La Vanguardia (Català)

Temps marcats

“La llei es compleix i així seguirà sent”, avisa sobre el 155

- CARMEN DEL RIEGO Madrid SILVIA HINOJOSA Barcelona

Mariano Rajoy descarta que el resultat de les eleccions catalanes pugui portar a avançar les generals.

El resultat de les eleccions de Catalunya és important, però no tant com per provocar unes eleccions generals. Mariano Rajoy va deixar ahir clar que, encara que el PP obtingui el 21-D uns mals resultats, no hi haurà un avanç electoral.

En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, el president del Govern central va subratllar que les legislatur­es són de quatre anys, i és convenient esgotar-les “tret d’una cosa molt excepciona­l”, així que, va concloure, toca el juny del 2020. Per si no quedava clar, ho va reiterar en parlar dels pressupost­os: “Tinc la intenció d’esgotar la legislatur­a”, i de presentar-se, si compta amb el suport del seu partit.

La trobada informativ­a amb Rajoy va tenir com a principal protagonis­ta Catalunya i l’aplicació del 155. Segons Rajoy, “l’economia catalana s’ha engripat a causa de l’independen­tisme”, encara que “aquest dany es pot revertir ràpidament” si s’obre a Catalunya una nova etapa en què s’abandoni “la política del desafiamen­t constant i la desobedièn­cia que ha marcat els últims temps”. Desobedièn­cia i “deslleialt­at” de la Generalita­t.

Però a més, per a Rajoy, l’aplicació del 155 suposa més coses, que van sonar a avís de tornar a aplicarlo si un altre govern independen­tista hi torna. “Sigui quin sigui el resultat, hi ha una cosa sobre la qual no hi ha dubte: a Espanya la llei es compleix i així continua sent”.

El mal resultat que les enquestes vaticinen al PP no semblen afectar Rajoy. Però, encara que no els anés bé, el vot al PP, va dir, “seguiria sent útil”, responent així també a Rivera. “Molt útil perquè és impossible construir una alternativ­a constituci­onalista sense els vots del PP”.

I va deixar clar que els vots al PP tots sabran on van, perquè “no és sospitós de decisions de difícil explicació”. Una crítica que es pot interpreta­r al PSC, encara que n’hi va haver per a tothom. De Catalunya en Comú va dir que “haurà de decidir què vol”, perquè estar en contra del 155 i de la declaració d’independèn­cia “és una manera de quedar formidable­ment davant de ningú”. De Ciutadans, sense citarlos, i amb referència a la quota basca, va dir: “No hem tingut prou embolics per organitzar un problema més? A què ve tot això?”, es va preguntar. I va apuntar: “Potser treu vots en altres llocs”.

En clau d’eleccions catalanes, la vicepresid­enta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, es va reunir ahir a Barcelona amb una vintena de representa­nts del sector de l’hostaleria, la restauraci­ó i el comerç, als quals va anunciar que el Govern treballa en un pla interminis­terial per “rellançar la marca Barcelona”, després que els empresaris li van traslladar la seva preocupaci­ó per la “complicada situació econòmica que es viu a Catalunya a conseqüènc­ia del procés”, va explicar Santamaría en una roda de premsa. “El mal que s’ha fet és molt profund”, va valorar.

La vicepresid­enta va mantenir aquesta trobada al costat del candidat del PP el 21-D, Xavier García Albiol; el delegat del Govern central, Enric Millo, i el president del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz. “No és just que per la situació política del procés s’hagi deteriorat la confiança en una marca de qualitat”, va dir la vicepresid­enta, que va subratllar que és “crucial” un canvi en el Govern de la Generalita­t. “El problema ara és agut, però es pot revertir, cal evitar que es torni crònic”, va concloure.

Santamaría es reuneix amb empresaris i els anuncia un pla del Govern per rellançar la marca Barcelona

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Mariano Rajoy ahir a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Mariano Rajoy ahir a Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain