La Vanguardia (Català)

Puigdemont acusa Iceta d’“abaixar el cap” davant Rajoy JxCat crida a no confiar en un PSC “còmplice” del 155

-

Des de l’inici de la contesa del 21-D, el PSC ha estat blanc de les crítiques de Junts per Catalunya (JxCat) per la seva “complicita­t” amb l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. I ahir encara més, arran del trasllat forçós a Sixena de les obres dipositade­s al Museu de Lleida. De fet, la “llista del president” va decidir traslladar la campanya precisamen­t a Lleida –feu històric del PSC en què avui governa el president del partit, Àngel Ros, amb Cs– per evidenciar el seu malestar amb l’actitud de la formació de Miquel Iceta.

Els independen­ts de la candidatur­a procedents de l’àmbit cultural, com Laura Borràs, Joaquim Torra o Joan Lluís Bozzo, van ser els encarregat­s de denunciar, a les portes del museu, que “això és el 155, aquesta és la solució Iceta”, parafrasej­ant el lema de campanya del mateix PSC. “Una solució que passa per buidar de contingut les institucio­ns de Catalunya”, van lamentar, i davant la qual van advertir “els que hagin pensat que Iceta pot ser la solució” que s’ho repensin i no hi confiïn. L’avís no és en absolut fútil en un moment en què totes les enquestes apunten a un creixement del PSC el 21-D i va dirigit tant als votants catalanist­es desenganya­ts amb el partit com als antics electors de l’extinta Unió Democràtic­a de Catalunya, ja que els seus hereus –amb Ramon Espadaler al capdavant d’Units per Avançar– es presenten justament a la llista de Miquel Iceta. I és que a JxCat li agradaria poder atreure aquest segment de l’electorat catalanist­a i democristi­à.

En aquest sentit, el mateix Carles Puigdemont també va carregar les tintes contra el PSC des de Bèlgica. Amb el cas de Sixena com a mostra del “model de país que defensen Cs, PSC i PP”, el 130è president de la Generalita­t va acusar Miquel Iceta d’“abaixar el cap” i “posar la catifa vermella” a Mariano Rajoy i va alertar que ho faria en “molts altres àmbits” sempre que es produís un conflicte d’interessos entre Catalunya i Espanya. “Quan hi hagi un conflicte entre els interessos de l’Estat, o d’una part de l’Estat, i els de Catalunya, els candidats del règim del 155 abaixaran el cap, posaran la catifa vermella i, avergonyit­s, obriran les portes perquè s’emportin les peces o els interessos dels catalans”, va declarar el cap de cartell de JxCat després de visitar una empresa dedicada a les energies renovables a la localitat flamenca de Kortrijk. “Ja sabem què proposa el senyor Iceta, el mateix que el senyor Ros, la rendició, la submissió, callar, facilitar que quan al senyor Rajoy li convingui se li posin les coses fàcils”, els va retreure.

Carles Puigdemont també va alertar, d’altra banda, que “hi haurà més empresonam­ents de dirigents polítics catalans si guanya el bloc del 155”, en al·lusió a l’ampliació de les actuacions sobre l’1-O decretada pel Tribunal Suprem. Una decisió que, al seu parer, és l’evidència que “l’Estat vol privar de llibertat tota una generació de polítics, tothom que passava per allà”.

L’expresiden­t alerta que “hi haurà més empresonam­ents” de polítics catalans “si guanya el bloc del 155”

 ?? BLANCA BLAY / ACN ?? Puigdemont va visitar ahir una firma flamenca d’energies renovables
BLANCA BLAY / ACN Puigdemont va visitar ahir una firma flamenca d’energies renovables
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain