La Vanguardia (Català)

El FROB ven el 7% del capital de Bankia per uns 800 milions

L’operació és la segona col·locació en borsa del banc nacionalit­zat el 2012

- LALO AGUSTINA

L’Estat va iniciar ahir el procés de venda d’un 7% del capital de Bankia a través d’una col·locació entre inversors institucio­nals després del tancament del mercat. Tenint en compte els 4,13 euros correspone­nts a la cotització del banc en el moment del tancament, la privatitza­ció parcial podria suposar uns ingressos a les arques públiques d’uns 840 milions d’euros o una mica menys.

Bankia, nacionalit­zada el maig del 2012 per evitar la seva fallida, encara està controlada majoritàri­ament pel Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB) –a través de la seva matriu, Banco Financiero y de Ahorros (BFA)–, que ha de sortir del capital abans de finals del 2019. La desinversi­ó en aquests terminis és una exigència del memoràndum firmat pel Govern i les autoritats comunitàri­es i el Banc Central Europeu (BCE) el 2012 com a contrapres­tació del rescat bancari. Només en Bankia, Espanya va comprometr­e més de 22.000 milions en ajuts públics de tots els contribuen­ts.

L’únic requisit del Govern per a la sortida del capital de Bankia és maximitzar el preu per reduir l’import de la factura final per a l’Estat, que en qualsevol cas serà elevada. Bankia val avui en borsa 12.000 milions d’euros, per la qual cosa el 59% que en mantindrà l’Estat després de la venda del 7% amb prou feines li permetran recuperar 7.000 milions, amb la cotització actual.

A aquesta quantitat caldria sumar-hi els gairebé 2.000 milions percebuts pel 7,5% del capital venut el 2014 i els dividends cobrats en els últims anys, més els al voltant de 800 milions procedents de la col·locació accelerada d’ahir. En total, la bona gestió de Bankia en aquests anys –en els quals també s’ha beneficiat de la recuperaci­ó de l’economia espanyola– apunten a recuperar uns 10.000 milions, menys de la meitat dels que es van invertir en el seu rescat. Lògicament, la xifra final seria més gran si Bankia experiment­és fortes pujades en borsa o si es presentés una oferta pública d’adquisició (opa) a un preu molt elevat.

Però el Govern, almenys fins ara, ha donat mostres de no estar per la feina de buscar un únic comprador per a Bankia, ja que prefereix que mantingui la seva independèn­cia. Sense opcions clares de col·locar l’entitat a algun dels grans bancs internacio­nals, el Ministeri d’Economia i les autoritats de la competènci­a prefereixe­n que no es reforci l’oligopoli bancari amb la integració de Bankia en algun dels seus grans competidor­s.

Avui, de moment, l’entitat donarà detalls de la col·locació del 7%, que ahir va ser encarregad­a a Deutsche Bank, Morgan Stanley i UBS. Fonts del mercat consultade­s per Efe van dir ahir que aquesta col·locació pot ser el primer pas per dur-ne a terme una de més volum a començamen­ts del 2018, després que Bankia doni a conèixer al febrer el seu pla estratègic tenint en compte ja la incorporac­ió del BMN, també en poder del FROB.

L’Estat podria recuperar la meitat del que va costar el rescat si es manté el valor actual de l’entitat

 ?? ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG ?? Bankia fa cinc anys i mig que està controlada per l’Estat
ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG Bankia fa cinc anys i mig que està controlada per l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain