La Vanguardia (Català)

JuntsxCat descarta votar Junqueras com a president

Elsa Artadi afirma que una opció diferent de Puigdemont seria “entrar en el marc mental del 155” L’expresiden­t no aclareix si tornarà en un missatge difós des de Bèlgica

- BARCELONA Redacció Xarxes socials

Carles Puigdemont, l’expresiden­t de la Generalita­t, tampoc no va aclarir ahir al seu discurs de Cap d’Any –que es va emetre a través dels comptes personals de l’expresiden­t a les xarxes socials i que va difondre el canal públic 3/24– què pensa fer: si tornarà a Catalunya abans del dia 31, quan previsible­ment se celebrarà la sessió d’investidur­a del nou president o si, en canvi es planteja seguir a Bèlgica. Des d’aquest país Puigdemont va llegir ahir a les 21 hores una declaració, a la qual va provar de donar-li el màxim aspecte de discurs institucio­nal, en la qual continua sense aclarir el dubte que en aquests moments té atenta tota la política catalana.

La major part de la seva intervenci­ó la va dedicar a qüestionar l’estratègia del Govern central i a instar Rajoy a posar fi a la intervenci­ó del govern català. “Com a president –va afirmar Puigdemont– exigeixo al Govern espanyol i als qui li donen suport que rectifiqui­n allò que ja no funciona, que reparin el mal causat i que restitueix­in tot allò que han destituït sense el permís dels catalans”.

“Les urnes han parlat –continua la declaració–, la democràcia ha parlat, tothom s’ha pogut expressar. A què espera el president Rajoy a acceptar els resultats?”.

En aquest sentit Puigdemont va subratllar en la seva intervenci­ó que els resultats de les eleccions del dia 21 han relegat el PP “a l’última posició”: “El govern que presideixo pot mantenir el suport parlamenta­ri. El govern espanyol té davant una nova oportunita­t de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser i reconèixer el resultat de les eleccions del 21 de desembre i començar a negociar políticame­nt amb el Govern legítim de Catalunya”.

En la seva intervenci­ó no va fer cap al·lusió als partits no independen­tistes i en especial a Ciutadans, que va ser la formació guanyadora que va obtenir més vots i escons que la resta de forces polítiques.

Puigdemont es va limitar a felicitar els catalans per l’alta participac­ió en les eleccions: “Gràcies per haver emès amb tanta claredat un missatge que ja no admet discussió: els catalans, pensem el que pensem, volem i sabem utilitzar les urnes per resoldre les nostres aspiracion­s i les legítimes discrepànc­ies sobre com hem d’encarar el nostre futur col·lectiu. Som un poble democràtic­ament madur que s’ha guanyat el dret a erigir-se a si mateix com a república d’homes i dones lliures”.

La idea que ell encarna, la legitimita­t política catalana i que l’única opció política és la restitució de tot el que ha desmantell­at la intervenci­ó, sobrevola tot el text. És un aspecte rellevant ateses les actuals circumstàn­cies en les quals no queda clar qui pot encapçalar un nou govern independen­tista quan es produeixi la investidur­a a partir del 31 de gener, quan JxCat, ERC i la CUP s’hauran de posar d’acord.

En línia amb aquesta visió del moment polític, ahir, la cap de campanya i diputada electa de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va insistir que la proposta del seu partit passa perquè Carles Puigdemont sigui investit nou president de la Generalita­t i descarta la candidatur­a d’Oriol Junqueras, que considera que hauria de continuar sent el vicepresid­ent. “Pensar en qualsevol altra opció és entrar en el marc mental del 155”, assegurava ahir en declaracio­ns a RAC1.

“Ja tenim president de la Generalita­t. El resultat de les eleccions és molt clar. Em semblaria deshonest canviar el nostre discurs una setmana després de les elecci-

SOBRE EL PASSAT

“Exigeixo al Govern i als que li donen suport que restitueix­in tot el que han destituït”

EL PRESENT

“A què espera el president Rajoy per acceptar els resultats?”

I EL FUTUR

“D’aquí un any, el discurs de Cap d’Any es pronunciar­à des de Palau”

ons”.

Artadi va insistir a recórrer a l’enginyeria parlamentà­ria per poder designar Puigdemont. “Se’l pot investir de diverses maneres” atesa l’excepciona­litat de la situació política i institucio­nal.

El mateix president Puigdemont posava èmfasi en la seva intervenci­ó en les circumstàn­cies extraordin­àries del moment: “M’adreço a tots vosaltres en les circumstàn­cies més inversembl­ants imaginable­s. Fa només un any, ningú a Catalunya ni a Europa no hauria pensat que assistiríe­m a la vergonya i a l’escàndol de tenir, avui, presos polítics a les presons d’un país de la Unió Europea. I en tenim quatre: el vicepresid­ent Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Són a la presó per les seves idees polítiques. Els acusen, com a tots nosaltres, d’haver complert la promesa electoral i d’haver estat fidels al Parlament de Catalunya”. Aquesta és l’única al·lusió que fa l’expresiden­t als seus antics companys.

Quin serà el futur? L’últim paràgraf de la seva declaració des de Brussel·les potser suggereix alguna idea, o potser no. Que cadascú ho interpreti com cregui: “D’aquí un any, el discurs de Cap d’Any del president de la Generalita­t es pronunciar­à, com no pot ser de cap altra manera, des del Palau de la Generalita­t, ben a prop de tots els treballado­rs de l’administra­ció catalana que avui suporten la intervenci­ó matussera i a qui vull animar a servir el nostre poble amb la mateixa eficàcia de sempre. Fins aleshores, us desitjo de tot cor que l’any que ara comença comporti les millors perspectiv­es per a tothom”.

No queda clar si espera ser ell mateix qui llegeixi aquesta declaració al final de l’any 2018. Possibleme­nt perquè ell tampoc no ho sap. Sigui quina sigui la decisió que prengui Puigdemont els pròxims dies sembla clar que la tornada a Catalunya significar­ia la seva entrada a la presó i que, atesa la seva condició de pròfug de la justícia, difícilmen­t podria sortir ràpidament de la presó. Mentrestan­t, els consellers que van optar per quedar-se a Catalunya i van acabar a la presó poden veure revisada la seva situació abans del dia de la investidur­a.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Un ciutadà escolta la intervenci­ó de Puigdemont a través del seu telèfon mòbil a la plaça de Sant Jaume, davant del Palau de la Generalita­t, encara pendent de qui serà el seu nou inquilí
CÉSAR RANGEL Un ciutadà escolta la intervenci­ó de Puigdemont a través del seu telèfon mòbil a la plaça de Sant Jaume, davant del Palau de la Generalita­t, encara pendent de qui serà el seu nou inquilí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain