La Vanguardia (Català)

“És indepe i no s’aturarà”

L’agenda del número dos de Junqueras revela les interiorit­ats del procés

- SANTIAGO TARÍN TONI MUÑOZ Barcelona

Josep Maria Jové, secretari general de Vicepresid­ència de la Generalita­t, ho escrivia gairebé tot en una agenda grossa: el full de ruta del procés, les reunions i els qui hi participav­en; els dubtes i impression­s personals. Aquest material va ser requisat per la Guàrdia Civil el 20 de setembre, quan va ser detingut, i ara és al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. En una de les seves anotacions, del 7 de setembre del 2016, assenyala: “MHP [acrònim de molt honorable president] és indepe i no s’aturarà”.

Les inscripcio­ns de la llibreta s’inicien el 12 de febrer del 2015 i s’acaben l’11 de novembre del 2016. Hi ha considerac­ions polítiques sobre la relació entre CDC i ERC o sobre el paper de Podem, però queda clar que des que comença les seves anotacions hi ha un horitzó: la independèn­cia. Així, el 6 de juliol del 2015 ja descriu quatre etapes per al procés: preparació de l’Estat, reconeixem­ent a escala internacio­nal, estructure­s d’Estat i mesures sectorials. I s’afegeix que el 28 de setembre hi haurà una declaració de sobirania com a inici del procés. El nou govern tindrà dos objectius: crear les estructure­s d’Estat i la gestió ordinària.

Jové detalla qui assisteix a les reunions, de manera que identifica els qui han participat en la construcci­ó del procés. Per exemple, polítics com Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joan Tardà, Francesc Homs, Artur Mas o Marta Rovira; Carles Viver (exvicepres­ident del constituci­onal) o alts funcionari­s de la Generalita­t.

Aquell juliol del 2015 Jové expressa que la independèn­cia s’ha de proclamar quan tot estigui enllestit o la pressió de l’Estat sigui enorme. Més endavant, a l’agost, defineix quatre passos: declaració, proclamaci­ó, llei fundaciona­l i llei del procés constituen­t; i el febrer del 2016 assegura que la comunitat internacio­nal, que assenyala com a indispensa­ble per arribar a bon port, no entendrà el procés si no té més del 50% dels vots.

El 4 de març del 2016 fixa l’educació com a “estructura d’Estat” i apunta, sense més explicacio­ns: “Pressions de la inspecció sobre directors i famílies”.

Ara bé, també expressa dubtes: com es finançaran si la seva única font és el Fons de Liquiditat Autonòmic? “No volem referèndum unilateral –escriu el 30 de juny–, per la dificultat d’organitzar, perquè votarà menys gent i farem el ridícul”. Hi ha problemes amb l’economia i els Mossos per acabar el procés, i el 7 de setembre del 2016 hi ha anotades crítiques cap a Homs, Cuminal i Turull, perquè han “tombat” el partit. Tot i això, “MHP és indepe i no s’aturarà”.

A més de l’agenda, el sumari recull extractes de converses telefòniqu­es que reflectiri­en que els Mossos van ajudar els investigat­s amb l’objectiu de torpedinar la investigac­ió judicial de la Guàrdia Civil utilitzant, per exemple, el servei d’escortes. L’aleshores director dels Mossos, Pere Soler, va assegurar a Francesc Sutrias, director de Patrimoni detingut el 20-S, que havien augmentat la contravigi­lància als qui, com ell, havien estat més exposats.

El director dels Mossos va augmentar la contravigi­lància dels detinguts el 20-S, segons una gravació

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain