La Vanguardia (Català)

L’abat dels ‘fraticelli’

La ideologia no se li veu als vestits, sinó a la mirada de professor que ho té tot molt clar

- Antoni Puigverd

El cap de llista de la CUP no porta samarretes, com els seus antecessor­s David Fernàndez i Anna Gabriel. Tampoc no és un dandi com Antonio Baños, aquell cupaire tan fugaç que portava armilla de pinxo i ara a les tertúlies gasta ironies de poeta d’extramurs. Carles Riera és un home madur, pulcrament vestit, amb els cabells canosos pulcrament tallats, que parla amb pulcritud professora­l. Es deixa fotografia­r amb abric, bufanda i espigada gorra de tweed. Sembla un docent anglès. Les ulleres, de vidre important, li reforcen la mirada, que és decidida i fosca. Penetrant. La ideologia no se li veu als vestits, sinó a la mirada. Una mirada de professor que ho té tot molt clar i que desafia sense recança les insegureta­ts dels seus interlocut­ors. Una mirada que connecta amb el radicalism­e que s’associa a la CUP: la impugnació total del sistema polític i econòmic català (decapitaci­ó d’Artur Mas), espanyol (exigència de desafiamen­t de la legalitat) i europeu.

A diferència dels partits convencion­als, plens d’individus previsible­s, la gamma de personatge­s que la CUP fa pujar cada pocs anys a l’escenari revela una banqueta variada i pintoresca. Després del feminisme insubornab­le de Gabriel, compareix Carles Riera, hereu del catolicism­e catalanist­a. Ha presidit el Ciemen, que el secretari de l’abat Escarré va fundar a Viboldone, prop de Milà, on el mític abat montserrat­í passava el seu exili. Des de la seu del monestir de Cuixà, a la Catalunya francesa, el Ciemen es va convertir en centre de pelegrinat­ge de joves reflexius. Aquell monestir va ser un dels principals focus de la mutació del modern catolicism­e català en religió nacional substitutò­ria.

La CUP farda sovint d’un anticleric­alisme anarcoide, però sense el component catòlic no s’entendria. Montserrat, Escarré, Cuixà, Xirinacs. Quan la CUP va aparèixer a l’escenari, Juliana i jo els vam anomenar “els fraticelli”: ens feien pensar en el cristianis­me revolucion­ari, pobre i purità que va sorgir a l’edat mitjana contra l’opulenta església romana. Vet aquí Carles Riera, l’abat dels fraticelli.

 ??  ?? CARLES RIERA
(CUP)
CARLES RIERA (CUP)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain