La Vanguardia (Català)

Les peces de la discòrdia.

Els tècnics aragonesos es van personar amb la Guàrdia Civil a les 3.30 h de la matinada El Museu de Lleida lliura 44 obres, però en supleix una que no troba per una altra d’alabastre Hi va haver moments de tensió entre manifestan­ts i mossos i insults a

- PAU ECHAUZ / JOSEP PLAYÀ

Lleida va viure ahir un dels dies més dissortats de la seva història recent. Un impression­ant dispositiu policial va protegir els tècnics aragonesos i els empleats de l’empresa de transports que després de quinze hores de feina van culminar el trasllat de les 44 peces d’art que una sentència judicial ha ordenat tornar el seu lloc d’origen, el monestir de Sixena.

Hi va haver crits, tensió, insults i més d’una llàgrima a l’entrada del museu. Les crides a la concentrac­ió de protesta no van evitar que a les 14.10 h un camió carregat amb les peces ja embalades sortís en direcció a Sixena. Allà, al cor dels Monegres, l’ambient era ben diferent, d’alegria i satisfacci­ó, amb un grup de veïns que van rebre emo- cionats la comitiva com si portessin un trofeu de guerra. La consellera de Cultura d’Aragó, Mayte Pérez, es felicitava per la recuperaci­ó de les obres i fins i tot els cinc bisbes aragonesos van emetre un comunicat de “goig” per celebrar el retorn de les peces a les monges santjoanis­tes, propietàri­es del monestir.

De moment les peces no podran exposar-se fins que s’acabin de condiciona­r les sales i en espera d’un acord de les autoritats aragoneses amb les monges que actualment ocupen en règim de lloguer el monestir i que són d’una altra ordre religiosa. L’última monja santjoanis­ta de Sixena va morir l’any 2000 al convent de Valldoreix, on havia estat acollida aquesta petita comunitat. I actualment a l’ordre santjoanis­ta només li queda una altra petita comunitat al monestir de Salinas d’Añana (Àlaba).

A les nou de la nit de diumenge van començar a accedir al recinte les primeres dotacions dels Mossos d’Esquadra mentre es constatava que el director, Josep Giralt, es trobava a l’interior i havia convocat els conservado­rs i tècnics en plantilla. A partir de les dotze de la nit, quan entrava en vigor l’ordre judicial, els mossos van ampliar el

perímetre de seguretat tancant l’accés a un grup d’unes trenta persones i als mitjans de comunicaci­ó presents.

A aquesta mateixa hora s’hi va personar l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que pretenia entrar al museu en la seva qualitat de membre del Consorci, però els Mossos l’hi van negar l’accés. Ros va ser esbroncat per la gent, però l’alcalde va reivindica­r el seu dret a estar present en el que va qualificar “d’incendi cultural”.

Cap a les 3.30 hores de la matinada, una comitiva de quinze furgons de la Guàrdia Civil arribava a la seu museística amb un equip de tècnics aragonesos. El trasllat de l’art de Sixena era una realitat al marge dels recursos d’última hora. A primeres hores del matí, quan va augmentar l’afluència de gent a la concentrac­ió, hi va haver una càrrega policial per ampliar el perímetre de seguretat. Un home va resultar afectat d’un atac de ta- quicàrdia i hi va haver algun contusiona­t.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va tornar a intentar al matí entrar al museu i un altre cop se li va impedir aconseguin­t una pluja d’improperis dels manifestan­ts. “No us oblideu d’endur-vos també l’alcalde”, va ser un dels crits.

Les reaccions polítiques no es van fer esperar. El president del Govern va advertir que la resolució judicial s’ha de complir “perquè és el normal” en un estat democràtic. L’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont va llançar un duríssim tuit des de Bèlgica situant l’acció en un context de “cop d’Estat” i el van seguir altres dirigents del PDeCAT, ERC i la CUP. Davant del museu es van poder veure diferents dirigents com Joan Tardà, Antoni Castellà, Laura Borràs, Quim Torra o Mireia Boya i diversos directors de museus que van expressar la seva indignació. A la tarda, va ser el director del MNAC, Pepe Serra, qui va declarar que es tractava d’“un dia trist per al patrimoni i els museus”.

Altres formacions polítiques com Catalunya en Comú van criticar també la mesura, que van considerar una conseqüènc­ia del 155. Iceta (PSC) qualificav­a la decisió de “precipitad­a”. Fins i tot el candidat del PP Xavier García Albiol se’n va distanciar, encara que va culpar els independen­tistes de “falta de capacitat negociador­a”.

El consell de govern de la Universita­t de Lleida va lamentar que es fes aquest trasllat sense haver arribat a “un acord polític”. Pocs van recordar que l’abril del 2016 el conseller de Cultura Santi Vila va estar a punt d’arribar a un acord amb el Govern d’Aragó per evitar aquest desenllaç, però la seva proposta de retorn de part de les obres no va ser aprovada pel Consell Executiu.

A l’interior de l’edifici, tècnics aragonesos i catalans s’esforçaven per accelerar al màxim els tràmits. El director, Josep Giralt, va explicar que s’havien lliurat a Sixena 44 peces, encara que una d’elles no forma part de la llista sol·licitada pel jutge. “Hem aportat una figura d’alabastre que es complement­a amb els baixos relleus de Joly”. Es va afegir en substituci­ó d’una pin-

tura a l’oli de la Immaculada Concepció del segle XVII que no està dipositada al museu sinó, segons sembla, en dependènci­es episcopals. “A l’acta ens compromete­m a localitzar­la i a lliurar-la com més aviat millor. Serà la peça 45”, va dir Giralt.

Josep Giralt i tot el seu equip de tècnics, al costat d’alts càrrecs del Departamen­t de Cultura, com el director general Jusèp Boya, van aparèixer al final de l’operatiu a la mateixa porta per la qual s’havien carregat els embalatges, i van ser objecte d’una ovació d’homenatge per part dels concentrat­s. “Creiem que la justícia no ens ha fet justícia. Hem fet el que havíem de fer. Hem acceptat amb profession­alitat un fet que és excepciona­l en la història dels museus del món. Cal remarcar que és la primera vegada que això passa”, va dir el director.

Entre les prioritats que Giralt plantejarà al Consorci del Museu de Lleida, s’inclou la més que obligada presentaci­ó d’un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, insistint que el trasllat a Sixena és una mesura cautelar que pot ser revocada. “Lamentem la pèrdua, però als nostres magatzems hi ha més de 40.000 objectes artístics que cal continuar conservant i exhibint”, van ser les últimes paraules de Giralt.

Una mostra de la tensió viscuda van ser les paraules del director dels Serveis Territoria­ls de Cultura de la Generalita­t a Lleida, Josep Borrell, que va advertir que l’operació policial podria perjudicar els aragonesos que viuen a la Franja i reben assistènci­a sanitària a la capital del Segrià. Més tard, el gerent de la Regió Sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Jordi Cortada, el va haver de desmentir i va assegurar que Generalita­t continuarà prestant assistènci­a sanitària als pacients de la Franja.

 ?? MERCÈ GILI ?? Des de la nit grups de manifestan­ts van corejar consignes i van protestar per la presència de tècnics d’Aragó i de la Guàrdia Civil en el Museu de Lleida
MERCÈ GILI Des de la nit grups de manifestan­ts van corejar consignes i van protestar per la presència de tècnics d’Aragó i de la Guàrdia Civil en el Museu de Lleida
 ?? JAVIER BLASCO / EFE ?? El moment que les obres són descarrega­des a Vilanova de Sixena.
JAVIER BLASCO / EFE El moment que les obres són descarrega­des a Vilanova de Sixena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain