La Vanguardia (Català)

La UE diu a Netanyahu que no portarà les seves ambaixades a Jerusalem

El premier israelià demana a Europa que doni suport a la iniciativa de pau de Trump

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La Unió Europea va respondre ahir amb un cop de porta a la petició de Benjamin Netanyahu que s’afegeixi a la decisió de Donald Trump de reconèixer Jerusalem com a capital de l’Estat d’Israel, traslladar a la ciutat les seves ambaixades i donar suport a les iniciative­s dels Estats Units per “donar una oportunita­t a la pau”.

“Que ho esperi d’altres, perquè per part dels estats membres de la Unió Europea no passarà”, va assegurar l’alta representa­nt de Política Exterior europea, Federica Mogherini, després d’un intens esmorzar de feina amb el primer ministre israelià i els ministres d’Exteriors europeus, que el van rebre amb un ambient gèlid. “Ja sap on som”, quina és la nostra posició, li va advertir Mogherini abans de la reunió. “Creiem que l’única solució realista al conflicte passa pels dos estats, tots dos amb Jerusalem com a capital, segons les línies del 1967”, va subratllar.

La decisió de Washington sobre Jerusalem va donar més relleu a la visita del líder israelià a Brussel·les, ja per si mateix extraordin­ària: Netanyahu és el primer cap de govern d’Israel que visita les institucio­ns de la UE en 22 anys (a les quals considera obertament propalesti­nes) i va aprofitar l’ocasió per reivindica­r la seva col·laboració en el terreny de la seguretat. Israel ha ajudat a evitar “dotzenes” d’atemptats terroriste­s de l’Estat Islàmic a Europa i a frenar la seva extensió territoria­l, evitant així que “milions de persones” fugin a Europa, va subratllar Netanyahu abans de reclamar-li que secundi els passos de Washington.

“Tots els països europeus, o la major part, acabaran per traslladar les seves ambaixades a Jerusalem i reconeixer­an que és la capital d’Israel”, va vaticinar en to desafiador Netanyahu, reforçat pel gest de Trump. “El que el president ha fet és posar els fets sobre la taula. Reconèixer la realitat és la substància de la pau”, va reivindica­r, subratllan­t que Jerusalem és la capital de l’Estat jueu “des de fa 3.000 anys” i els palestins haurien “de deixar de negar la història”. “Va ser una discussió molt franca però no tensa, en la qual cada un va plantejar les seves tesis”, va dir el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis. Netanyahu, per la seva part, es va queixar que Palestina sigui “el nen consentit de la comunitat internacio­nal”. “Els he dit que deixin de consentir-los i de ser negligents amb ells; és l’única manera d’avançar”, va resumir després. No hi va haver acord possible. “La UE i els seus estats membres continuen respectant el consens internacio­nal sobre Jerusalem”, va destacar Mogherini, que va presentar la UE com un soci “racional, predictibl­e, en el qual es pot confiar” que buscarà solucions que no reforcin els extremiste­s, com creuen que pot passar amb la idea de Trump.

La unitat europea va ser més gran de l’esperada. La setmana passada Hongria va vetar una declaració de condemna a la decisió de Trump però ahir Mogherini va optar per presentar-la com a pròpia. Fins i tot Praga, que va fer l’efecte de donar suport a la iniciativa de Trump, ahir va aclarir que només reconeix la sobirania d’Israel sobre Jerusalem Oest. La iniciativa dels Estats Units “em temo que no serà útil”, va dir el ministre d’Exteriors txec, Lubomir Zaoralek. “Estic convençut que és impossible rebaixar la tensió amb una solució unilateral. Parlem d’un Estat israelià però cal parlar també d’un Estat palestí”, va reconèixer, alineant-se amb la posició europea.

Mogherini va aclarir que la UE no prepara cap nova iniciativa de pau pel seu compte i va alertar del risc

El líder de Israel, el primer que visita la UE en 22 anys, reivindica que han evitat molts atemptats a Europa

que l’Administra­ció Trump quedi “desacredit­ada” en les negociacio­ns de pau, que desitja veure represes en el marc del quartet però incloent Jordània i Turquia. “Cap intent de restablir les converses de pau entre palestins i israelians no pot passar sense la implicació dels EUA” però ningú no ha “de fer-se il·lusions que una iniciativa que vingui només dels EUA hagi de tenir èxit”, va avisar. Si la UE defensa la idea dels dos estats no és per romanticis­me sinó perquè és “l’única opció realista i viable. Si d’altres tenen altres idees, encara no les he sentit”, va deixar caure Mogherini, molesta perquè Washington continuï sense aclarir en què consisteix el seu pla.

La llarga durada de la reunió amb els ministres i el col·lapse aeroportua­ri de Brussel·les a causa de la neu van portar Netanyahu a cancel·lar la seva cita amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Amb la mateixa puntualita­t amb què van penjar la bandera d’Israel anunciant la visita, la van retirar quan es va saber que l’havien plantat.

 ?? FRANCOIS LENOIR / REUTERS ?? El premier israelià, Benjamin Netanyahu, i la responsabl­e de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ahir a Brussel·les
FRANCOIS LENOIR / REUTERS El premier israelià, Benjamin Netanyahu, i la responsabl­e de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain