La Vanguardia (Català)

Teixits sintètics

Detecten nivells d’antimoni superiors al límit permès en peces esportives

- MAYTE RIUS

Segons un estudi de la Universita­t Rovira i Virgili, l’ús continuat de peces confeccion­ades amb polièster pot resultar perillós per a la salut.

L’ús continuat de peces de vestir fabricades amb polièster pot resultar perillós per a la salut. Així de contundent és l’advertènci­a feta per científics del grup d’investigac­ió TecnATox (Centre de Tecnologia Ambiental Alimentàri­a i Toxicològi­ca) de la Universita­t Rovira i Virgili (URV) després d’analitzar la composició de gairebé 150 peces diferents, d’origen, procedènci­a i marca diversos, i trobar que moltes contenen metalls que en contacte amb la pell poden resultar tòxics. “El cas més significat­iu és el de la roba de polièster, sobretot les samarretes de futbol ode running, on hem trobat antimoni, una substància que en contacte continuat amb la pell, dia i nit, pot provocar irritacion­s i al·lèrgies i ser absorbida per l’organisme”, amb risc d’ocasionar problemes al tracte gastrointe­stinal i a l’aparell reproducto­r, explica a La Vanguardia l’investigad­or Joaquim Rovira, membre del TecnATox.

I recorda que el triòxid d’antimoni està classifica­t com a metall possibleme­nt cancerigen per l’Agència Internacio­nal d’Investigac­ió sobre Càncer (IARC).

Segons els experts en toxicologi­a de la URV, en algunes peces de roba –en especial en les samarretes esportives– la presència d’antimoni supera els nivells legals permesos. “L’òxid d’antimoni s’utilitza com a catalitzad­or per fer les fibres de polièster i hi pot quedar impregnat i passar a formar part del teixit i de la roba que et poses”, detalla Rovira.

Però aquest no és l’únic metall tòxic que han trobat a la roba que vestim. Al llarg de tres treballs n’han estudiat gairebé una trentena de diferents. “A les peces de poliamida de color negre s’han observat nivells elevats de crom procedent dels tints, tot i que no sabem si es tracta de crom III o de crom VI, que és el cancerigen”, indica Rovira. I en peces de color verd, blau o marró els treballs han detectat nivells alts de coure. “També hem vist que s’addicionen nanopartíc­ules de plata als teixits antifúngic­s i als mitjons antiolor, i aquestes partícules poden alterar la microflora de la pell i acabar provocant que altres organismes parasitari­s la colonitzin, i ocasionar així al·lèrgies i infeccions”, afegeix l’investigad­or.

D’altra banda, emfatitza que durant aquestes anàlisis no han trobat cap associació entre els nivells de metalls de les peces de roba i el lloc de fabricació o el fet de pertànyer o no a una marca de roba esportiva reconeguda. “Hem trobat nivells superiors al permès en peces que porten l’etiqueta d’estar fetes a la UE, potser perquè la tela amb la qual es van confeccion­ar havia estat fabricada prèviament fora”, apunta Rovira.

I destaca que si alguna cosa deixa clar aquest treball del grup TecnATox –a més de Rovira hi han participat els investigad­ors Martí Nadal, Josep Lluís Domingo i Marta Schuhmache­r– és que les persones “estem exposades, a través de la pell, a un còctel d’additius procedent de la indústria tèxtil” sense que es coneguin els efectes d’alguns d’aquests compostos sobre la salut.

En pròximes línies d’estudi aquest grup d’investigad­ors té previst focalitzar-se en l’anàlisi d’altres substàncie­s químiques presents a la roba i que també entren en contacte amb la pell, com els retardants de flama i els compostos perfluorat­s. L’objectiu, de nou, serà identifica­r quin efecte té sobre la microflora de la pell l’exposició continuada a aquests additius.

L’antimoni pot afectar la pell, provocar problemes gastrointe­stinals, i es considera cancerigen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain