La Vanguardia (Català)

El TS amplia la investigac­ió de l’1-O a Marta Rovira i membres de la CUP

Llarena demana dades sobre el comitè estratègic que formaven partits i entitats

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Una vegada preses les primeres decisions sobre la situació personal dels fins ara investigat­s pel referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI), el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha començat la tasca d’investigac­ió pròpiament dita. Per això va dictar ahir una providènci­a en què transmet diverses ordres a la Guàrdia Civil, amb un doble objectiu. Primer, individual­itzar les responsabi­litats que podrien correspond­re a cada implicat en aquests fets. I segon, obrir el ventall de les indagacion­s, amb la finalitat d’aclarir si cal ampliar la llista d’investigat­s, perquè hi hagués altres persones que podrien haver tingut una funció clau en l’estratègia que es va posar en marxa per aconseguir la secessió de Catalunya.

Malgrat que la providènci­a de Llarena no les esmenta pel seu nom, aquesta decisió pot implicar la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i la dirigent de la CUP Anna Gabriel, en funció del paper exercit per totes dues durant el procés sobiranist­a. Es parlava d’aquesta possibilit­at des de fa un temps, però ara ha pres cos en vista del nou pas del jutge. Llarena ha demanat a la Guàrdia Civil un informe específic sobre la tasca desenvolup­ada pel comitè estratègic al qual s’al·ludeix en el document EnfoCats, trobat en l’escorcoll del domicili de Josep Maria Jové, exnúmero dos de l’exvicepres­ident del Govern Oriol Junqueras.

D’aquest comitè en formaven part el president de la Generalita­t cessat, Carles Puigdemont, i el mateix Junqueras, juntament amb Artur Mas i Marta Pascal (PDECat), Marta Rovira (ERC); Jordi Turull i Lluís Corominas, com a portaveus de Junts pel Sí, i Anna Gabriel i Mireia Boya, com a portaveu i presidenta de la CUP, respectiva­ment, així com Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium), i Neus Lloveras, presidenta de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI).

El magistrat encarrega a la Guàrdia Civil que elabori un informe que “reculli el posicionam­ent evidenciat pels diferents encausats i per la resta d’integrants del comitè estratègic definit en el document EnfoCats, respecte a la generalita­t dels episodis violents esdevingut­s des del 20 de setembre a Catalunya, una vegada aquests ja havien esdevingut, els quals són coneguts i notoris”. Llarena subratlla que demana que l’informe s’assenti “sobre bases objectives”. És a dir, que se li exposin fets, no valoracion­s.

Clarament, l’objectiu del jutge és definir responsabi­litats. Els recursos de les defenses estan incidint que les acusacions de rebel·lió són molt genèriques i no concreten la conducta que es retreu a cada un dels investigat­s. Es diria que Llarena es disposa a ferho. I per això encarrega una altra desena d’informes a la Guàrdia Civil, a fi d’aclarir des del possible ús de fons públics durant el procés sobiranist­a, fins al que va passar en diverses dates clau, com les del 20 i 21 de setembre, l’1 d’octubre i els dies en què es van convocar vagues, 3 d’octubre i 8 de novembre.

El jutge també demana dades sobre “l’existència d’un eventual concert inicial” entre els partits i les entitats esmentades. I sol·licita detalls sobre si tots aquests “van impulsar, van sostenir o van conèixer sense alterar després els seus plans, la realitzaci­ó de mobilitzac­ions socials com un instrument per aconseguir o facilitar la declaració d’independèn­cia de Catalunya”.

Els informes demanats pel jutge revelen que ja entra de ple en la fase d’investigac­ió de la suposada rebel·lió

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Rovira, Gabriel i Turull el dia que van presentar al Parlament la llei de Transitori­etat Jurídica
XAVIER GÓMEZ Rovira, Gabriel i Turull el dia que van presentar al Parlament la llei de Transitori­etat Jurídica
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain