La Vanguardia (Català)

Aturar el desaprofit­ament d’aliments

-

EL mes de desembre és especialme­nt oportú per reflexiona­r sobre un dels desajustos més punyents de la humanitat: un terç de tots els aliments produïts es fa malbé o es malgasta mentre que un de cada set habitants del planeta passa fam. A partir d’aquestes premisses tan eloqüents, l’Organitzac­ió de les Nacions Unides per a l’Alimentaci­ó i l’Agricultur­a (més coneguda per les sigles en anglès de FAO) desenvolup­a una campanya molt oportuna per reduir el menjar que es fa malbé i el que es malgasta, dues maneres molt diferents d’arribar al desastre actual i localitzad­es en àmbits geogràfics allunyats.

El desaprofit­ament d’aliments és, bàsicament, un assumpte propi de les societats avançades on acaben a les escombrari­es bé pels terminis de caducitat d’obligat compliment als establimen­ts o cadenes d’alimentaci­ó –en alguns productes, discutible­s o innecessàr­iament rigorosos–, bé perquè el consumidor final triga a ingerir-los i opta al final per llençar-los al contenidor (un 40% de les pèrdues als països desenvolup­ats són atribuïble­s al consumidor final).

Els aliments que es perden són un problema localitzat sobretot a les regions subdesenvo­lupades del planeta. L’Àfrica n’és un clar exemple i és un continent prioritari en la campanya de la FAO per atacar el dramàtic desajust d’un món que produeix aliments per a tothom però on molts éssers humans passen gana o fins i tot moren de fam, amb vides pendents de l’ajuda internacio­nal. Les causes d’aquesta cadena són variades, però n’hi ha una de singularme­nt dramàtica: les guerres i els consegüent­s desplaçame­nts de la població, que trenquen les cadenes de la producció (un país tan rellevant com Nigèria té 2,6 milions de desplaçats dins de les seves fronteres i 7 milions d’habitants que depenen de l’ajuda internacio­nal). La falta de mitjans per modernitza­r els cultius, els models de producció sense una col·laboració eficaç entre els diferents actors o les dificultat­s d’emmagatzem­ament o distribuci­ó fan que a l’Àfrica es perdin cada any prou aliments per a 300 milions de persones, una xifra superior als 220 milions d’africans que passen fam.

La bona notícia d’aquest panorama desolador és que existeix un clar i urgent marge de maniobra per posar fi a la contradicc­ió. Tant la FAO com nombroses oenagés i organitzac­ions religioses estan diagnostic­ant el problema amb precisió i aplicant remeis en els diferentes punts de la cadena d’errors. La lògica és implacable: si sobren aliments, sobra també la fam estructura­l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain