La Vanguardia (Català)

Alemanya acusa la Xina d’utilitzar les xarxes socials per captar informants

Pequín qualifica d’infundada la revelació dels serveis d’espionatge alemanys

- ISIDRE AMBRÓS

Alemanya ha encès aquest cap de setmana les alarmes sobre l’ús que fa l’espionatge xinès de les xarxes socials profession­als per captar informants. Berlín afirma que s’infiltren en els cercles polítics i empresaria­ls a través de la creació de falsos perfils profession­als. Pequín va rebutjar ahir aquestes acusacions i va advertir que poden debilitar les relacions entre els dos països.

L’Oficina Federal per a la Protecció de la Constituci­ó (BfV, en les seves sigles en alemany), els serveis secrets alemanys de l’interior, ha disparat les alertes del país al revelar que en els nou primers mesos de l’any l’espionatge xinès s’ha posat en contacte amb més de 10.000 alemanys a través de Linkedin.

Els serveis secrets alemanys han destapat aquest cas després de realitzar un estudi exhaustiu dels moviments de diverses agències i institucio­ns xineses a les xarxes socials. Una anàlisi que ha portat el seu director, Hans Georg Maassen, a assenyalar que “les xarxes socials, especialme­nt Linkedin, són utilitzade­s àmpliament pels serveis d’intel·ligència xinesos per obtenir informació”, segons la premsa local.

La BfV subratlla que els agents xinesos s’infiltren amb perfils falsos molt concrets per posar-se en contacte amb les presumptes víctimes. Es presenten com a membres de consultore­s, firmes de caçatalent­s, fundacions o centres d’investigac­ió i els seus objectius acostumen a ser parlamenta­ris, funcionari­s, diplomàtic­s o professors.

El mètode de captació és sempre el mateix: els agents xinesos es posen en contacte amb les seves víctimes, fingeixen estar interessat­s en els seus coneixemen­ts i els ofereixen realitzar una feina remunerada per a un client fictici. Una oferta a la qual segueix, al cap d’un temps, una invitació per viatjar a la Xina amb totes les despeses pagades.

En vista d’aquests resultats i de

Berlín afirma que s’han posat en contacte amb més de 10.000 alemanys en 9 mesos per Linkedin

la possibilit­at que hi hagi més ciutadans alemanys afectats, els serveis secrets alemanys han optat per destapar l’operació. Han tret a la llum vuit dels perfils més utilitzats pels agents xinesos i sis de les organitzac­ions més usuals.

La majoria d’aquests perfils utilitzen imatges falses d’homes i dones joves i atractius, a fi d’encoratjar les presumptes víctimes a fer-se amigues. Segons l’agència Reuters, una d’aquestes fotos hauria estat capturada d’un catàleg de moda en línia.

Es presenten amb noms com Leticia Chen, Rachel Li o Alex Li, i diuen que represente­n consultore­s com Global View, firmes de recursos humans com RiseHR o bé organismes com el Centre Xinès de Política i Economia Internacio­nal.

La Xina va rebutjar ahir aquestes acusacions i les va qualificar d’“infundades”. “Espero que les institucio­ns pertinents a Alemanya, especialme­nt les governamen­tals, siguin responsabl­es en els seus comentaris i deixin de dir coses que puguin debilitar les relacions entre la Xina i Alemanya”, va dir Lu Kang, el portaveu d’Afers Exteriors a Pequín. Tot i això, la denúncia de Berlín sembla difícil de refutar i augura temps complexos entre tots dos països.

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ?? La bandera xinesa onejava ahir davant l’edifici de l’ambaixada d’aquest país a Berlín
SEAN GALLUP / GETTY La bandera xinesa onejava ahir davant l’edifici de l’ambaixada d’aquest país a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain