La Vanguardia (Català)

“Ens paguem dos policies”

Els BID de Liverpool expliquen com un finançamen­t estable millora la seguretat i la neteja dels carrers

- Barcelona

El Regne Unit suma en aquests moments més de 300 business improvemen­t districts (BID). “A Liverpool en tenim dos –explica Álvaro Costela, responsabl­e de màrqueting d’aquests dos BID–, un des del 2005 a la zona comercial i de lleure i un altre, des del 2011, a la zona d’oficines del nucli antic. En total tenen 1.500 negocis associats”. Costela es refereix a hotels, botigues a peu de carrer, fins i tot despatxos ubicats en una cinquena planta... “I d’aquesta manera disposem d’un pressupost anual de més d’un milió i mig d’euros”.

Els BID de Liverpool paguen el sou de dos policies municipals que treballen als seus carrers de manera exclusiva. I la veritat és que dos policies municipals proporcion­en més seguretat que el típic grup de WhatsApp en què els comerciant­s intercanvi­en advertènci­es sobre l’aparició de personatge­s sospitosos a prop dels penjadors. Els BID de Liverpool també ofereixen als associats assessoram­ent legal davant els delinqüent­s reincident­s.

“A més –prosseguei­x Álvaro Costela–, financem millores en la neteja, l’animació i la promoció comercial. Suposo que a Espanya els BID hauran de superar els mateixos prejudicis que van superar al Regne Unit. I és que la dreta acostuma a acusar els BID de no ser més que una pujada d’impostos encoberta, i l’esquerra els titlla de privatitza­ció de l’espai públic. Però en realitat no són més que una eina que serveix per canalitzar els interessos d’actors privats que volen potenciar l’espai on treballen. Els BID són el pas natural de les associacio­ns de comerciant­s, el salt que han de fer després d’haver esgotat totes les possibilit­ats de l’associacio­nisme tradiciona­l”.

Segons Costela, Barcelona podria acollir aquesta experiènci­a comercial. “Birmingham, on hi ha 11 BID, seria aquí el cas més semblant. A la capital catalana, per a la major part dels eixos comercials ja establerts, tant els de Barcelona Oberta com els de la Fundació Barcelona Comerç, els BID són l’instrument­s que els permetrien desenvolup­ar estratègie­s molt més ambicioses. Si aquests eixos poguessin tenir l’estabilita­t financera que proporcion­a un BID podrien multiplica­r les seves activitats, fer molt més coses que posar llums de Nadal. Jo crec que l’elecció del Born i de Sant Andreu és molt encertada perquè demostrarà com aquesta estratègia es pot desenvolup­ar en llocs molt diferents”.

 ?? LIVERPOOL BIDS ?? Comerciant­s del Regne Unit financen la seguretat dels seus carrers
LIVERPOOL BIDS Comerciant­s del Regne Unit financen la seguretat dels seus carrers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain