La Vanguardia (Català)

La incògnita catalana

-

El resultat de les eleccions autonòmiqu­es deixa per al proper any la resolució de la crisi política de Catalunya.

CATALUNYA viu instal·lada en l’excepciona­litat política des que es va iniciar el procés sobiranist­a el 2012. La tensió ha crescut any rere any fins a arribar el 2017 al xoc de trens anunciat, que, malgrat el perill manifest que suposa, es va afrontar des del pont de comandamen­t independen­tista amb una temeritat i una imprevisió desconcert­ants. Aquest accident induït ha deixat un balanç de ferits voluminós, alguns de gravetat. La col·lisió entre el marc constituci­onal i la nova, i inoperant, legalitat catalana impulsada des del Govern i el Parlament ens ha deixat en herència un retrocés a la preautonom­ia. El panorama és desolador. Catalunya es troba en una conjuntura inèdita, amb una bona part de l’últim Govern a l’exili o la presó, la convivènci­a i l’economia molt afectades, i un horitzó en el qual convergeix­en tots aquests fruits indesitjat­s –però previsible­s– del procés amb un assortimen­t d’incògnites.

Amb aquesta situació, el 2018 es presenta com un nou capítol de l’excepciona­litat –que paradoxalm­ent amenaça de cronificar-se–, però amb un pas de rosca respecte d’anys anteriors. A l’escriure aquestes línies, Catalunya es troba sense govern. La qual cosa és normal quan s’acaben de celebrar unes eleccions i encara no s’ha constituït la Mesa del Parlament, ni s’ha investit president de la Generalita­t, ni el president ha format gabinet. Tot i això, ja no és tan normal que l’esmentat procedimen­t parlamenta­ri, resolt amb una relativa facilitat en les legislatur­es prèvies, es perfili ara com una proesa. Com va passar a Espanya el 2016, quan va estar sense Govern més de deu mesos, Catalunya encara la formació de Govern amb una fragmentac­ió parlamentà­ria determinan­t. I s’hi ha d’afegir una rancúnia fins ara irreconcil­iable, en primer lloc entre el bloc sobiranist­a i el constituci­onalista, i en segon lloc entre les forces independen­tistes de Junts per Catalunya i ERC, aquesta última atenuada de cara a la galeria. I per acabar-ho d’adobar, tenim l’aplicació de l’article 155 i la situació judicial de nombrosos diputats, inclosos el president cessat Carles Puigdemont i el que va ser el seu vicepresid­ent Oriol Junqueras, líders de les dues grans formacions independen­tistes.

Les incògnites són moltes i rellevants. Per exemple, ignorem si Carles Puigdemont serà el candidat a president per JxCat i tornarà de l’exili a Barcelona per a la investidur­a, assumint el risc cert d’anar a presó. No sabem si, al contrari, es quedarà a Brussel·les i designarà per al càrrec algun dels seus correligio­naris. Desconeixe­m les condicions que ERC reclamarà per integrar la majoria parlamentà­ria, i si la debilitada CUP provarà d’imposar les seves. Al contrari, sí que sabem que Puigdemont ha edificat la seva exitosa campanya criticant l’aplicació de l’article 155 i exigint la restitució com a president, però no concretant un programa de govern; també que a ERC no li resulta fàcil digerir la frustració després de la pèrdua d’una ocasió d’or per sobrepassa­r a les urnes els hereus de Convergènc­ia i comandar el bloc independen­tista. Ara bé, no sabem si a la fi es podrà investir un president o si es convocaran unes noves eleccions a l’abril, per tal de celebrarle­s abans de l’estiu... possibleme­nt per assolir un resultat similar al del 21-D. La situació política a Catalunya continua sent molt complexa, molt tensa, però ara s’enfronta al nou any desproveïd­a fins i tot d’un govern i unes polítiques que puguin seduir, almenys, una part de la població. Finalment, sí sabem ja tots a Catalunya, encara que alguns vulguin ignorar-ho, que la via unilateral a la independèn­cia, rebutjada per la Unió Europea, porta els impulsors a la presó o a l’exili, la qual cosa la fa difícilmen­t aplicable. De la mateixa manera que també haurien de saber tots a Espanya que l’independen­tisme català se situa en àmplies capes de la població i no s’eliminarà de cop. L’anomenada política del pal sense pastanaga és estèril i, a més, condueix a daltabaixo­s com el que va patit el PP a Catalunya el passat 21-D.

En efecte, la conjuntura és molt complicada. Tot i així, hi ha dues coses clares. Una és que quan la via està obturada, no queda cap més remei que buscar una alternativ­a. L’altra és que per a això és indispensa­ble reformular els objectius polítics i les estratègie­s de les parts implicades en l’operació. L’any 2018 que ara comença serà de progrés per a Catalunya si els seus representa­nts fan un exercici de realisme i accepten la situació tal com és. I serà de retrocés per a tots els seus ciutadans, sense excepció, si no ho fan. Hi ha un temps per a cada cosa. Després del moment de l’enfrontame­nt arriba el de la negociació i el pacte, que com se sap exigeix renúncies de les dues parts. En aquest cas, als plantejame­nts maximalist­es: es tracta de trobar un nou encaix per a Catalunya a Espanya, una cosa possible sense haver de recórrer a ruptures unilateral­s. Això sí, amb una millor disposició al diàleg, i esperant la correlació de forces parlamentà­ria adequada.

Fa pànic imaginar un 2018 en clau 2017, en què s’agreugin la fatiga, la tensió, la divisió i la minva de capacitats de la societat catalana. En aquesta pàgina hem advertit reiteradam­ent sobre els efectes que ha tingut el procés sobre la convivènci­a, una situació que, per dir-ho ràpidament, ha reduït a la meitat la influència dels catalans com a col·lectiu. I hem parlat dels efectes econòmics, plasmats en la fuga d’empreses i de talent, en la retracció de la inversió exterior i del consum interior, que aviat tindran un reflex negatiu al mercat laboral. Aquesta no és una lectura tremendist­a de la conjuntura, com pretén el sobiranism­e, sinó simplement desapassio­nada. Al món, a Catalunya, hi caben tots els somnis. Però les lleis de la realitat s’imposen inexorable­ment. Els polítics no poden ignorar-les sense posar en risc els qui els van elegir. Dit d’una altra manera, cal apostar per una cultura política diferent. Cal prioritzar els interessos col·lectius sobre els d’una part. I cal treballar per anar deixant enrere aquests anys d’excepciona­litat i tornar, mitjançant la reformulac­ió dels objectius i una gestió pública més assenyada, cap a la normalitat de progrés que ha caracterit­zat Catalunya des de la recuperaci­ó de la democràcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain