La Vanguardia (Català)

El Suprem investigar­à més membres d’ERC i de la CUP

El jutge demana un informe a la Guàrdia Civil sobre el comitè estratègic de l’1-O Les noves indagacion­s podrien afectar Marta Rovira i Anna Gabriel Els passos del jutge revelen que ja se centra en la presumpta rebel·lió

- Isabel Garcia Pagan Barcelona

La campanya no passava per la rambla Aragó de Lleida, però l’entrada de matinada de la Guàrdia Civil al Museu Diocesà la va convertir en l’escenari del dia. L’ordre judicial que posava en marxa el trasllat de peces al monestir de Vilanova de Sixena no és el final d’un conflicte que dura dècades sobre la propietat de les obres, però la decisió d’enviar una desena de vehicles de la Guàrdia Civil a dos quarts de quatre de la matinada, en plena campanya, evidencia que els tribunals han renunciat a la seva tradiciona­l discreció mentre els processos electorals estan en marxa.

L’Audiència d’Osca va fer el pas de matinada. El Tribunal Suprem va esperar fins després del migdia. Convertit en ombra de l’antic Govern, els seus alts càrrecs i dirigents del PDECat i ERC, el magistrat Pablo Llarena va posar ahir en marxa la maquinària judicial per

Durant el procés a un lletrat del Govern li van punxar les rodes del cotxe al jutjat d’Osca

apuntalar la causa contra els responsabl­es del referèndum de l’1 d’octubre, l’aturada del dia 3, la declaració d’independèn­cia del 27 i l’aturada del 8 de novembre.

Les investigac­ions que duia a terme el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona recullen informes detallats de la Guàrdia Civil sobre el que els agents denominen “comitè estratègic” del procés que posen ara nous noms en el punt de mira del Suprem. Marta Rovira n’és una, però també Artur Mas, o antics membres del Govern que van deixar els seus càrrecs perquè no compartien l’estratègia que es duia a terme, com ara Neus Munté o Joan Vidal de Siurana i, per primera vegada, diputats de la CUP, com Anna Gabriel o Benet Salellas. La llibreta Moleskine de Josep Maria Jové, ex-secretari general d’Economia, no només posa cares al reguitzell de reunions paral·leles al Consell Executiu en què es gestava el camí cap a la independèn­cia, sinó que també plasma el gir en el posicionam­ent d’alguns dels seus protagonis­tes.

Les dues decisions judicials van condiciona­r ahir la campanya dels independen­tistes, tot i que en sentits inversos. ERC, Junts per Catalunya i la CUP es van posar en marxa de matinada cap a Lleida amb l’argumentar­i contra el Govern central i els partits que van donar suport a la intervenci­ó de la Generalita­t per la via de l’article 155 de la Constituci­ó.

El conflicte dels béns de Sixena havia unit gairebé tots els partits al Parlament, que va aprovar fa un any una resolució per defensar la conservaci­ó al Museu de Lleida i al MNAC les obres procedents del monestir d’Osca. La resolució la van firmar Junts pel Sí, el PSC, els comuns, la CUP i fins i tot el PP, mentre que a Ciutadans, que es va abstenir, culpaven els grups no independen­tistes de mantenir un doble discurs a un costat i l’altre de l’Ebre. La disputa entre els governs de la Generalita­t i d’Aragó va ser víctima del procés, però també de la falta de diàleg institucio­nal durant anys. Es van avortar els intents d’un acord entre la Generalita­t i el Govern d’Aragó, i durant la via judicial fins i tot un dels advocats de l’executiu català es va trobar les quatre rodes del cotxe punxades quan va sortir del jutjat d’Osca.

Però és que no hi ha hagut contacte ni entre membres del mateix partit. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, del PSC, confessava ahir mateix que no havia parlat amb el president aragonès, Javier Lambán, del PSOE. Lambán anirà avui a Vilanova de Sixena per veure 43 de les 44 peces reclamades (una tela del segle XVIII no s’ha trobat al Museu de Lleida) i celebrar el seu triomf. Mentrestan­t, Ros va ser rebut amb esbroncade­s a les portes del museu per les desenes de manifestan­ts congregats, mentre que Joan Tardà qualificav­a d’“abús”, “vergonya” i acte d’“humiliació” cap als catalans. El mateix discurs van desplegar Mireia Boya, de la CUP, i Laura Borràs, de JxCat.

Els socialiste­s sumen una de freda i una de calenta a Lleida. Diumenge Miquel Iceta i Pedro Sánchez van omplir el teatre de l’Escorxador i ahir van ser el blanc de totes les crítiques. El candidat socialista va exhibir cintura política: “Un es pot llegir els decrets del Govern després del 155 i Sixena, art o Lleida no surten, no té a veure una cosa amb cap altra”.

Més contenció hi va haver sobre l’abast de la investigac­ió del Suprem. Al bloc constituci­onalista perquè no és cosa seva i a l’independen­tista perquè les imputacion­s poden estar a punt d’arribar. Més encara entre els republican­s, just el dia que Oriol Junqueras demanava per escrit al magistrat autoritzac­ió per participar en la campanya electoral amb una al·legació d’allò més nítida: “La realitat és que l’escenari polític actual és el d’acatament del 155 de la Constituci­ó, el de submissió a un procés electoral, el del cessament

Iceta va triomfar amb Sánchez diumenge; ahir Ros era esbroncat al Museu de Lleida

MACROCAUSA El jutge també demana informació sobre els Comitès de Defensa de la República

RELACIÓ TENSA

“No sabeu fer-ho tot? Feu-ho!”, va deixar anar un alt càrrec; Jové va apuntar: “Revenja?”

del govern de la Generalita­t i el de la proposta (...) d’escenaris de diàleg i resolució bilateral de conflictes polítics”.

El jutge Llarena persegueix els responsabl­es d’actuacions “tendents a aconseguir la independèn­cia de la comunitat autònoma de Catalunya” entre CDC i el seu partit successor, el PDECat; i ERC, la CUP, Òmnium, l’ANC i l’AMI, però també sobre les actuacions dels Comitès de Defensa de la República i els seus responsabl­es, malgrat que la seva constituci­ó és de base assembleàr­ia. La investigac­ió busca apuntalar l’acusació de rebel·lió i sedició demanant informació a la Guàrdia Civil sobre iniciative­s concertade­s entre el Govern, els partits i les entitats, però també sobre campanyes de publicitat i fins i tot sobre els “posicionam­ents” dels membres del denominat “comitè estratègic”.

L’evolució de les posicions la va recollir el mateix Jové: el febrer del 2016 Puigdemont recordava la necessitat de disposar d’un 50% de suports perquè la comunitat internacio­nal donés suport al procés sobiranist­a, mentre que set mesos després anotava que Puigdemont “no s’aturarà”. Recorregut invers va fer Mas. El febrer de l’any passat defensava la importànci­a de la ruptura davant la impossibil­itat de “tenir-ho tot preparat”, mentre els últims mesos es va posicionar contra la declaració unilateral d’independèn­cia. Les reunions consignade­s també revelen els dubtes sobre l’èxit d’un referèndum unilateral, sobre les garanties de la desconnexi­ó, però també sobre la dura convivènci­a entre PDECat i ERC.

Una reunió sobre pressupost­os va arrencar parlant d’impostos i va acabar amb una disputa sobre el referèndum encara sense data: “No ho sabeu fer tot? Feu-ho!”. “Dolgut? Revenja? No vol que ho aconseguim?”, va apuntar Jové.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? POOL EFE / ACN ?? Julián Sánchez Melgar va jurar ahir el càrrec de fiscal general de l’Estat davant el Rei, en un acte al palau de la Zarzuela. El jurament es va fer davant un crucifix, un exemplar facsímil de la Constituci­ó editat per les Corts Generals el 1980, així...
POOL EFE / ACN Julián Sánchez Melgar va jurar ahir el càrrec de fiscal general de l’Estat davant el Rei, en un acte al palau de la Zarzuela. El jurament es va fer davant un crucifix, un exemplar facsímil de la Constituci­ó editat per les Corts Generals el 1980, així...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain