La Vanguardia (Català)

València torna a tenir una ràdio pública i en valencià

À Punt reinicia les emissions que el PP va tancar fa quatre anys

- València

“Avui, trenquem el silenci imposat fa quatre anys”. Amb aquestes paraules, la periodista Jèssica Crespo inaugurava ahir amb el seu magazine Al Ras les emissions d’À Punt Ràdio, la nova emissora autonòmica que pren el relleu a la desaparegu­da Ràdio 9, la mateixa que el PP va tancar l’any 2013 juntament amb la televisió autonòmica Canal 9. De moment, la programaci­ó, íntegramen­t en valencià, no inclourà informatiu­s fins que no es configuri la plantilla de periodiste­s. S’han programat, de moment, vint-i-vuit hores de continguts setmanals que inclouen des de la cultura, l’economia, la societat fins al medi ambient.

À Punt Ràdio es converteix així en el primer mitjà a posar-se en marxa de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicaci­ó, CVMC, organisme creat per superar el tancament de Canal 9 i amb un pressupost de 55 milions d’euros. En paral·lel s’ha activat la pàgina web i, segons la directora general d’À Punt, Empar Marco, a la primavera s’espera poder iniciar les emissions, encara que sigui parcialmen­t, de la nova televisió autonòmica.

La recuperaci­ó de les emissions públiques en valencià d’À Punt suposa una notícia excel·lent per al periodisme i el dret a la informació dels valencians. Així ho van valorar ahir destacats dirigents polítics com el president Ximo Puig, el president de les Corts Valenciane­s, Enric Morera, o la vicepresid­enta Mónica Oltra. La mateixa opinió va expressar la Unió de Periodiste­s, l’associació més important de profession­als a la Comunitat Valenciana.

Tot i això, el projecte rep les dures crítiques del PP i Ciutadans, que relacionen el nou mitjà “amb els interessos de directius afins a Compromís, Esquerra Republican­a i Escola Valenciana”, segons el portaveu popular, Jorge Bellver. El PP opina que aquest nou mitjà serà un “instrument d’adoctrinam­ent nacionalis­ta”. Per la seva part, el diputat de Ciutadans Toni Subiela va criticar “la deriva partidista dels primers nomenament­s d’À Punt. Ja es va tancar una televisió per la seva polititzac­ió”. Va sorprendre també la fredor amb què els dirigents de Podem van acollir a València l’inici de les emissions d’À Punt.

L’inici d’À Punt Ràdio ha estat rebut amb una alegria moderada entre els mitjans de comunicaci­ó valencians. Si bé era una notícia molt esperada, a ningú no se li escapen les ombres que poden torpedinar el seu futur.

La nova ràdio inicia la programaci­ó sense informatiu­s fins que es configuri la plantilla de periodiste­s

Primer, el proper 4 de maig del 2018, és la data fixada pel jutge per a la vista pel recurs interposat per Pere Valenciano contra l’acord del Consell Rector de la CVMC pel qual es va proposar Empar Marco per ocupar el càrrec de directora general de l’ens públic.

Segon, la Unió de Periodiste­s Valencians ha interposat un recurs de reposició contra les borses de treball temporal de periodiste­s convocades a À Punt i ha aprovat demanar la suspensió cautelar del procés de selecció perquè consideren que el barem de mèrits vulnerava “el principi d’igualtat i tanca la porta a la pràctica al conjunt de periodiste­s que no són antics treballado­rs de RTVV”. Si l’instructor accepta la suspensió cautelar es paralitzar­ia el procés de contractac­ió i el projecte podria patir una demora de fins a dos anys. Això sí, de moment la bona notícia és que els valencians tornen a tenir una ràdio pública i en valencià.

 ?? ACN ?? La periodista Jèssica Crespo inaugura les emissions d’À Punt Ràdio
ACN La periodista Jèssica Crespo inaugura les emissions d’À Punt Ràdio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain