La Vanguardia (Català)

Viatge de cooperació de la reina Letícia al Senegal per donar suport a les dones

Letícia inicia al Senegal un viatge en suport de les iniciative­s de les dones

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Dakar

El seu primer viatge a l’Àfrica subsaharia­na i la segona ocasió en què la reina Letícia exerceix d’imatge de la cooperació espanyola. El Senegal és la destinació d’una visita que té per objectiu donar suport a les iniciative­s de les dones africanes, entre les quals la lluita contra la mutilació genital femenina i els programes per a la igualtat de drets. Letícia va arribar ahir a la nit a Dakar i va ser rebuda per la primera dama Marième Faye. Una benvinguda oficial per a un viatge que pretén anar més enllà de la pura cortesia institucio­nal. L’esposa de l’actual president del Senegal, Macky Sall, antiga nedadora olímpica i enginyera electrònic­a, s’ha guanyat un espai públic per la seva capacitat d’interlocuc­ió amb les dones en zones rurals. Faye és la primera senegalesa que arriba a primera dama, ja que les esposes de Leopold Sedar Senghor i Abdoulaye Wade eren franceses i Abdou Diof no va tenir consort oficial.

El Senegal és un país prioritari en la destinació dels fons de cooperació d’Espanya, en àmbits com la defensa dels drets de les dones i el desenvolup­ament social i econòmic. Els programes pretenen, amb la creació de projectes de formació i ocupació, frenar la sortida il·legal d’emigrants a Europa, víctimes de les màfies que els llancen al mar en pasteres.

La reina Letícia va heretar els viatges de cooperació de la reina Sofia, que, des del 1997 fins al 2013, va arribar a fer més de vint visites a països d’Àsia, Llatinoamè­rica i l’Àfrica. Després de la proclamaci­ó del rei Felip, Letícia es va situar al capdavant d’aquesta tasca però fins ara només ha fet un viatge, el maig del 2015, que la va portar a Hondures i el Salvador.

L’any passat, a causa de la interinita­t del Govern, no es va poder programar el tradiciona­l viatge anual, cosa que es va recuperar ahir amb l’arribada de Letícia al Senegal. A diferència de la reina Sofia que, des de la seva fundació, ja estava implicada en projectes humanitari­s donant suport a iniciative­s de diverses ONG, i va ser l’Agència Espanyola de Cooperació la que es va apuntar a aquells desplaçame­nts quan va comprovar l’efecte positiu de les visites de la reina Sofia en la imatge d’Espanya com a país solidari, Letícia ha heretat uns viatges en què preval sobretot donar visibilita­t als projectes finançats amb diners públics, a fi que aquesta tasca es conegui a Espanya.

Tres dels projectes que visitarà la Reina tindran la dona com a protagonis­ta. El de més impacte social està localitzat al sud del país, a la regió de Ziguinchor, que la Reina visitarà demà, on l’Agència Espanyola de Cooperació col·labora en la formació d’agents de salut sobre mutilació genital femenina, una pràctica prohibida al Senegal, però que encara es du a terme en algunes zones. En aquesta regió també visitarà una granja familiar autogestio­nada.

Avui, Letícia es reunirà a Dakar amb els representa­nts de diferents ONG i participar­à, dimarts, en un acte sobre defensa dels drets de les dones organitzat per la Creu Roja del Senegal i dijous, abans de tornar a Espanya, mantindrà una trobada amb dones investigad­ores.

Marième Faye, esposa del president del Senegal i promotora de diversos projectes, exercirà d’amfitriona

 ??  ??
 ?? EFE ?? Letícia ahir a la nit arribant a Dakar, on va ser rebuda per Marième Faye, primera dama del Senegal
EFE Letícia ahir a la nit arribant a Dakar, on va ser rebuda per Marième Faye, primera dama del Senegal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain