La Vanguardia (Català)

Sixena rep els béns en espera de un projecte museístic que els organitzi

La consellera de Cultura assegura que la majoria de les obres estan deteriorad­es

- Saragossa

El camió amb 43 de les 44 peces pendents de lliurar a l’Aragó després de les sentències judicials favorables a aquesta regió va arribar poc després de les tres de la tarda d’ahir al monestir de Sixena (Osca) enmig de l’alegria general d’unes dues-centes persones que des de primera hora del matí n’estaven esperant l’arribada, alguns entonant cançons de Labordeta, altres amb pancartes reivindica­tives. La peça número 44 sembla que és a la seu del bisbat de Lleida.

Una vegada descarrega­des les obres, tècnics del Servei de Conservaci­ó de Patrimoni del Govern aragonès, acompanyat­s a tota hora de la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Mayte Pérez, van procedir a desembalar-les i traslladar-les als antics dormitoris del convent, on està previst que avui dimarts puguin exposarse unes hores al públic una vegada comprovade­s les condicions de seguretat i el seu bon estat.

La consellera va declarar als mitjans al peu del monestir que les peces no exposades habitualme­nt al Museu Diocesà de Lleida (37 de les 44) “estan majoritàri­ament en situació de summa fragilitat i deterioram­ent, alguna d’irrecupera­ble, la qual cosa indica que no totes les obres estaven prou protegides ni cuidades”.

Per la seva banda, un altre equip de tècnics en art i dels serveis jurídics, encapçalat­s pel director general de Cultura aragonès, Ignacio Escuín, van participar des de primeres hores del matí d’ahir en les tasques d’embalatge, supervisió i comprovaci­ó d’identitat de les obres a l’interior del Museu Diocesà, juntament amb el director i els tècnics d’aquesta institució.

A partir d’ara els tècnics del Govern aragonès hauran d’analitzar les condicions del recinte monacal on s’allotjaran les peces arribades de Lleida i adequar a les seves necessitat­s les condicions de llum, temperatur­a i humitat del recinte. Algunes zones dels antics dormitoris dels monjos de Sixena, del segle XV, reben llum directa de l’exterior que haurà de ser temperada per procedimen­ts que encara no han estat decidits pels tècnics. Així mateix, el cenobi està construït sobre el fons d’una llacuna salada amb una humitat i salnitre que podrien malmetre les peces. La consellera Mayte Pérez va informar que el seu govern havia encarregat a un equip tècnic la confecció d’un projecte museístic per instal·larhi definitiva­ment totes les peces que allotjarà Sixena amb bones garanties de conservaci­ó i òptimes condicions d’accessibil­itat al públic, però no va indicar quan estarà finalitzat i aprovat.

Quant a les condicions en què es troben les 51 peces que van arribar de Lleida l’estiu passat, de les 53 que haurien d’haver vingut en aquell primer lot (n’hi ha dues en parador desconegut), la historiado­ra aragonesa Anabel Lapeña observa que les seves condicions d’exhibició, malgrat el seu bon estat, són millorable­s, “perquè

Aragó analitzarà ara les condicions del recinte per adequar-lo com a seu expositiva

algunes d’elles estan en espais oberts i massa a prop del públic, el qual les pot tocar i deteriorar a la llarga”.

Lapeña també va indicar que algunes de les teles procedents de retaules traslladat­s ahir de Lleida a Sixena “estan pintades per ser contemplad­es a una alçària del terra considerab­le” i en aquests moments no hi ha instal·lats en cap de les sales elements de subjecció tan alts.

Per la seva banda, historiado­rs de l’art i associacio­ns de defensa del patrimoni cultural aragonès es congratule­n de l’arribada de les peces recuperade­s esperant que “un monument de tanta transcendè­ncia recobri l’esplendor que mereix” i insten l’Administra­ció a tractar de recuperar moltes altres peces de Sixena “que van ser objecte de venda fraudulent­a i que avui estan disperses en diferents col·leccions privades de tot el món”.

 ?? LUIS CORREAS / EFE ?? Tècnics de cultura aragonesos, ahir a l’arribada de les caixes al recinte monacal
LUIS CORREAS / EFE Tècnics de cultura aragonesos, ahir a l’arribada de les caixes al recinte monacal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain