La Vanguardia (Català)

Gerard Bertran

Després d’un any, el servei queda aparcat en espera de formalitza­r la contractac­ió pública i de trobar nou finançamen­t

- Girona

EDUCADOR SOCIAL

Girona busca finançamen­t per prolongar el programa d’educadors de carrer, una fórmula de prevenció i mediació en els conflictes que se solen produir en l’espai públic de determinat­s barris amb problemes socials.

En Gerard observa, s’acosta cautelós a un grup de joves que juguen a pilota a la pista del barri de PalauSant Pau i els saluda. Però l’“hola, com esteu?” que els dirigeix va molt més enllà d’aquestes paraules. En Gerard, que és un dels tres educadors de carrer de Girona que té la funció de crear vincles amb nois i noies que utilitzen l’espai públic durant moltes hores i provoquen, en molts casos, problemes de convivènci­a, escolta quines necessitat­s tenen i els dona eines perquè puguin integrar-se a la societat.

Però el projecte, que s’ha dut a terme durant aquest any i amb “bons resultats”, queda, de moment, aparcat. El motiu és que l’Ajuntament ha posat en marxa la maquinària per fer una contractac­ió pública –i els tràmits duraran uns mesos– i, a més, s’estan produint converses amb l’Obra Social la Caixa, entitat que va col·laborar aquest any per aconseguir una dotació econòmica. Durant aquest període alguns dels tècnics que treballen als equipament­s per a joves assumiran aquestes funcions.

Els joves a qui va dirigit el servei ni estudien ni treballen. N’hi ha que parlen fort, que posen la música molt forta o embruten places o carrers. La majoria estan allunyats dels recursos d’inserció que ofereix l’Ajuntament: “Es consideren fora del sistema. No creuen que en formen part ni que puguin trobar una feina normalitza­da. Trencar aquestes conviccion­s forma part del procés”, destaca en Gerard. “Ens vam adonar que molts d’ells no s’acostaven a nosaltres. Oferíem places perquè es poguessin formar, però quedaven desocupade­s. Així que vam anar a veure on eren i per què no venien”, afegeix Jordi Roura, responsabl­e del programa de nens, adolescent­s i joves dels serveis socials de l’Ajuntament.

L’objectiu és acompanyar-los en el seu procés personal per afavorir el seu retorn a itineraris formatius, laborals o de creixement personal. L’educador és, per a ells, una figura “de referència”. “Abans les famílies s’ocupaven d’ells, però ara hi ha més dèficit. Els anem capacitant, empoderant, perquè puguin participar de la seva vida en societat d’una manera més capacitada, buscant-se les respostes i les solucions. Que siguin a la plaça no és el problema. El problema és com són a la plaça”, concreta en Gerard, que afegeix: “Moltes vegades els seus comportame­nts no suposen cap delicte”, amb la qual cosa enviar la policia local no és la solució.

Cada barri en el qual es treballa, com la zona de Palau, el sector Est, Pont Major i Taialà o Sant Narcís i Santa Eugènia, compta també amb un local de referència. Algunes tardes en Rachid, de 15 anys, o en Yunes, de 22 anys, acudeixen al de Palau. Tots dos destaquen les múltiples activitats que es poden fer en aquest centre d’Els Químics: “Jocs de taula, cursos de guitarra, pingpong... Passem bé l’estona”, assegura en Rachid.

Els joves atesos són de nacionalit­ats variades. N’hi ha d’espanyols, de marroquins, també d’hondurenys o de gambians, entre altres. En espera de les xifres de persones ateses aquest primer any de funcioname­nt, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, valora positivame­nt el projecte: “Estem molt satisfets de la feina de l’equip en tot aquest temps, ja que la tasca de prevenció que fan és imprescind­ible. És una feina de 365 dies al carrer detectant casos i atenent-los de manera individual o per grups”.

ACOMPANYAM­ENT Interactue­n amb joves conflictiu­s per evitar problemes de convivènci­a

 ??  ??
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? En Gerard, un dels orientador­s, amb un grup de nois al barri de Palau-Sant Pau
PERE DURAN / NORD MEDIA En Gerard, un dels orientador­s, amb un grup de nois al barri de Palau-Sant Pau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain