La Vanguardia (Català)

Hizbul·lah mobilitza les milícies xiïtes per “recuperar” la ciutat santa

-

Hizbul·lah va anunciar ahir que la seva prioritat, ara que tot just ha cantat victòria sobre l’Estat Islàmic, serà la de “recuperar” Jerusalem. Hassan Nasral·lah, cap de l’organitzac­ió política i militar libanesa, va cridar a una mobilitzac­ió de l’“eix de resistènci­a”, és a dir de les milícies xiïtes a l’Iran, l’Iraq, Síria i el Líban, per expulsar Israel de la ciutat santa que els EUA acaben de reconèixer com la seva capital.

La decisió del president Donald Trump dona ales a Hizbul·lah, un dels principals enemics d’Israel. Nasral·lah va demanar als seus aliats que defineixin “una estratègia comuna (...) sobre el terreny” perquè els palestins tornin a controlar Jerusalem.

Nasral·lah va parlar per videoconfe­rència amb les milers de persones que van desfilar pels suburbis del sud de Beirut, bastió del xiisme libanès, al crit de “mort a Israel” i “mort a Amèrica”. “Jerusalem és nostre”, cantaven així mateix els manifestan­ts, animats per la victòria militar a Síria, on han estat un aliat fidel del règim de Damasc.

D’aquesta guerra contra l’Estat Islàmic i els rebels sirians ha sortit una forta aliança xiïta, finançada per l’Iran. Dissabte, per exemple, es va poder veure a la frontera sud del Líban, a quatre passes d’Israel, el cap d’una de les guerrilles xiïtes iraquianes. Estava de visita, acompanyat per un militar de Hizbul·lah. L’organitzac­ió va difondre el vídeo de la notícia per demostrar la seva ampliada capacitat de fer front a l’Estat jueu.

Qui també està traient partit de la capital israeliana a Jerusalem és el president turc Recep Tayyip Erdogan. La decisió de Trump li ha permès tirar de retòrica, dir, per exemple, que ara “els Estats Units són còmplices del vessament de sang” als territoris palestins. L’important, tot i això, és que la crisi de Jerusalem li permet assumir la causa palestina davant la, de moment, tèbia resposta de les capitals àrabs.

Aquesta tebiesa ha enfurismat el president palestí Mahmud Abbas, que ahir va portar el seu enuig fins al despatx del seu amic egipci Abdul Fattah al-Sissi, al Caire. Li va exigir una resposta “audaç” del món àrab al nou desafiamen­t americanoi­sraelià.

Abbas, tot i això, se’n va anar sense resposta. Egipte està ara alineat amb l’Aràbia Saudita. Al-Sissi depèn del suport dels Saud per governar, i aquests estan en perfecta sintonia amb els Estats Units. Als palestins, majoritàri­ament sunnites, sembla que no els queden més aliats que els xiïtes.

Nasral·lah planteja una estratègia “sobre el terreny” per expulsar Israel de la ciutat santa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain