La Vanguardia (Català)

Vending per a indigents

Una oenagé britànica col·loca màquines expenedore­s dirigides als sensesostr­e

- Efe

Una màquina de caracterís­tiques similars a les que es fan servir per a la venda automàtica en llocs públics subministr­arà menjar i béns de primera necessitat a les persones que viuen als carrers de Londres.

L’oenagé britànica Action Hunger ha instal·lat la primera màquina expenedora de menjar i “altres objectes essencials” dirigida a les persones sense llar del Regne Unit, que hi podran accedir de forma gratuïta amb una targeta.

El primer lloc que té una d’aquestes màquines és el centre comercial Broadmarsh de la ciutat de Nottingham. Es tracta de la primera de la trentena que l’oenagé vol instal·lar al Regne Unit al llarg del 2018.

Les màquines dispensen aigua, fruita fresca, barretes energètiqu­es, patates, xocolata i sandvitxos, a més de mitjons, tovallolet­es sanitàries, crema antibacter­is, raspalls, pasta de dents i llibres.

“Les màquines d’Action Hunger brinden accés als més vulnerable­s de la nostra societat per cobrir les necessitat­s més bàsiques: les d’aliment”, afirma la plataforma a la seva pàgina web.

Una gran part del menjar que ofereixen prové d’organitzac­ions que busquen reduir el malbaratam­ent d’aliments, mentre que la resta d’objectes depenen de donacions. Un equip de voluntaris reposen els productes a les màquines cada dia.

Les targetes, que permetran treure fins a tres productes de la màquina al dia, les repartiran organitzac­ions associades a l’oenagé com Friary, un centre d’assessoram­ent per a gent sense llar.

El creador i actual director d’Action Hunger es diu Huzaifah Khaled i és un estudiant de Dret, de 29 anys i veí de Nottingham, que va desenvolup­ar el projecte mentre estava fent un doctorat. Khaled va convèncer el gegant de màquines expenedore­s N&W Global Vending perquè li lliurés un dels seus productes, valorat en 10.000 lliures (11.311 euros).

L’oenagé vol expandir-se més enllà del Regne Unit durant l’any vinent, amb la instal·lació d’altres màquines el febrer a Nova York, Los Angeles, San Francisco i Seattle. “Tinc correus de persones de Grècia, Espanya, Austràlia i Xina, tots volen saber-nemés”, va apuntar Khaled en unes declaracio­ns recollides al diari The Guardian.

Action Hunger busca atendre persones que acaben vivint al carrer. Segons informes oficials com el del Departamen­t de Comunitats i de Govern Local del Regne Unit publicat el 2016, el nombre de persones sensesostr­e s’ha duplicat els últims cinc anys. L’informe es va fer a partir de les estimacion­s de les autoritats sobre les persones que dormen al carrer en un sola nit i va reflectir que es va passar de 2.118 sensesostr­e el 2011 a 4.235 el 2016.

 ?? MARY TURNER / REUTERS ?? Al ras. Només als carrers de
Londres dormen cada nit un miler de persones. A tot Gran Bretanya, superen els
4.000
MARY TURNER / REUTERS Al ras. Només als carrers de Londres dormen cada nit un miler de persones. A tot Gran Bretanya, superen els 4.000
 ?? HARRY WARD / AFP ??
HARRY WARD / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain