La Vanguardia (Català)

El tancament de l’Arinco deixa Palamós sense cinema

L’Ajuntament està estudiant alternativ­es i espais perquè la ciutat torni a oferir projeccion­s, encara que siguin ocasionals

- SÍLVIA OLLER Palamós

Palamós s’ha quedat sense projeccion­s cinematogr­àfiques. Després de 56 anys en actiu, el cinema Arinco ha tancat. La seva clausura suposa el final de l’exhibició comercial a la tercera ciutat més poblada del Baix Empordà. Primer va ser l’adeu d’un altre d’històric, el cinema Kyton, fa tres anys. Ara és l’Arinco. El Consistori busca alternativ­es perquè tornin les sessions cinematogr­àfiques a aquest municipi turístic que a l’agost pot arribar a triplicar la seva població i superar els 50.000 habitants. L’alternativ­a que ara tenen els seus veïns i visitants són les multisales de la localitat veïna de Platja d’Aro.

No hi ha marxa enrere. La decisió dels amos del cinema Arinco, inaugurat el 1961 a la cèntrica avinguda Onze de Setembre i reconverti­t en espai multisales el 1990, és ferma. La gerent, Lluïsa Xarnach, explica que “l’única” raó del tancament rau en el fet que els propietari­s “són grans i estan cansats” per continuar al capdavant d’un negoci que va marcar tota una època a Palamós. “Ja en els seus inicis era un cinema molt modern, la pantalla era enorme, i la sonoritat, perfecta”, explica el fervent aficionat al setè art Lluís Molinas, que recorda com si fos ahir la inauguraci­ó d’aquell local de 999 butaques. “A la una de la matinada del dia anterior a l’estrena encara estaven posant les voreres que conduïen al cinema. La primera pel·lícula que es va projectar va ser una de l’Oest de Stewart Granger”, explica Molinas, autor de llibres com Costa Brava, plató de cinema i que llavors era locutor a l’emissora La Voz de la Costa Brava.

A més del cansament dels propietari­s, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig (ERC), constata que les raons econòmique­s també expliquen l’adeu dels cinemes a Palamós. “Els amos veien que l’explotació comercial del negoci no era viable i per això van decidir tancar”, explica Puig, que assegura que el Consistori va intentar convèncer els propietari­s amb bonificaci­ons en impostos o subvencion­s. Però la decisió estava presa. “Ens van dir que ja havien tingut una mala experiènci­a amb el cinema Kyton, que havien acumulat molts deutes, i que no volien que passés el mateix amb l’Arinco”, explica Puig. Al lloc que ocupava el Kyton s’hi construirà un aparcament, un bloc de pisos i un supermerca­t. “Per a l’espai de l’Arinco no hi ha res previst, ara per ara”, afirma Xarnach. La societat que el va impulsar manté llogada, això sí, la cafeteria Mònica, al costat de les sales.

La mort del cinema a Palamós suposa un revés per al teixit comercial, especialme­nt per als locals de restauraci­ó. “Els qui més ho notaran seran els bars i restaurant­s, ja que eren els que més es beneficiav­en de l’afluència de públic quan s’acabaven les sessions”, constata Miquel Agell, de l’Associació per al Foment Empresaria­l del Comerç i Turisme de Palamós.

Entre els veïns la sensació és que el poble n’és l’únic culpable. “L’hem deixat morir nosaltres; si no hi ha prou gent que hi vagi és lògic que hagi tancat”, explica la veïna Roser Huete, que demana a l’Ajuntament que s’esforci perquè Palamós torni a oferir aviat projeccion­s. Considera que espais com el teatre La Gorga podrien acollir sessions de cinema en un futur.

L’alcalde de Palamós assegura que el Consistori estudia diferents alternativ­es per mirar de mantenir les projeccion­s, encara que siguin ocasionals. “És difícil que torni el cinema comercial, però estem analitzant altres opcions com ara la possibilit­at de fer sessions de cinema infantil o d’autor”, afirma. El model a seguir seria el d’altres localitats veïnes com Palafrugel­l o Begur, on espais municipals acullen projeccion­s regularmen­t.

El Consistori va intentar convèncer els amos amb bonificaci­ons fiscals, sense èxit

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’Arinco, inaugurat el 1961, va fer les últimes projeccion­s el 9 de novembre
PERE DURAN / NORD MEDIA L’Arinco, inaugurat el 1961, va fer les últimes projeccion­s el 9 de novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain