La Vanguardia (Català)

Retrat al Palau Reial per felicitar el Nadal

- Dakar (Enviada especial) M. ALCÁZAR

Els Reis i les seves dues filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia, feliciten aquest any el Nadal amb un retrat de tots quatre que es van fer el 12 d’octubre en una de les galeries del Palau Reial, de Madrid, el mateix escenari de la felicitaci­ó nadalenca del 2014, la primera com a reis. Una imatge institucio­nal i alhora familiar que il·lustra el christmas oficial que s’envia a institucio­ns i particular­s i que es pot descarrega­r des del web www.casareal.es i que està penjada al compte de Twitter @CasaReal.

La nadala dels reis Joan Carles i Sofia reprodueix el quadre Nadal de Bartolomeo Vivarini, un pintor del Renaixemen­t italià, que s’exhibeix a l’Acadèmia de Venècia. Des de fa alguns anys, fins i tot abans de l’abdicació, els actuals reis emèrits fa servir per a la seva felicitaci­ó institucio­nal la reproducci­ó d’una obra d’art de temàtica religiosa. Els Reis, però, opten per una imatge exempta de simbologia religiosa o de motius nadalencs.

L’any passat, també hi van aparèixer els Reis i les seves dues filles però en una imatge més informal i hivernal als jardins de la Zarzuela. El 2015, va ser un retrat d’un pla curt de les dues germanes, amb les cares juntes i molt somrients. El 2014, en el seu primer Nadal com a titulars de la Corona, els Reis i les seves filles van aparèixer junts en la nadala, per a la qual es van utilitzar dues fotos del dia de la proclamaci­ó del rei Felip, una en què apareixien tots quatre al sortir de l’edifici del Congrés i una altra en la qual es veien, d’esquena, Felip i Letícia al balcó del Palau Reial on van sortir a saludar la gent que s’havien concentrat a la plaça d’Oriente.

Aquest any, com l’anterior, s’ha optat per una foto familiar i s’ha evitat qualsevol simbolisme religiós però s’ha reforçat l’institucio­nal, no només pel marc elegit. Té un significat especial la data en què es va captar la imatge: 12 d’octubre, festa nacional d’Espanya. La dels Reis i la dels reis emèrits són les úniques felicitaci­ons que fa públiques la Zarzuela atès que els esmentats, amb la princesa Elionor i la infanta Sofia, són els únics membres de la família reial.

 ?? EFE ?? Els Reis i les seves filles, a la foto que il·lustra la nadala
EFE Els Reis i les seves filles, a la foto que il·lustra la nadala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain