La Vanguardia (Català)

Alarma a Nova York per un atemptat frustrat

Si no es perdés tant de menjar, 300 milions de persones podrien alimentar-se LA POR ALS GIHADISTES Qui no s’escapa del conflicte té por d’anar al camp i les collites es podreixen

- ELS SEMÀFORS

A l’Àfrica subsaharia­na, on 220 milions de persones passen gana, entre el 20 per cent i el 30 per cent dels aliments produïts es fan malbé o no arriben als mercats. Es perden. El correspons­al de La Vanguardia a l’Àfrica, Xavier Aldekoa ,iels periodiste­s de LaVanguard­ia.com Laura Aragó i Carles Villalonga, han viatjat a Nigèria, Malawi, Uganda i Moçambic per, dins del projecte Missing Food, analitzar on, com i per què es desaprofit­en els aliments i per recollir exemples de lluita contra el problema remeiable més greu del món.

Fanna Wardu passa gana per culpa de l’odi. Fins fa quatre mesos, al seu llogarret de Samari, al nord-est de Nigèria, tenia un ramat de cabres i un tros de terra on els cultius creixien de pressa. Si la collita era bona, i solia serho, venia l’excedent al mercat. Ara el seu net, de dos anys i mig, és un sac d’ossos i es mor de fam. Avui la Fanna viu al camp de desplaçats de Medinatu, a la ciutat de Maiduguri, perquè un dia van arribar a la seva aldea els barbuts de Boko Haram. “Ens van prendre els animals, el nostre mode de vida”. La por als gihadistes ha provocat una onada de fam a Nigèria i el llac Txad, on almenys 2,6 milions de nigerians han fugit de casa seva i on set milions depenen de l’ajuda humanitàri­a.

La violència és darrere de milions de casos de fam a l’Àfrica. Qui no s’escapa directamen­t del conflicte té por d’anar al camp, i les collites es podreixen sense que ningú les culli. I aquesta interrupci­ó és una condemna: molts camperols no podran guardar llavors per a la pròxima collita i, com que es trenca el cicle, ja no tindran capacitat per comprar-ne de noves i conrear quan arribi la pau.

Però la guerra només és una de les arrels del menjar perdut en un planeta que produeix prou per alimentar 7.000 milions d’éssers humans. Si als països occidental­s el 40% de les pèrdues es produeixen en el consumidor final, ja sigui a les escombrari­es o caducat al fons de la nevera, a l’Àfrica les pèrdues tenen lloc en les tres fases inicials del procés: el cultiu, l’emmagatzem­ament i la distribuci­ó.

Més eficiència en tècniques de conreu o conservaci­ó, la creació de cooperativ­es per protegir

Hilda Kachembere viu en una petita localitat de Malawi, Kammata, on la supervivèn­cia es compta pels sacs de gra que s’emmagatzem­en a cada collita. Aquesta dona participa en una cooperativ­a per evitar la pèrdua de menjar.

 ??  ??
 ??  ?? Hilda Kachembere apareix a la foto a casa seva a Kammata (Malawi) amb les mans en un dels pocs sacs de cereals amb què sobreviurà la seva família tota la temporada
Hilda Kachembere apareix a la foto a casa seva a Kammata (Malawi) amb les mans en un dels pocs sacs de cereals amb què sobreviurà la seva família tota la temporada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain