La Vanguardia (Català)

Reconstruc­ció

- Fèlix Riera F. RIERA, editor

Per iniciar la tasca de reconstrui­r alguna cosa, abans ha d’haver estat destruïda o abandonada. En pocs anys, hem apreciat com l’espai de la política catalana ha estat buidat i substituït per les emocions. Els pocs ponts de diàleg han estat destruïts esperant que, un cop dinamitats, els habitants de cadascuna de les parts del riu es converteix­in a la causa dels que l’han destruït. Un intent d’adhesió per la força de tots aquells que tenen seriosos dubtes que sorgeixi res de bo de la destrucció.

Es fa imprescind­ible reconstrui­r l’espai polític per evitar el desgast del triomf de la no política del Govern de l’Estat espanyol i de l’excés de relat de l’independen­tisme català. Hi ha hagut massa silenci amb relació al problema català a Espanya i a Catalunya massa soroll.

La reconstruc­ció de l’espai polític implica que totes les forces, després de les eleccions, puguin parlar, puguin acordar noves majories, allunyades dels prejudicis i els excessos verbals. Un esforç que avui pot semblar impossible, atès que, d’una banda, l’independen­tisme planteja una decisió de vot que suposa que està a favor de la dignitat del poble català o en contra d’ell i les seves institucio­ns. I, d’altra banda, el Govern espanyol pretén avortar el procés independen­tista, amb unes eleccions marcades per l’aplicació de l’article 155 com a única proposta de solució.

La política espanyola hauria de veure en l’endemà de les eleccions una palanca per canviar les coses en favor de l’entesa i deixar enrere la fantàstica idea que a Catalunya no hi ha tants independen­tistes i que només hi ha una Espanya. A Catalunya, el concepte de dignitat que té una part de la classe política que no pot tolerar l’ultratge a què se sent sotmesa per Espanya no hauria de conduir-la a proposar, un cop més, portar els catalans a viure un nou harakiri polític.

La reconstruc­ció de l’espai polític ha de reconèixer que el conflicte entre Catalunya i Espanya, plantejat des de l’independen­tisme polític, només pot ser reconduït adaptant una nova estratègia basada en un ampli acord dins de l’Estat de dret i amb l’horitzó d’un canvi de la Constituci­ó que no només ha d’abordar la qüestió territoria­l, sinó també la desigualta­t social que cal combatre des de tots els fronts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain