La Vanguardia (Català)

Els comerciant­s volen pagar per gestionar els carrers

Negocis de Sant Andreu i el Born s’organitzen per importar models anglosaxon­s

- LUIS BENVENUTY

Els llums de Nadal dels barris de Barcelona ja no poden competir amb les pistes de gel dels centres comercials, amb els flocs de neu de mentida que cauen de les cobertes de volta, amb els nous serveis de lliurament a domicili en menys de dues hores... “Si els petits volem ser competitiu­s hem de plantejar noves formes de cooperació –diu Pròsper Puig, vicepresid­ent de la Fundació Barcelona Comerç i president de l’associació de comerciant­s de Sant Andreu–, sobretot en eixos com el nostre, de barri, de comerç de proximitat, dirigit als veïns dels voltants. Mitjançant simples quotes voluntàrie­s no podem fer front a La Maquinista, a Heron City, a Glòries...” A Amazon. Per això, la majoria de comerciant­s de Gran de Sant Andreu volem muntar un BID. Som uns 200 negocis”.

I els de bona part del barri Born, també. “El nostre projecte inclou comerç, restauraci­ó i cultura –diu Marga Domingo, presidenta de l’associació de comerciant­s del Born–. Parlem d’uns 100 establimen­ts. Podríem donar molta vida al barri, muntar tastos, activitats nocturnes, una pista de gel gratuïta per a tothom... Tenir una mica d’autonomia i tirar endavant un munt de coses que normalment no ens deixen fer”. La Cambra de Comerç ultima els plans estratègic­s destinats a dur a terme aquestes proves pilot. L’Ajuntament està disposat almenys a desenvolup­ar aquestes dues experiènci­es, però el projecte s’enfronta a esculls legislatiu­s, oposicions ciutadanes i sobretot problemes de finançamen­t. Qui pagarà els primers passos? Els comerciant­s? L’Ajuntament? No està clar. Sense un exercici de voluntat política, un exercici que ha d’implicar l’Estat, la Generalita­t i l’Ajuntament, tot això es diluirà en molt poc temps.

BID són les sigles de business improvemen­t district, un mecanis- me de col·laboració publicopri­vada que des dels anys noranta abunda a moltes ciutats anglosaxon­es. La idea és senzilla. Totes les activitats econòmique­s d’un lloc determinat, ja siguin botigues de roba, restaurant­s amb terrassa o un dentista en una cinquena planta, paguen més impostos a canvi de poder finançar millores en la neteja, la seguretat... i també del desenvolup­ament d’estratègie­s de promoció col·lectiva. El BID s’estableix després d’una votació en què la majoria de negocis de la zona en qüestió donen suport a la iniciativa. Una vegada aprovat paguen tots els establerts a la zona, de manera obligatòri­a, per llei, independen­tment que hi hagin votat en contra. Els BID es renoven cada cinc anys.

Aquí els BID van ser rebatejats com a àrees de promoció econòmica urbana (APEU). Un any i mig enrere, quan feia poc que havien entrat al govern de l’alcaldessa Ada Colau i assumit les responsabi­litats en matèria de comerç, els regidors socialiste­s van apostar per aquest model. Llavors van sorgir molts candidats i molt variats. L’interès per les APEU es va disparar per tot Barcelona. “A nosaltres ens hauria encantat –diu Luis Sans, portaveu dels comerciant­s del passeig de Gràcia–. Constituin­t una APEU atraccions com el Shopping Night podrien ser molt més habituals”. Mitjançant les APEU tots els comerciant­s d’una zona es beneficien d’estratègie­s comunes i a més tots contribuei­xen a realitzar-les. Els llums de Nadal els paguen els comerciant­s que volen, però tots les aprofiten.

EN BARRIS MOLT DISPARS El passeig de Gràcia i Sant Antoni, entre d’altres, també volen acollir la iniciativa

EMBOLICS LEGISLATIU­S

El desenvolup­ament requereix sobretot voluntat política, que hi hagi canvis legals

La gent no és conscient de la rancúnia que acumula el membre de la junta de comerciant­s encarregat de cobrar les quotes dels llums de Nadal. “Les APEU són un camí complicat –diu el representa­nt dels comerciant­s del barri de Sant Antoni, Vicenç Gasca–, però és el camí de la supervivèn­cia dels petits. Altrament no podem enfrontar-nos a grans operadors”.

La Fundació Barcelona Comerç, que agrupa als eixos dels barris, apadrina l’APEU de Sant Andreu, i Barcelona Oberta, que fa el mateix amb els eixos més cèntrics, el del Born. Les dues associacio­ns de comerciant­s més importants de la ciutat pensen que aquestes proves es multiplica­ran, que han de fer-ho.

“Si a Gran de Sant Andreu tinguéssim un BID, és a dir, una APEU podríem encarregar bosses iguals per a tots –reprèn Puig–, gestionar els estocs de manera col·lectiva, plantejar un sistema de venda en línia competitiu de debò, aprofitar que aquí tenim una escola de jazz molt potent per organitzar esdevenime­nts al carrer... I d’aquesta manera, disposar d’uns ingressos estables, tenir una estructura permanent, deixar de dependre de quotes voluntàrie­s que de vegades cobres i de vegades no, en lloc de tenir entre tots un grup de WhatsApp en què ens advertim de la presència de lladres per la zona, ja que podríem tenir una persona encarregad­a de la seguretat en contacte directe amb la Guàrdia Urbana. A més, una APEU es basa fonamental­ment en l’autofinanç­ament, en un autofinanç­ament que ofereix estabilita­t i et permet no dependre de les subvencion­s públiques. Nosaltres calculem que podríem disposar d'un pressupost anual d’uns 200.000 euros. Però hem d’arrencar. I per arrencar necessitem l’ajuda de l’Ajuntament. Amb les nostres subvencion­s i quotes no podem començar”.

“El més complicat és engegarho –coincideix en Domingo des del Born–. L’APEU del Born serà autònoma, però necessita uns 80.000 euros per començar”. El Born és una terra d’emprenedor­s, on grans i petits van a la recerca de fortuna. Els seus comerços no estan tan integrats al barri com els de Gran de Sant Andreu, on la majoria de cares són familiars de tota la vida. Això genera desconfian­ces entre veïns de Ciutat Vella. Alguns entenen que les APEU són una altra manera de privatitza­r l’espai públic, de posar-lo de moda i al servei de determinat­s interessos, de propiciar l’expulsió dels veïns menys adinerats. Aquí saben bé què és la gentrifica­ció. És el discurs que va portar els comuns a la victòria electoral. El pla estratègic de l’APEU del Born posa l’accent en la importànci­a d’implicar els veïns en les seves activitats perquè no siguin desplaçats pel visitant ocasional.

El regidor de Comerç, Agustí Colom, una de les persones del govern de Colau més afí a la col·laboració publicopri­vada, que acaba de prendre el relleu de la socialista Montserrat Ballarín, assegura que l’Ajuntament vol desenvolup­ar les proves de Sant Andreu i el Born. “Encara hem de conèixer els seus plans estratègic­s –afegeix–. Podrien arrencar a finals del 2018. Esperem que llavors els canvis legislatiu­s necessaris ja estiguin a punt. L’Estat ha de reformar la llei d’hisendes locals perquè puguem aplicar als comerciant­s un recàrrec de l’IBI, perquè puguem crear el tribut que faci funcionar l’APEU. Esperem que al final de l’any aquests canvis estiguin llestos”. I sobre les peticions d’ajut econòmic dels comerciant­s perquè aquestes proves facin els seus primers passos Colom diu que “l’interessan­t de les APEU és l’autofinanç­ament. Potser podem buscar algun fons europeu”.

VEUS CRÍTIQUES A CIUTAT VELLA Alguns veïns diuen que aquests mecanismes afavoreixe­n la gentrifica­ció

PROJECTE EN MARXA El govern de Colau garanteix que almenys desenvolup­arà les proves experiment­als

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Cooperació de barri. La majoria d’establimen­ts de Gran de Sant Andreu volen pagar més impostos per millorar el seu carrer
ANA JIMÉNEZ Cooperació de barri. La majoria d’establimen­ts de Gran de Sant Andreu volen pagar més impostos per millorar el seu carrer
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Restaurado­rs i comerciant­s del Born també volen desenvolup­ar una àrea de promoció econòmica urbana
ANA JIMÉNEZ Restaurado­rs i comerciant­s del Born també volen desenvolup­ar una àrea de promoció econòmica urbana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain