La Vanguardia (Català)

Barcelona posa traves a un projecte solidari exemplar

L’elogiat restaurant escola de la Fundació Mescladís podria perdre el seu local, de titularita­t municipal, a favor d’una empresa privada

- Barcelona DOMINGO MARCHENA

El futur de l’Espai Mescladís, un restaurant escola del carrer Carders, 25, està en l’aire. Però aquesta no és una empresa qualsevol, sinó una iniciativa solidària multipremi­ada i elogiada per organismes acadèmics i institucio­nals, inclòs el mateix Ajuntament de Barcelona, que paradoxalm­ent ha convocat un concurs públic que podria complicar la seva existència. Res no és definitiu perquè l’adjudicaci­ó encara no s’ha fet, assegura l’alcaldia, tot i que Mescladís ha obtingut la segona millor puntuació.

Aquest local de Ciutat Vella, que gestiona la Fundació Mescladís, ajuda cada any uns 80 refugiats o migrants, molts en situació irregular. “No estan sense papers, estan sense drets”, diu el fundador, Martín Habiague, un argentí amb sang asturiana i basca. Els alumnes no només reben suport en el seu procés d’arrelament, sinó també formació com a cambrers o ajudants de cuina.

Les classes s’imparteixe­n a un pis del carrer Casp, 144. Els estudiants fan pràctiques després al mateix Espai Mescladís, on dotze dels catorze empleats són exalumnes, o en altres restaurant­s del districte o dels grups Tragaluz, Sol Meliá o Catalonia. Un 35% pot regularitz­ar la seva situació i trobar feina. La resta ho continua intentant, però amb millors expectativ­es. El gerent del restaurant és el senegalès Soly Malamine. Entre els seus companys hi ha persones de Níger, Mali, Ghana, Marroc, Algèria, Palestina, Nepal, Ucraïna, Brasil, Bolívia, Argentina, Espanya...

El Consell Municipal d’Inmigració de Barcelona, que com el seu nom indica depèn de l’Ajuntament, va premiar aquesta iniciativa inclusiva el 2016. Mescladís ha rebut també, entre molts d’altres, el guardó Federico Mayor Zaragoza i l’aval de la Generalita­t, de la Diputació de Barcelona i d’entitats com la Creu Roja, la Fundació Tarrés o la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

Un dels últims reconeixem­ents és una novel·la gràfica, amb guió de l’escriptor Gabi Martínez, que recull la història real de la Kushbu i del seu marit, en Basanta, dos nepalesos que van sortir del túnel gràcies a l’impuls de l’Espai Mescladís, on ella continua treballant en l’actualitat. El llibre, que explica l’odissea de vuit migrants més, va ser coproduït per la fundació i publicat per l’editorial Astiberri i l’Ajuntament. Com és possible que una entitat amb aquestes credencial­s pengi ara d’un fil?

Mescladís ocupa el local del carrer Carders –de titularita­t municipal– des del 2010. Inicialmen­t li van cedir el seu ús durant quatre anys. Posteriorm­ent, el districte li va concedir successive­s renovacion­s temporals. I així fins al setembre, quan es va convocar un concurs públic obert, és a dir, al qual podia presentar-se qualsevol empresa. La primera impressió va ser negativa perquè l’adjudicaci­ó es plantejava per dos anys, temps insuficien­t per a un veritable projecte “de transforma­ció social”.

La decisió no és ferma encara, però Mescladís tem que tot estigui dat i beneit: va quedar en segon lloc, amb menys punts que una franquícia de bars. Per increïble que sembli, alguns dels seus mèrits han pesat en contra. Dotze empleats d’inserció social d’un total de 14 donen menys punts que una plantilla més reduïda, si el 100% dels seus integrants estan en risc d’exclusió. El fet que el seu cafè sigui de cultiu sostenible i ecològic, però no de comerç just, també li ha restat punts.

Advocats del Col·lectiu Ronda, que represente­n la fundació, han

Change.org recull gairebé 3.000 firmes en dos dies per donar suport a aquesta iniciativa altruista

demanat que es reconsider­in les bases i els barems del concurs públic. L’Ajuntament, que es reunirà amb membres de Mescladís divendres, insisteix que “adjudicaci­ó encara no s’ha resolt”, la qual cosa obre una porta a l’esperança. Altrament, aquesta ONU de la cuina podria tenir els dies comptats al carrer Carders, 35. És un fet molt greu perquè el 90% de les seves fonts de finançamen­t procedeixe­n del restaurant.

Change.org va iniciar diumenge una campanya amb l’etiqueta #SosMesclad­ís. Ja s’han recollit gairebé 3.000 firmes per evitar que aquesta entitat desaparegu­i “del mapa de projectes socials”. Als impulsors els hauria dolgut perdre davant una entitat com Càritas o la Fundació Futur. Però ho haurien entès. El que no entenen és obtenir menys punts que una empresa amb ànim de lucre.

 ?? KIM MANRESA ?? Soly Malamine, el gerent de l’Espai Mescladís, en una taula amb dos joves clients, ahir
KIM MANRESA Soly Malamine, el gerent de l’Espai Mescladís, en una taula amb dos joves clients, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain