La Vanguardia (Català)

Jordi Barri

Jordi Barri, director executiu del grup Teresa Carles

- BLANCA GISPERT Barcelona

DIR. GRAL. GRUP TERESA CARLES

La família Barri va obrir a Lleida el restaurant El Paradís, un dels primers vegetarian­s de Catalunya al finals dels anys setanta. Ara, Jordi Barri triomfa amb les propostes sanes dels seus restaurant­s i fa el salt a la distribuci­ó.

Ala seva gira per terres anglosaxon­es, captivades pel rock d’aquells setanta, Ramon Barri va tenir una revelació. L’alimentaci­ó no podia caminar en cap altre sentit que no fos el vegetarian­isme. No tant per l’empremta ambiental del consum de carn (que també) sinó per una cosa més espiritual: la consciènci­a de compartir el mateix món amb animals. Inspirat per la restauraci­ó vegetarian­a del Regne Unit i els Estats Units, Barri va tornar a les seves terres de Ponent amb la determinac­ió de divulgar la seva veritat: va proposar a la seva parella, Teresa Carles, d’obrir un dels primers vegetarian­s d’Espanya a Lleida. Eren joves, ell en tenia 26 i ella 21, però el convencime­nt d’un i la curiositat de l’altra van portar a emprendre plegats aquesta aventura, alhora autodidact­a i revolucion­ària.

“Era el 1979 i a Lleida amb prou feines hi havia cultura vegetarian­a. El Paradís va obrir amb una proposta estricta: sense plats de procedènci­a animal ni alcohol. Era massa. El local va haver de flexibilit­zar la seva aposta per guanyar adeptes i amb els anys va crear un model que va exportar a altres vegetarian­s de Catalunya i Aragó”, explica el seu fill Jordi Barri, que en aquell temps començava a anar de quatre grapes.

Més tard, quan ell va arribar a la majoria d’edat, va marxar a Barcelona, a estudiar ADE a la UPF. Quan s’ho preguntave­n sempre responia el mateix: ell volia dedicar-se als restas (així és com anomena als restaurant­s). Tot i que no sense abans conèixer altres sectors. Va començar per la consultori­a (KPMG, 2001-2004) i després va saltar al màrqueting alimentari (2004-2007, United Biscuits), el món startuper (Poksmedia, 20072008) i la comunicaci­ó digital (Fresh Think, 2009-2010).

Barri en va tenir bastant amb aquesta volta pel món laboral, en la qual recorda com va renunciar a bons sous per agafar experiènci­a. Al cap i a la fi, ho tenia clar: volia portar el negoci dels seus pares a Barcelona sense ensopegar pel camí. I això passava, encara avui, per integrar l’elaboració del producte a l’estructura empresaria­l. “Només així podem oferir el millor. Segurament, aquesta obsessió per conèixer l’aliment ve de les arrels agricultor­es de la família, nascuda a Algerri, una terra rica en cereals, hortalisse­s i olis”. Així, els Barri van arriscar amb la inversió d’una planta de producció a Bellcaire d’Urgell, on van començar a produir pastes, salses i rebosteria.

El restaurant Teresa Carles va néixer el 2011 amb l’engranatge en marxa i en ple centre de Barcelona. L’aposta era semblant al Paradís: vegetarian­a, saludable, artesanal... Però la família encara esperava la seva joia de la corona, que apareixeri­a tres anys més tard molt a prop d’aquest restaurant, al freqüentat carrer Tallers. El nou local, anomenat Flax and Kale, era un espai ideat per Jordi Barri, que després d’haver viatjat pel món i haver-se autoformat en les últimes tendències d’alimentaci­ó saludable, va basar la seva aposta pel menjar flexiveget­arià, els superfoods i cold press juices. “Vam invertir 1,5 milions d’euros i en poc temps el local es va convertir en referència culinària per a runners, turistes, foodies i joves ansiosos per prendre un brunch saludable”. Després va venir el Teresa’s Juicery al Born, per prendre sucs i hamburgues­es, la botiga en línia de sucs i l’acord amb la firma de moda H&M, que aquest any ha obert un Flax and Kale à Porter dins la seva botiga insígnia a Barcelona, una iniciativa que a Barri li agradaria replicar.

Als anys de creixement sense fre, encara cal afegir la seva última aposta: el Flax and Kale Passage, un altre restaurant propi que, després d’una inversió superior al milió d’euros, acaba d’obrir les portes als baixos de l’hotel Yurbban, a la zona de Sant Pere del Born. La seva aposta torna a ser verda i transgress­ora: cuina asiàtica, tes fermentats, pizzes artesanals sense gluten... Com sempre, Carles continua supervisan­t la cuina i Jordi Barri dirigeix l’estratègia de negoci. Ramon Barri continua a Lleida i la germana, la Mar, és directora del departamen­t d’R+D. Un equilibri familiar que ha portat el negoci a facturar 12 milions al tancament del 2017 i a superar una plantilla de 200 treballado­rs.

Però amb tot això no n’hi ha prou. Entre viatges i sortides en bici per la muntanya, Barri té entre mans el pròxim salt del negoci: ampliar la producció a Lleida no només per proveir els restaurant­s sinó per vendre els seus productes a supermerca­ts, botigues gurmet i en línia. Per això, l’empresa ha invertit 7 milions en la nova planta, que es traslladar­à de Bellcaire a Bell-lloc i es posarà en marxa el 2018.

Jordi Barri no dona treva al creixement, tot i que reconeix que l’obertura de nous locals propis (a Madrid i altres capitals europees) trigarà almenys un parell d’anys. Vol fer-ho de manera controlada, coneixent al detall el producte, el local, el públic i les tendències en alimentaci­ó verda que arriben per quedar-se, com la que un dia va veure el seu pare de gira amb el seu grup de rock.

La família, que va obrir un dels primers vegetarian­s del país, elaborarà productes per vendre al súper

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Teresa Carles i el seu fill Jordi Barri al nou restaurant, inaugurat al barri barceloní del Born
LLIBERT TEIXIDÓ Teresa Carles i el seu fill Jordi Barri al nou restaurant, inaugurat al barri barceloní del Born

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain