La Vanguardia (Català)

Els dissidents

- Fernando Ónega

Aquest dimarts hi poso molt valor i, en comptes de parlar de Catalunya, us parlaré de Madrid. Diguem que parlo de Madrid, que Sabina va posar en boca d’Antonio Flores. I ho faig mirant les fotos publicades aquests dies de dos carrers madrilenys pels quals l’autoritat va ordenar caminar en una sola direcció. L’Ajuntament creu que amb la direcció obligatòri­a s’alleuja el trànsit humà. En vista de les fotos, no està demostrat. I començo a sospitar que la visió de l’insòlit espectacle té un efecte crida i començo a témer que combatre l’embús humà provoqui un embús encara pitjor.

Però de moment, el que mostren les fotos és fascinant. Representa el somni daurat d’un líder polític, i no necessària­ment un sàtrapa: tots els ciutadans caminant en la direcció que ell els va marcar, naturalmen­t pel seu benestar. És la representa­ció gràfica del pensament únic, tots cap a la mateixa destinació, mirant només l’esquena dels altres passatgers, sense veure’ls la mirada ni conèixer el seu gest. L’escena ideal perquè un lloador oficial pugui escriure encesos articles sobre la responsabi­litat cívica, la maduresa social del poble anònim i el fruit de la costosa inversió educativa.

Hi ha en aquesta escena alguna cosa que recorda Corea del Nord, fins que descobreix­o en gairebé totes les fotos algú que va en direcció oposada a la marcada per l’autoritat. Ostres, els dissidents! Com se li poden haver escapat a l’eficàcia informant, només informant, dels guàrdies? Els discrepant­s no són gaires: a cap foto no passen de la mitja dotzena. “Una insignific­ança”, dirà la gerent estadístic­a a l’autoritat. “S’imposarà el sentit comú de la majoria”, dirà un informe amb capçalera. “S’ha obert una investigac­ió per conèixer no només l’origen, sinó la finalitat de la dissidènci­a”, dirà una nota de premsa. “Mitja dotzena de díscols no trenquen la uniformita­t vianant”, escriurà l’editoriali­sta del diari pròxim al poder. Però al final del recorregut, la mitja dotzena de dissidents cantarà victòria: “Ho hem aconseguit!”. La resistènci­a a la direcció única ja tindrà els seus herois. Potser acaben demanant la independèn­cia de Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain