La Vanguardia (Català)

Trump, atrapat pel #MeToo

Les denunciant­s d’assetjamen­t sexual contra el president dels EUA tornen a la càrrega

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Nikki Halley, ambaixador­a dels Estats Units a l’ONU, va trencar diumenge “la disciplina de vot” de la Casa Blanca en un assumpte més que sensible.

“Aquestes dones han de ser escoltades”, va afirmar a la cadena CBS. Es referia a les 16 que van denunciar el president Donald Trump, quan era candidat, per assetjamen­t sexual. La crida de Halley va ser un autèntic acte de coratge. Perquè no només Trump ha negat tota credibilit­at a aquestes acusacions, cosa habitual en la seva conducta sempre que sorgeix una cosa compromesa. També des del púlpit de la sala de premsa, la portaveu Sarah Huckabee Sanders va descartar cada una de les preguntes amb idèntic argument: “El president ja ha dit que menteixen”. Tema tancat? Doncs no. En un moment en què el moviment #MeToo (#JoTambé) està propiciant una pèrdua de por de les víctimes a parlar, tres de les acusadores de Trump –Jessica Leeds, Samantha Holvey i Rachel Crooks–van donar la cara ahir apareixent a l’NBC. En un moment en què un trio de legislador­s s’han vist forçats a renunciar als escons per acusacions d’assetjamen­t, les tres dones van reclamar que el Congrés investigui les al·legacions contra Trump. “L’any passat va ser colpidor, érem unes ciutadanes privades i vam sortir a intentar explicar a Amèrica qui és aquest home i, especialme­nt, com veu les dones. No els va preocupar i això fa mal”, va afirmar Holvey. “Ara ho intentem per segona vegada, el context és diferent”, va insistir, en vista de l’aparició de més i més denunciant­s en qualsevol àmbit laboral o polític.

Holvey va competir en el concurs de bellesa del 2006. Inesperada­ment, Trump va aparèixer darrere de l’escenari mentre elles només vestien una bata i les va inspeccion­ar. “Em vaig sentir fastigosa, com si només fos un tros de carn”, va assegurar. Crooks va recordar que l’avui president ha intentat besar-la per la força al coincidir en un ascensor de la torre Trump de la Cinquena Avinguda de Manhattan, el 2015. Ella treballava per a una altra companyia. “Em va agafar la meva mà i va tractar de besar-me”, va remarcar. Leeds va explicar que fa tres dècades, durant un vol, Trump li va tocar el pit i va voler ficar la mà per sota de la seva faldilla. Vaig pensar que per quina raó el meu veí de seient no sortia en la meva defensa, on són les hostesses? No soc una dona petita, així que vaig forcejar, vaig agafar la meva bossa de mà i vaig marxar al fons de l’avió”, va dir.

A Trump també “el van enxampar” el 2005 en una gravació afirmant que ell podia agafar qualsevol dona pels genitals. Davant aquestes denúncies, el president va insistir ahir a subratllar que el seu programa pot descarrila­r si els ciutadans d’Alabama no voten avui el candidat Roy Moore. A Moore l’acusen almenys vuit dones d’assetjamen­ts quen elles eren menors d’edat.

 ?? ANDREW KELLY / REUTERS ?? Les denunciant­s Rachel Crooks, Jessica Leeds i Samantha Holvey
ANDREW KELLY / REUTERS Les denunciant­s Rachel Crooks, Jessica Leeds i Samantha Holvey

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain