La Vanguardia (Català)

Les ciutats volen 2.000 milions més per a habitatge

Madrid, Barcelona, Saragossa, Santiago de Compostel·la, València, A Coruña i Cadis alerten de les retallades en polítiques públiques

- BARCELONA Redacció

Els ajuntament­s de Madrid, Barcelona, Cadis, Santiago de Compostel·la, A Coruña, València i Saragossa van reclamar ahir més inversió per a polítiques d’habitatge. Les anomenades “ciutats pel canvi” es van reunir amb el secretari d’Estat d’Habitatge, Julio Gómez-Pomar per demanar-li que es doti el Pla Nacional d’Habitatge 2018-2021 amb 2.000 milions d’euros més per al 2018 i que, així, s’equipari la inversió amb la resta de països europeus.

Els regidors d’Habitatge d’aquests ajuntament­s van aprofitar a més per denunciar les retallades en aquest àmbit que, segons ells, provocaran que en 5 anys les polítiques públiques d’habitatge desaparegu­in. Actualment la despesa que destina el Govern d’Espanya a habitatge suposa el 0,059% del producte interior brut (PIB) i que en aquest 2017 va mantenir un pressupost de 467 milions d’euros. Els regidors van advertir ahir dels riscos de mantenir aquesta política de retallades i, per això, van reclamar que la despesa se situï en l’1,5% del PIB en un termini de 10 anys, cosa que permetria que Espanya s’equiparés a la resta d’Europa.

En aquest sentit, van retreure al Govern d’Espanya l’escàs parc públic de lloguer i que Espanya només tingui el 2,5% d’habitatge assequible, mentre que a Àustria i el Regne Unit se situa en el 24% i el 17%, respectiva­ment. També van advertir que l’habitatge és un dret fonamental que està recollit en l’article 47 de la Constituci­ó. Els regidors van recordar a Gómez-Pomar que els ajuntament­s són les administra­cions més properes als ciutadans i les que més pateixen la falta de recursos públics que han de garantir l’habitatge com un bé de primera necessitat.

Un altra de les propostes que van plantejar els regidors és la modificaci­ó de la llei d’Arrendamen­ts Urbans (LAU) a fi d’allargar la durada mínima dels contractes i que, així, s’eviti l’augment indiscrimi­nat dels preus. Sobre aquesta normativa també van reclamar que s’habiliti les comunitats autònomes, en coordinaci­ó amb els municipis, poder regular els lloguers per evitar rendes abusives en el cas que existeixi una alta demanda acreditada.

Els regidors de les “ciutats pel canvi” van plantejar al secretari d’Estat d’Habitatge iniciative­s dirigides a evitar l’especulaci­ó amb l’habitatge públic de compra. Entre les al·legacions presentade­s al Pla Nacional d’Habitatge, els ajuntament­s han plantejat la necessitat que la propietat del sòl dels pisos públics de compra no passi a mans privades amb el pas dels anys, com passa actualment. També s’ha reclamat que els ajuts a la rehabilita­ció prioritzin el petit propietari amb pocs recursos per davant dels grans propietari­s.

També proposen de canviar la LAU per allargar els contractes i evitar els augments de rendes indiscrimi­nats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain