La Vanguardia (Català)

Les ‘guerreres’, a casa

La selecció espanyola sucumbeix davant el vendaval noruec

- TONI LÓPEZ JORDÀ

La història es va repetir. Com a Rio 2016, com a Dinamarca 2015, com a Budapest 2014, com a Sèrbia 2013... Ara a Leipzig, en el Mundial d’Alemanya, les guerreres van tornar a caure davant la superiorit­at de Noruega, la pluricampi­ona del segle XXI, l’autèntica dominadora de l’handbol femení, 9 medalles en els 10 últims tornejos, vigent campiona mundial i europea. No hi havia color. Només un miracle podia evitar la sisena derrota consecutiv­a en les grans cites. Espanya, cap a casa en vuitens de final.

El somni espanyol es va començar a esvair amb la vertiginos­a sortida noruega. “Ens han condemnat els llançament­s fallats; no hem pogut estar mai a prop”, sintetitza­va la capitana, Carmen Martín. Un 1-4 en 4 minuts va deixar clar a les de Carlos Viver que les pluricampi­ones estaven disposades a passar el corró, conduïdes per l’explosiva Nora Mork, MVP del partit amb 11 gols. La central del Gyori estava exaltada, va acabar el primer temps amb un inapel·lable 6 de 6. Resultat: Noruega va agafar velocitat de creuer i agafava un primer avantatge intimidato­ri de 5 gols (5-10, 6-11). Viver havia de demanar temps per tallar l’hemorràgia, però sobretot per transmetre serenitat a un grup tendre, devorat pels nervis.

“Tranquil·litzeu-vos una mica, cal baixar una mica. No estan fent res que no sabéssim”, intentava dir per aixecar l’ànim i encomanar la seva calma el tècnic granollerí, en la seva primera gran cita al capdavant de les guerreres. El seu missatge va fer efecte. Després de tocar fons i dominat el nerviosism­e, Espanya va començar a aixecar el vol. Es va basar en una de mixta sobre Oftedal, en els gols de Carmen Martín, que va tirar de galons i va aportar 3 gols des de l’extrem, i a la força defensiva, que va començar a ofegar els atacs noruecs. Així, amb un 3-0 en menys de 5 minuts, les guerreres comprimien el marcador i tornaven a ficar-se en el partit (9-11), de manera que l’impertorba­ble Thorir Hergeirsso­n va haver de demanar temps.

L’acceleraci­ó noruega es va traduir en dos gols més per anar-se’n al descans amb un 10-13; un desavantat­ge per a les espanyoles que, vist com havia anat, no era un drama. Alimentave­n esperances de gesta. Només havien de trobar l’esquerda al vaixell noruec.

En la represa, Viver es va jugar la carta de la portera hispanobra­silera Darly Zogbi per una desencerta­da Silvia Navarro (2/15). La guardiana del Buducnost es va escalfar ràpid amb 3 aturades consecutiv­es i Espanya es va acostar a 2 gols amb el gol de Nerea Pena (1214). Va ser el màxim que es va aproximar. Entre Oftedal i Mork, i la portera Lunde, impression­ant (12 aturades), van posar les guerreres a lloc. “Fins al minut 40 tenia la sensació que ho podíem remuntar”, deia Viver. Noruega no va donar opció. Mork no va tenir pietat i va elevar la diferència als 8 gols. Massa càstig per a unes guerreres en fase de creixement.

Espanya: S. Navarro, C. Martín (6, 3p), Mireya González (1), María Núñez (1), Amaia González, Cabral (5), Lara González (1); Arderius (1), Almudena Rodríguez (3), Ivet Musons (1), Eli Chávez (2), Jennifer Gutiérrez, Paula García, Nerea Pena (2), Maitane Etxeberria i Darly Zoqbi.

?? HENDRIK SCHMIDT / AP ?? La noruega Stine Oftedal, amb 6 gols, va ser un maldecap per a la defensa espanyola
HENDRIK SCHMIDT / AP La noruega Stine Oftedal, amb 6 gols, va ser un maldecap per a la defensa espanyola