La Vanguardia (Català)

Iglesias advoca per un govern que “uneixi gent que pensa diferent”

- GEMMA SAURA Tarragona

No seria el millor eslògan per guanyar unes eleccions a Espanya, segurament ni tan sols agradarà en alguns sectors del seu propi partit, però Pablo Iglesias va apostar ahir perquè els comuns formin “un govern de reconcilia­ció” que inclogui els independen­tistes.

“Cal un govern de reconcilia­ció, en què hi hagi gent que pensi diferent, alguns independen­tistes i d’altres no” que pugui “desobstrui­r la situació política”, va defensar el líder de Podem. Hores abans, la seva diputada Carolina Bescansa havia tornat a qüestionar l’aposta per un referèndum pactat.

Iglesias va protagonit­zar a Tarragona, al barri obrer de Bonavista, el primer míting en què participa en aquesta campanya. Davant unes 500 persones, va ser el més multitudin­ari de Catalunya En Comú - Podem en una campanya molt desinflada. Que lluny que queda l’efervescèn­cia morada de les eleccions del 2015, quan Iglesias es va instal·lar a Barcelona per a la contesa.

El líder de Podem va admetre que és una “campanya complicada” per als seus, en què “tot està dominat pels sentiments”. I si va allargar la mà als independen­tistes, també els va fustigar: “Prometre el que no es pot complir és estafar”, va afirmar. També els va acusar d’alimentar una imatge caricature­sca i negativa d’Espanya. “Espanya no és xaranga i pandereta, ni l’a por

ellos”, va dir. Els sondejos apunten una gran bossa d’indecisos que dubten entre ERC i CatComú, i Iglesias va llançar l’ham. Va criticar Felip VI per fer “el que no va fer el seu pare, saltar-se les seves atribucion­s constituci­onals i obeir ordres polítiques”. També va dir que és “vergonyós que hi hagi presos –sense adjectius– en aquest país” i va condemnar la intervenci­ó de l’autonomia catalana, però va provar de convèncer aquests votants que la solució “no passa per la independèn­cia sinó per fer fora el Partit Popular”.

De Miquel Iceta, amb qui hauran de pactar els comuns si volen aquest tripartit pel qual cada vegada aposten més obertament, va dir que “el problema no és que balli, és que ho faci al so de Cs i PP”, i li va preguntar “com es poden fer polítiques progressis­tes” amb ells.

Iglesias va apel·lar a “la gent “farta del monotema, que sap que les banderes no omplen neveres”, i va presentar la papereta de CatComú com una alternativ­a als dos blocs que demanen un “vot de revenja”. Xavier Domènech, el candidat de CatComú, es va adreçar als indecisos. “Nosaltres no mentim. Som honrats, no juguem a la ruleta russa amb la gent”, els va dir.

El líder de Podem sosté que “la solució no passa per la independèn­cia, sinó per fer fora el PP”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain