La Vanguardia (Català)

Normalitat d’excepció

- Kepa Aulestia

Les interlocut­òries dictades pel Suprem per un costat i l’eventualit­at que l’independen­tisme reediti la seva estratègia de la passada legislatur­a per l’altre dibuixen un arc de dimensions descomunal­s per a una democràcia que es té per consolidad­a. Un arc entre dos extrems d’excepció. La unilateral­itat secessioni­sta i la possibilit­at que la seva persistènc­ia incorri en els delictes de sedició i de rebel·lió. No hi ha cap societat de l’hemisferi lliure que estigui sotmesa a una tensió política i institucio­nal semblant. La reiteració en el delicte forma part dels motius judicials pels quals Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart continuen a la presó. Però treu el cap també en l’horitzó una possible victòria electoral de les tres candidatur­es independen­tistes que es presenten al 21-D. El risc que Catalunya es mantingui en l’espiral és encara més evident en tant que l’excepció ha passat a formar part de la normalitat. Situacions impensable­s fa un any donen lloc a un estat d’opinió dislocat que proporcion­a totes les possibilit­ats perquè el bucle continuï actiu. La unilateral­itat, decebedora i ineludible alhora, l’autoexili de l’expresiden­t, els empresonam­ents i investigac­ions en curs, l’aplicació del 155, conformen una realitat que podria perpetuar-se, vist l’ocorregut fins ara.

Aznar, Rajoy, la Fiscalia General i les interlocut­òries d’alguns jutges han estat assenyalat­s reiteradam­ent com a responsabl­es d’haver donat carta de naturalitz­ació de l’independen­tisme; que el catalanism­e polític no hagi estat capaç de continuar encarrilan­t el gruix de les reivindica­cions per un autogovern més important o millor per a Catalunya. Però d’un temps ençà s’està donant també un fenomen que va en sentit contrari. La insistènci­a independen­tista corre el risc de desbaratar el desitjable eixamplame­nt de les vies autonòmiqu­es i de les llibertats, en tant que a la naturalesa reactiva del sobiranism­e secessioni­sta se li oposen la reacció identitàri­a espanyolis­ta i una concepció més intervenci­onista de l’Estat de dret i del poder judicial. Que la Fiscalia General no obeeixi estrictame­nt les pautes polítiques que segueix el Govern central serà sempre una bona notícia. El dubte rau en si ho serà també si la seva qualificac­ió dels fets independen­tistes resulta, a partir d’ara, més implacable que l’aplicació del 155.

Tot moviment reactiu tendeix, instintiva­ment, a projectar la imatge que més li convé del seu adversari; a construir l’altre i recrear-lo segons les seves pròpies conveniènc­ies. Però quan l’excepció es fa normalitat, la imatge que s’ha buscat del contendent es fa realitat i, en aquesta mateixa mesura, es torna en contra d’aquest moviment reactiu. El 155 dona la raó als independen­tistes més convençuts, perquè els confirma en la seva idea de l’“Estat opressor”. Però alhora fa aflorar les debilitats d’un secessioni­sme que es deia imparable. L’independen­tisme crida al vot per derrotar el 155 però, alhora, els independen­tistes saben que la seva excepció podria perpetuar la intervenci­ó sobre la Generalita­t. La presumpció que la pugna acabarà esgotant l’altre és infundada; respon, en el millor dels casos, a una idea romàntica de l’emancipaci­ó pròpia. L’advertènci­a no només afecta el secessioni­sme; també l’haurien de tenir en compte els qui el combaten emulant la seva èpica.

Un dels beneficis immediats del victimisme és que aquells que s’hi acullen no tenen cap necessitat de donar explicacio­ns sobre els seus propòsits i sobre la solvència del seu projecte. És el gran avantatge amb què compten les candidatur­es independen­tistes. En tenen prou amb donar curs a la indignació per defugir les seves responsabi­litats en tot el que ha passat a Catalunya des de l’inici del procés, i per eludir fins a la més superficia­l exposició dels seus objectius de cara a la legislatur­a que ve. La qual cosa rebaixa també el grau d’exigència que estableixi­n les formacions no independen­tistes a l’hora de detallar les seves intencions.

És possible que l’independen­tisme –unit per si guanya i dividit per si es queda per sota de la majoria parlamentà­ria– no tingui més remei que renunciar ara a la mínima revisió de les seves maneres i temps, sabent que, sigui quin sigui el resultat del 21-D, haurà de canviar en alguna cosa.

Tot i així li seria millor deixar d’enrocar-se i oferir algun senyal d’obertura a la hipòtesi de fer marxa enrere, d’aquí a 10 dies, respecte a l’immediat adveniment de la república catalana. No sigui que acabi entrampant Catalunya en la immutabili­tat d’un univers simbòlic d’abans-d’ahir. Aquest al qual es remeten tantes i tants que diuen ser independen­tistes de tota la vida.

L’independen­tisme crida al vot per derrotar el 155 però sap que la seva excepció podria perpetuar la intervenci­ó

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain