La Vanguardia (Català)

Arrimadas avisa que sense “diàleg i generosita­t” no es formarà govern

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Més enllà de la pugna entre Ciutadans i ERC pel primer lloc el 21-D, tots els sondejos coincideix­en a esbossar un escenari postelecto­ral marcat per la fractura, on qui pretengui governar haurà de treure els seus dots de seducció i equilibris­me polític per construir una gran coalició o, en el seu defecte, governar en solitari amb pactes puntuals a esquerra i dreta. Un escenari que reflecteix la fractura a dos blocs, independen­tistes i constituci­onalistes, però també amb grans diferèncie­s entre els partits que són dins de cada un d’aquests compartime­nts, que hi ha avui a Catalunya i, que, va avisar ahir Inés Arrimadas, obligarà al diàleg.

En una conferènci­a dictada en el fòrum Barcelona Tribuna, patrocinat per La Vanguardia, l’Associació Espanyola de Directius (AED) i la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, Arrimadas va sostenir que, després del 21-D, serà imprescind­ible que “tots siguem generosos, tots estiguem disposats a cedir una mica i no veure complert el 100% del nostre programa” per poder assolir un acord de govern “transversa­l”.

La dirigent socioliber­al va assumir sense complexos (i amb mig somriure) el paper de favorita entre les forces constituci­onalistes que li atorguen les enquestes, però no va amagar el seu convencime­nt que aquesta “nova etapa” per a Catalunya que espera que el 21-D doni a llum, que posi fi a cinc anys de procés independen­tista, exigirà una manera molt diferent de fer política.

“Nosaltres sabem el que és pactar amb diferents partits, ho portem als gens”, va afirmar, amb referència als acords als quals Cs ha arribat en els últims anys tant amb el PSOE amb el PP per “permetre la governabil­itat”.

Preguntada sobre la possibilit­at que doni suport a una investidur­a de Miquel Iceta com a president de la Generalita­t encara que el líder del PSC hagi obtingut menys suport a les urnes que ella –l’anomenada operació Borgen (per la serie de televisió danesa) amb la qual alguns sectors volen encimbella­r el socialista–, va evitar tancar la porta de manera taxativa a aquesta opció si és per tallar el pas als independen­tistes.

“El dubte sempre hi és, però caldrà escoltar el que diuen les urnes”, va dir la dirigent de Ciutadans, que considera més lògic que la iniciativa la porti el partit més votat. I va assegurar que, si finalment és Iceta qui obté més vots, “serem generosos i estarem a la seva disposició per formar un govern alternatiu”, ja que, va advertir, si torna a governar el bloc independen­tista tornarà a transitar per la “via unilateral” i a provocar el xoc amb l’Estat.

També es va referir al paper de possible àrbitre que exerceixi la candidatur­a dels comuns liderada per Xavier Domènech, a qui també va traslladar la seva petició de “generosita­t i seny”.

Així, va admetre que potser per als comuns la decisió de donar suport a un govern presidit per ella “no sigui fàcil”, a causa de les seves evidents diferèncie­s ideològiqu­es aquí i al Congrés, però els va demanar que pensin més en “els seus votants” que en els interessos partidiste­s, en la possibilit­at de posar fi a un procés independen­tista que “ha fet” malbé Catalunya. Per això va assegurar que, si ho decideixen les urnes, intentarem pactar-hi “encara que sigui només una abstenció”.

Com fan en els seus últims mítings, la candidata de Cs va fer una crida a la mobilitzac­ió dels contraris a la ruptura amb el conjunt d’Espanya i es va postular com la presidenta de la “convivènci­a i el seny” enfront de Carles Puigdemont, el president del procés independen­tista.

La dirigent del partit taronja creu que si l’independen­tisme guanya tornarà al xoc amb l’Estat

 ?? DAVID AIROB ?? Inés Arrimadas, candidata de Cs a la presidènci­a de la Generalita­t, en un moment de la seva intervenci­ó, ahir, al Barcelona Tribuna
DAVID AIROB Inés Arrimadas, candidata de Cs a la presidènci­a de la Generalita­t, en un moment de la seva intervenci­ó, ahir, al Barcelona Tribuna
 ??  ?? SALVADOR ARAGONÉS
Periodista
“Té un llenguatge nou, de vegades rupturista i reformista pel que fa a les institucio­ns”
SALVADOR ARAGONÉS Periodista “Té un llenguatge nou, de vegades rupturista i reformista pel que fa a les institucio­ns”
 ??  ?? ROSA M. ANGUITA
Dircom de Caprabo
“Destaco la seva idea que a Catalunya cal que hi hagi un pacte constructi­u”
ROSA M. ANGUITA Dircom de Caprabo “Destaco la seva idea que a Catalunya cal que hi hagi un pacte constructi­u”
 ??  ?? MANUEL MEYER
Periodista d’APA
“Té frescor i bones intencions, però no ha concretat solucions per a la fractura social”
MANUEL MEYER Periodista d’APA “Té frescor i bones intencions, però no ha concretat solucions per a la fractura social”
 ??  ?? JOAQUIM CALVO
Comptador de la SEBAP
“Ha ofert solucions interessan­ts des del centre per a la situació política de Catalunya”
JOAQUIM CALVO Comptador de la SEBAP “Ha ofert solucions interessan­ts des del centre per a la situació política de Catalunya”
 ??  ?? CARLOS CARRIZOSA
Portaveu parlamenta­ri Cs
“Té un estil i discurs propi i això li dona un valor afegit respecte a altres candidats”
CARLOS CARRIZOSA Portaveu parlamenta­ri Cs “Té un estil i discurs propi i això li dona un valor afegit respecte a altres candidats”
 ??  ?? JOSÉ M.ª ESPEJO
Vicepresid­ent del Parlament
“Ha deixat clar que el 21-D és una oportunita­t per iniciar el canvi a Catalunya”
JOSÉ M.ª ESPEJO Vicepresid­ent del Parlament “Ha deixat clar que el 21-D és una oportunita­t per iniciar el canvi a Catalunya”
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain