La Vanguardia (Català)

Miracle a Nova York

La imperícia d’un terrorista amb una bomba evita una matança al metro

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El metro de Nova York passa un moment crític pel seu mal funcioname­nt. Els retards i les aglomeraci­ons són moneda corrent. Un desastre quotidià.

Ahir va ser encara pitjor, almenys a l’hora punta del matí i, en especial al costat oest de Manhattan. La megafonia anava boja. “A causa d’una investigac­ió de la policia els trens se salten la parada del carrer 42, Times Square”, repetia sense parar, mentre els combois a l’Upper West Side s’endarrerie­n o no feien l’stop a causa que anaven fins als límits. Les andanes del carrer 86, a la línia 1 (vermella), estaven encara més atapeïdes.

“Si veuen un paquet sospitós no el toquin, avisin la policia”, insistia una vegada i una altra la veu ambiental. No hi havia queixes entre els usuaris. Total resignació.

En aquest moment, i en aquesta època de telèfons mòbils i informació al segon, la majoria ja tenien una cosa clara. Per malament que vagin les coses, sempre poden empitjorar. Una odissea, però tothom semblava conscient que es tractava d’una benedicció comparat amb el que podria haver estat. Només hi va haver tres ferits lleus quan, en altres circumstàn­cies, hauria estat una gran tragèdia.

La bomba casolana que portava adossada Akayed Ullah, de 27 anys, originari de Bangla Desh i resident a Brooklyn, va esclatar a les 7,20 hores al corredor subterrani que pel carrer 42 connecta l’estació de busos de la Porth Autorithy amb una col·lecció de línies de metro.

Ullah, la quarta víctima i més greu, va resultar amb cremades a les mans i l’abdomen. L’explosió es va produir al passadís que uneix l’Octava avinguda amb la Sèptima, aquest encreuamen­t de camins global que és Times Square.

Aquest és un dels nusos del transport metropolit­à més condensats de la ciutat.

“Deixeu-me ser clar –va sostenir l’alcalde Bill de Blasio–, ha estat un intent d’atac terrorista. Gràcies a Déu, l’autor no ha aconseguit el seu últim objectiu”.

El governador Andrew Cuomo el va qualificar de “llop solitari”. Malgrat aquesta conclusió inicial, els investigad­ors van anar a registrar el seu habitatge, compartit amb dos germans. “No parlava mai amb ningú, sempre se’l veia sol”, va explicar un veí a l’NBC. “No era gaire amigable”, va comentar un altre a la CNN, que va matisar que la tranquil·litat familiar habitual es va trencar aquest cap de setmana amb crits i plors.

Segons el governador, Ullah va obtenir en línia la informació per construir el seu artefacte, descrit

El resultat va ser de quatre ferits, tres de lleus i un, l’autor, una mica més greu

Akayed Ullah, de 27 anys i de Bangla Desh, va arribar el 2011 amb un visat familiar

pels experts d’“amateur”. Tot apunta que la seva imperícia va evitar una situació més dolorosa. “La investigac­ió preliminar en l’escena ens indica que l’individu portava un explosiu improvisat de baixa tecnologia enganxat amb velcro i cintes de plàstic”, va assenyalar James O’Neill, cap del cos de policia novaiorquè­s (NYPD), en la roda de premsa celebrada per les autoritats sobre l’asfalt del carrer 42, que podria haver saltat pels aires tres hores abans.

“L’ha detonat intenciona­dament”, va aclarir O’Neill en relació amb l’enginy compost amb una bateria de nou volts.

Però el cap de la policia, després de reconèixer que Ullah va realitzar “pronunciam­ents” una vegada a l’ambulància, no va detallar el contingut. Diverses fonts van indicar que Ullah va expressar fidelitat a l’Estat Islàmic (EI), encara que no hi havia cap indici que hagués mantingut contactes amb aquesta organitzac­ió. La CNN va postil·lar que va justificar el seu atac en resposta “a les incursions” a Gaza de l’exèrcit israelià.

Altres mitjans, com The New York Times, van apuntar que l’autor va triar l’escenari pels cartells de Nadal que hi ha allà, perquè hauria volgut emular els atacs a mercats nadalencs a Europa, i en rèplica als bombardejo­s dels Estats Units a Síria i altres llocs contra musulmans.

Ullah va entrar als Estats Units el febrer del 2011 gràcies a un dels visats concedits per la residència al país d’altres familiars. Entre el 2012 i el 2015 va treballar de taxista. Li va caducar la llicència. En les seves declaracio­ns a la policia va indicar que havia construït l’artefacte a la feina. Pel que sembla, ara estava en una empresa dedicada a les reparacion­s elèctrique­s.

El president Trump va emetre un comunicat en el qual va aprofitar per reclamar una regulació de la immigració més restrictiv­a, va celebrar la seva ordre contra els viatgers de vuit països i va demanar d’actuar contra el tipus de visat familiar. A més, també va defensar la pena de mort en aquests casos.

La portaveu de la Casa Blanca va reconèixer, tot i això, que la ideologia fonamental­ista no té fronteres. Els investigad­ors creuen que Ullah es va radicalitz­ar als EUA i que la seva principal influència va ser a internet. El soroll i el fum van sembrar el terror al corredor sota terra, quan fa encara no un mes i mig que un conductor, Sayfullo Saipov, va matar vuit persones a Manhattan al crit d’“Al·là és el més gran”.

“No podia veure res, només he escoltat una explosió i he corregut, com els altres, buscant la sortida més pròxima”, va afirmar una dona, identifica­da com Carmen, en una trucada al telèfon d’emergència del 911. “He tingut un atac de pànic, no podia respirar, he sentit dolor a l’estómac, ara només vull agafar un tren per tornar a casa”, va afegir.

“Quan vam sentir que hi havia una bomba al metro, que és en molts sentits el nostre pitjor malson, les coses han anat millor de les primeres expectativ­es i temors”, va recalcar Cuomo. El cap O’Neill va recordar que 3.000 agents patrullen diàriament al metro. “Tenim un grup de resposta estratègic­a”, va assegurar.

La policia ha desbaratat 26 intents des que el 1993 es va produir el primer atac a les Torres Bessones, que després van caure amb l’11-S del 2001.

Però es necessita una mica més en la prevenció. “Hi ha sis milions

Trump veu reforçades les seves idees i demana la pena de mort “en casos apropiats”

de persones –va insistir el responsabl­e del NYPD– que utilitzen el tren diàriament. Cada un ha d’anar amb els ulls oberts, feu atenció. Si veus una cosa que t’incomoda, truca o parla amb un agent. Doneunos l’oportunita­t d’investigar”.

Després de descartar que hi hagués altres perills en potència, el sistema de transport va recuperar la normalitat habitual.

Abans, al circular pel bypass del carrer 42 –Times Square–, a les andanes de les línies 1,2 i 3, en general superpobla­des, no hi havia ningú. Una imatge que va il·lustrar l’amenaça. “És molt estrany veure això així”, afirma un viatger mirant per la finestreta. “Et fa pensar, però hem de seguir, no podem caure en la trampa de la por”, afegeix.

Una altra viatgera, que s’expressa en espanyol, ofereix la seva visió de l’ocorregut. “Ha estat un miracle”.

Els veïns d’Ullah el defineixen com una persona poc sociable, sempre en solitud

 ?? CHARLES ZOELLER / AP ?? Desplegame­nt policial a Times Square al cap de pocs minuts de saltar l’alarma
CHARLES ZOELLER / AP Desplegame­nt policial a Times Square al cap de pocs minuts de saltar l’alarma
 ??  ?? FONT: Google Earth
LA VANGUARDIA
7.20 h (hora local) Explosió en un túnel que connecta l’estació d’autobusos i l’estació de metro de Times Square
FONT: Google Earth LA VANGUARDIA 7.20 h (hora local) Explosió en un túnel que connecta l’estació d’autobusos i l’estació de metro de Times Square
 ?? DREW ANGERER / AFP ?? Policies de Nova York munten guàrdia al costat de la terminal de l’atemptat frustrat
DREW ANGERER / AFP Policies de Nova York munten guàrdia al costat de la terminal de l’atemptat frustrat
 ?? HANDOUT / REUTERS ?? Akayed Ullah
HANDOUT / REUTERS Akayed Ullah

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain