta família l’antic i desmembrat partit de François Fillon, Alain Juppé i Nicolas Sarkozy. I menys de la meitat dels simpatitza­nts de la dreta consideren que Els Republican­s són el partit que millor representa la dreta.

Amb mig partit que ha desertat cap a les prebendes del poder macronista i l’altra meitat desmoralit­zat, les preguntes són existencia­ls: Qui som? D’on venim? On anem? Del que es tracta per Els Republican­s és d’iniciar una recuperaci­ó que en qualsevol cas va per llarg. El seu primer pas era elegir un president. I, en aquest sentit, va arribar Wauquiez.

Laurent Wauquiez, president de la regió Alvèrnia-Roine-Alps, un home molt poc popular, tant en el partit com entre els francesos, i el aspecte del qual no anima a comprar res a aquesta gent, va aconseguir a la nit el lideratge en una votació sense secrets.

Va obtenir el 74% del vot contra dos rivals de petit nivell: Florence Portelli, de 39 anys, alcaldessa de Taverny i exdirector­a de campanya de François Fillon (16%) i Maël de Calan, un electe de Bretanya de 36 anys avalat per Alain Juppé (9%).

Wauquiez ha rebut el suport de Sarkozy i de Fillon, però no és un líder carismàtic ni tan sols a l’interior del seu partit.

El seu rival en l’elecció d’ahir, Florence Portelli, una dona, que no es mossega la llengua l’ha definit així: “No té gaire cosa d’humà, però sí la capacitat de saltar d’una convicció a l’altra en un mínim de temps”. Treballarà amb ell?: “De cap de les maneres: tindria la impressió de prostituir-me”, respon l’alcaldessa.

Amb 70 mítings per tot el territori de França i amb el suport dels dos grans patriarque­s de la dreta, la victòria de Wauquiez no tenia secret, però, per si de cas, el candidat es va negar a mantenir un debat amb els seus poc coneguts competidor­s, cosa que només hauria servit per concentrar l’atenció sobre ells. Malgrat això, la imatge del vencedor fins i tot es va degradar més durant la seva campanya, en la qual va perdre 16 punts entre els simpatitza­nts del seu partit.

El 88% dels electors de la seva família política el consideren “competent”, però la resta de coses són demolidore­s: un 47% el considera “demagog”; un 38% considera que és “agressiu”, i un 31% opina que “imita el Front Nacional”.

Però quina opció més li queda sinó emfatitzar el seu dretanisme de

dretes amb insistènci­a en el discurs identitari i en el seu euroescept­icisme, quan el macronisme ha ocupat tota la resta?

Pel conjunt dels francesos, Wauquiez és un líder fallit: un 62% dels electors no el consideren “proper a la gent”, i un 60% creu que el qualificat­iu d’“honest” no li és aplicable.

Amb tot això a la maleta i el panorama dominat per la gran redundànci­a que suposa el macronisme a punt de donar el cop de gràcia a tot el que quedava de França com a poble gal resistent al neoliberal­isme, Wauquiez defensa un discurs

ben de dretes. El nou cap d’Els Republican­s subscriu la teoria del “gran reemplaçam­ent” segons la qual l’emigració està reemplaçan­t demogràfic­ament la nació francesa per una desagradab­le barreja ètnica. Tot això ha portat Marine Le Pen a proposar una “aliança” al nou líder, però aquest l’ha rebutjada a la recerca del seu propi espai.

Nicolas Bay, vicepresid­ent del Front Nacional, acusa Wauquiez d’“una total manca de sinceritat”. “O bé Wauquiez comparteix els nostres pressupost­os sobre la qüestió migratòria sobre la Unió Europea, que és un desastre, i treu les conseqüènc­ies de tot això, o es manté en l’antiga posició de Chirac i Sarkozy, que consisteix a reivindica­r les nostres idees per donar-se brillantor, sense fer res a continuaci­ó”, ha dit Bay.

DESCRÈDIT Entre els simpatitza­nts de la dreta un 47% el considera “demagog”, i un 38%, “agressiu”

ESPAI

El macronisme obliga la dreta a emfatitzar un discurs identitari més a prop de l’FN

 ?? JEFF PACHOUD / AFP ?? El nou líder d’Els Republican­s, Laurent Wauquiez (dreta), al costat de Nicolas Sarkozy divendres a Lió
JEFF PACHOUD / AFP El nou líder d’Els Republican­s, Laurent Wauquiez (dreta), al costat de Nicolas Sarkozy divendres a Lió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain