La Vanguardia (Català)

La república en 3D

Marta Rovira representa el producte nacional amb denominaci­ó d’origen de proximitat

- Sergi Pàmies

Per desmentir el clixé malèvol del republican­isme rural, hereu d’una al·lucinació d’Àngel Guimerà, Esquerra Republican­a de Catalunya ens convida a visitar Leitat, gran superfície de recerca i innovació situada al Vallès, a prop de l’acadèmia d’Operación Triunfo. Marta Rovira, la candidata, arriba en un Seat i és rebuda per un intens desplegame­nt político-mediàtic. Resultat: no se sap on comencen la comitiva, el seguici, la diplomàcia amfitriona i nosaltres, la canallesca. Rovira sembla agrair aquest parèntesi de turisme tecnològic a una estructura de nació sense Estat finançada, en part, per l’Europa de Brussel·les. Que el dia s’hagi llevat belga és casualitat i Rovira assumeix el paper de convidada amb profession­alitat. Fins i tot fa preguntes que nosaltres, potser perquè estem cansats que ens enganyin o perquè ja coneixem totes les respostes, ja no fem.

A la panera electoral Rovira representa el producte nacional amb denominaci­ó d’origen de proximitat i, si m’apures, de quilòmetre zero. Podria ser una capsa de catànies del Penedès amb esperit d’oliva arbequina o, si ho preferiu, un pot (de vidre reciclable) d’olives farcides d’ametlla dolça. La catalanita­t afirmativa­ment redundant que representa és una tradició i ella la defensa conscient del seu paper de cap de llista accidental. La visita obliga a posar-se bates blanques, però, com que això no és Dinamarca, no hi ha bates per a tothom. El recorregut inclou oficines amb molts ordinadors i joves amb cara de resar perquè els polítics no agreugin els nivells tòxics de precarieta­t i una zona de màquines de professor Tornassol que treballen per dissenyar un futur en 3D, físicament i químicamen­t al servei de prodigis industrial­s i ortopèdics, automatitz­acions de productes inimaginab­les i nous estats –sense lectures polítiques– de la matèria. Tot és impression­ant menys les escales, vulgarment ancestrals i amb un rètol enganxat als graons (“Feu salut, pugeu per les escales”) que convida a cagarse en tot.

Però la visita, que pretén posar en valor la recerca al servei d’un país millor, culmina amb un canutasso declaratiu en què Rovira activa tot el seu potencial propagandí­stic. I ho fa amb l’estil que la defineix: de trepant percutor a l’hora d’aprofitar l’oportunita­t de, per aquest ordre, lamentar-se, protestar, denunciar, indignar-se i exigir. El repertori s’actualitza a mesura que la inèrcia li escalfa els motors retòrics: Sixena, el jutge Llarena, l’article 155, la unilateral­itat de Rajoy, Junqueras a la presó, les eleccions anòmales, tot culmina en una conclusió que, si no és unilateral, ho sembla. Però, més enllà del somriure amb el que rep la cadena fabricada gràcies a una impressora 3D (no és cap metàfora dels mètodes carceraris espanyols sinó una cadena industrial) i del seu posat d’opositora infal·lible a l’hora d’exposar el temari pel qual s’ha preparat, el que més es nota en l’actitud i el to de Rovira és la fe. Una fe que, per bé o per mal, cap tecnologia en 3D no podrà fabricar mai.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Visita de treball Marta Rovira va anar a Leitat, una empresa –es llegeix al web– “dedicada a promoure equips especialit­zats de transferèn­cia tecnològic­a per una economia basada en el coneixemen­t i el desenvolup­ament del talent”
CÉSAR RANGEL Visita de treball Marta Rovira va anar a Leitat, una empresa –es llegeix al web– “dedicada a promoure equips especialit­zats de transferèn­cia tecnològic­a per una economia basada en el coneixemen­t i el desenvolup­ament del talent”
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain