La Vanguardia (Català)

Ciutats amb caràcter

- Toni Coromina

Per encàrrec de l’Agència Catalana de Turisme, un comitè d’experts format per profession­als de diferents àmbits ha atorgat els distintius de Ciutats i Viles amb Caràcter a vuit poblacions catalanes: Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Reus, Vilafranca del Penedès, Tortosa i Vic. Aquesta considerac­ió vol posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya –més enllà de Barcelona– i promociona­r ciutats mitjanes amb una forta personalit­at, que combinen la cultura, l’art, la història, la gastronomi­a, l’arquitectu­ra i la innovació, i ofereixen al visitant una experiènci­a completa.

Per assolir el distintiu de ciutat amb caràcter s’han de complir determinat­s requisits: destacar en el patrimoni, les tradicions i festivitat­s, la gastronomi­a tradiciona­l, l’art i el món de la creació (on aflorin nous corrents i noves tendències), i qualsevol altre caràcter que la defineixi i diferenciï de la resta, com ara la vessant esportiva.

Les escollides han de ser capitals de comarca o tenir una població compresa entre 10.000 i 50.000 habitants, i posseir com a mínim tres béns culturals d’interès nacional. També han de tenir vocació turística, infraestru­ctures i serveis, com ara allotjamen­t i restauraci­ó (preferible­ment de cuina catalana i amb productes de proximitat), una oficina de turisme amb atenció mínima en tres idiomes, un web turístic i senyalitza­ció dins la ciutat.

Finalment, han de tenir vocació de futur; estar orientades a la sostenibil­itat i la innovació; potenciar la recollida selectiva d’escombrari­es; incentivar la recerca, el desenvolup­ament i la innovació; disposar d’una seu electrònic­a de l’Ajuntament per fer tràmits; tenir equipament­s orientats a millorar la vida dels ciutadans: espais verds, comerç de proximitat, una xarxa de transport públic, places d’aparcament al centre de la ciutat, bibliotequ­es, centres sanitaris, instal·lacions esportives, etc.

Les ciutats i viles que aconseguei­xen la distinció entraran a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i seran promociona­des amb la finalitat d’atraure el turisme cultural i posicionar Catalunya com una destinació de referència en aquest segment.

L’idea no em sembla malament. Però si Catalunya té 98 poblacions mitjanes d’entre 10.000 i 50.000 habitants (incloent-hi les 42 capitals de comarca), és evident que un dia o altre totes haurien d’assolir el distintiu de Ciutats i Viles amb Caràcter. No crec pas que cap d’elles vulgui quedar marginada o renegui de la seva personalit­at específica o del seu fet diferencia­l, del seu llegat històric, cultural i turístic, o dels seus prohoms i fills més il·lustres; ni que vulgui renunciar als avantatges del progrés, la innovació, la tecnologia o un futur sostenible. Totes les poblacions, fins i tot les més petites, tenen el seu caràcter.

Cap població renunciarà al seu llegat històric, cultural i turístic ni al seu fet diferencia­l

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain