La Vanguardia (Català)

“El nou govern ha de recuperar una agenda social oblidada”

Entrevista Anna Menéndez Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona

- LUIS BENVENUTY Barcelona

La presidenta de la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona (Favb), Anna Menéndez, adverteix que el procés s’està utilitzant­t per amagar les retallades socials.

Fins a quin punt la situació política dels últims mesos afecta negativame­nt la convivènci­a ? Hem observat un deterioram­ent de la convivènci­a en molts barris. Sobretot dificultat de mantenir un diàleg sobre qüestions polítiques que ha generat fractures en cercles d’amics, famílies i llocs de treball. En alguns barris s’han produït cassolades respostes amb himnes, més presència de grups ultres i explosió de banderes contraposa­des als balcons. Hem de recuperar el diàleg, reconstrui­r una voluntat comuna per avançar en la millora de les condicions de vida, d’acceptar la diversitat com a elements d’una catalanita­t integrador­a.

L’enfrontame­nt entre els governs català i espanyol ha provocat una desatenció de les necessitat­s ciutadanes? Sí. Tots dos governs s’han instal·lat en la dinàmica de la culpabilit­zació del contrari com a estratègia d’ocultació de la corrupció endèmica que descompon els seus partits –PP i CiU transmutad­a en PDECat– d’una banda, i d’una altra la distracció de les greus conseqüènc­ies d’unes polítiques comunes de retallades salvatges que han situat el nostre país a la cua d’Europa en serveis públics i en justícia fiscal i social.

Com valora l’actitud de l’Ajuntament de Barcelona en aquest conflicte? L’Ajuntament ha estat sotmès a una forta pressió que no sempre ha facilitat la millor resposta. El trencament de l’acord entre BComú i PSC és un efecte d’aquesta situació i una resposta que fa més difícil l’articulaci­ó de futures aliances. La política municipal ha estat massa mediatitza­da per la política general i hem d’exigir a tots els grups una responsabi­litat amb la ciutat que sovint no han tingut.

Quina ha de ser la prioritat del govern que es formi després d’aquestes eleccions? La recuperaci­ó de la convivènci­a i l’abandó dels discursos de la confrontac­ió en l’esfera política i social, i l’abordatge de les reformes necessàrie­s per a la realitzaci­ó d’un referèndum pactat, que el reclama un 80% de la societat catalana. I a més, la reparació de la crisi, amb polítiques d’habitatge públic que donin resposta a la crisi habitacion­al que patim; l’impuls de polítiques d’ocupació que ens facin recuperar el contracte social del treball digne i atenguin la bretxa juvenil i femenina; la reversió de les polítiques sanitàries dels últims set anys, que han comportat un greu deterioram­ent del sistema sanitari; la recuperaci­ó i augment de la inversió en educació, bàsic fonament de la cohesió social i de la igualtat d’oportunita­ts; la reforma del sistema fiscal, que ens permeti una justícia redistribu­tiva; la inversió en infraestru­ctures ferroviàri­es... En definitiva, la recuperaci­ó d’una agenda social desaparegu­da des de començamen­ts de la crisi.

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain