La Vanguardia (Català)

Mahmud Ahmadineja­d

Els joves es queixen de la inflació i la falta d’oportunita­ts laborals

- CATALINA GÓMEZ ÁNGEL

EXPRESIDEN­T DE L’IRAN

El conservado­r Ahmadineja­d sembla que és darrere les manifestac­ions que des de fa tres dies es produeixen a diverses ciutats de l’Iran en protesta per la crisi econòmica i en contra del Govern reformista de Rohani.

Les protestes contra el Govern d’Hassan Rohani i el líder suprem, Ali Khamenei, es van repetir ahir per tercer dia consecutiu a l’Iran. El règim va mobilitzar els seus partidaris per contrarest­ar les marxes populars de milers d’iranians que responsabi­litzen les autoritats de la crisi econòmica i la corrupció.

Les manifestac­ions a Teheran no van ser gaire nombroses i, davant de la Universita­t, es van trobar els partidaris i detractors del règim. La policia va intervenir per dispersar mig centenar d’estudiants que cridaven lemes molt poques vegades sentits, com “mort al dictador”, fent referència a Ali Khamenei.

“Els estudiants estan disposats a morir, però no poden acceptar l’opressió”, cridaven alguns.

Des de Washington, el president Donald Trump va defensar el dret dels iranians a manifestar­se i va advertir el règim que “el món està mirant”.

Aquestes són les protestes més greus que viu l’Iran des de la revolució verda del 2009, en què milers de persones van exigir una obertura democràtic­a i social. Aquest moviment va ser reprimit pels Guardians de la Revolució.

Aquesta vegada les protestes contra la inflació, la manca de feina, els salaris baixos i la corrupció es van iniciar a Mashhad, ciutat molt conservado­ra, la segona en importànci­a de l’Iran, i es van escampar a Kermanshah, on centenars de persones van ser detingudes. Això fa pensar que hi havia elements conservado­rs oposats al president Rohani en l’organitzac­ió de les primeres protestes, que després van agafar vida pròpia i que avui ningú no sap en què poden derivar.

Les autoritats van advertir la població que no se sumés a les “concentrac­ions il·legals”.

En els vídeos que van circular ràpidament per les xarxes socials, especialme­nt a Telegram –que té una altíssima penetració a l’Iran–, es pot veure la policia mirant de dissoldre les concentrac­ions. Les escenes més violentes es van produir al voltant de la Universita­t de Teheran, on la policia va utilitzar gasos.

Mohsen Rezai, veterà guàrdia revolucion­ari –poderós cos de seguretat amb importants interessos econòmics–, va voler distingir els joves manifestan­ts d’aquests dies dels “hipòcrites” que van donar suport al moviment del 2009 liderat per Mir-Hussein Mussavi i Mehdi Karrubi, que encara avui estan sota arrest domiciliar­i.

Rezai després va matisar que, si bé els joves tenen raó a queixar-se de la falta d’oportunita­ts, era convenient donar suport al Govern. Aquesta crida a la calma pot indicar que alguns sectors conservaha­d dors i de la guàrdia revolucion­ària van instigar unes protestes que se’ls han escapat de les mans. Mashhad, on dijous es va encendre la metxa de la protesta, és coneguda per l’arrelament que hi tenen els radicals.

És freqüent que els iranians surtin al carrer per queixar-se de les pensions, la inflació i qualsevol altre aspecte de la crisi. Hi ha motius de sobres. L’atur juvenil, per exemple, s’acosta al 40%, mentre que el poder adquisitiu de les famílies s’ha reduït, almenys, un 15% els últims deu anys. Tot i això, és molt poc freqüent que aquestes protestes incorporin lemes polítics.

L’acord nuclear del 2015 va permetre a l’Iran tornar a vendre petroli. Tot i això, els EUA han mantingut sancions financeres que dificulten l’accés dels bancs iranians al crèdit i frenen el desenvolup­ament econòmic que Rohani havia promès.

Els bancs internacio­nals no s’atreveixen a fer transaccio­ns amb l’Iran per por de ser sancionats pels EUA i tampoc no es refien del sistema bancari iranià, que encara no s’ha posat al dia amb les normatives internacio­nals sobre transparèn­cia bancària.

L’Iran creix al 6% anual i la situació macroeconò­mica és millor que fa dos anys. La població, tot i això, no se’n beneficia i el descontent­ament es va disparar fa unes setmanes quan el Govern va apujar la gasolina i va posar un impost als viatges a l’estranger. El preu de productes com el pollastre i els ous va pujar gairebé un 50%.

A aquests problemes s’hi afegeix una gran corrupció, de la qual cada dia es parla més. L’últim episodi el va protagonit­zar l’expresiden­t Mahmud Ahmadineja­d, la reelecció del qual –fraudulent­a, segons l’oposició– va fer detonar les protestes del 2009.

Ahmadineja­d va acusar el poderós sector judicial, especialme­nt el seu director Sadeq Lariyani, de corrupció. Això ha desencaden­at una cadena de reaccions i acusacions que van portar el líder suprem a reconèixer problemes dins de la judicatura. Alhora, Khamenei va enviar un missatge clar a Ahmadineja­d perquè guardés silenci, ja que algú que ha treballat durant anys en el sistema no

CONTRA ROHANI Els conservado­rs utilitzen la crisi per animar les marxes i acorralar el Govern PROTESTES D’UNS El règim mobilitza els seus partidaris per contrarest­ar les marxes populars

té dret a criticar-lo.

La percepció que té la gent, en tot cas, és que els diners es gasten en assumptes que no tenen incidència en la vida dels ciutadans, com institucio­ns religioses liderades per grans aiatol·làs o les guerres a Síria, l’Iraq i el Iemen.

“Els que estan motivant aquests moviments polítics al carrer podrien no ser els que els posin fi”, va assegurar divendres passat el primer vicepresid­ent, Eixaq Jahangiri. “Han de saber –va afegir– que les seves accions es poden tornar en contra seva”. A Mash- viu Ibrahim Raisi, que dirigeix la poderosa institució religiosa Masqan Quds Razavi, la més rica del país. Raisi li va disputar la presidènci­a a Rohani en les eleccions del maig passat i ha estat un gran crític de les polítiques econòmique­s del Govern.

Les protestes de Mashhad es van escampar ràpidament per tot el país. Van arribar fins i tot a Kermanshah, epicentre del terratrèmo­l del novembre passat que va deixar més de 500 morts i 7.000 ferits. El descontent­ament de la població en aquesta ciutat és evident, ja que molts assenyalen que l’ajuda no acaba d’arribar. La regió és una de les més precàries de l’Iran.

En altres ciutats, els eslògans que corejaven els manifestan­ts incloïen al·lusions al xa Reza Pahlavi, el monarca contra el qual es va fer la revolució islàmica el 1979 i a qui s’acusava de corrupció i de governar només per a un sector de la societat.

Aquesta barreja de lemes polítics i econòmics ha creat encara més confusió i hi ha els qui acusen forces estrangere­s d’estar impulsant les protestes. A l’Iran encara ressonen les paraules del secretari d’Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, que va dir que està treballant amb grups reformiste­s a l’interior del país per fer un canvi de règim. Els Estats Units, ferri aliat de l’Aràbia Saudita, continua sent el gran enemic de la República Islàmica.

La revolució verda del 2009 va ser esclafada i l’oposició més crítica està silenciada, però això no implica que la insatisfac­ció que llavors sentien molts iranians avui es mantingui.

A més, la divisió política avui és més acusada. Els radicals s’enfronten a Rohani i Ahmadineja­d grimpa tot el que pot.

L’Iran, en tot cas, ja no és el del 2009. Si llavors es va censurar la cobertura de les protestes, avui han estat portada dels principals mitjans.

 ??  ??
 ?? STR / EFE ?? Una jove manifestan­t es protegeix dels gasos lacrimògen­s llançats per la policia per dispersar una manifestac­ió al voltant de la Universita­t de Teheran
STR / EFE Una jove manifestan­t es protegeix dels gasos lacrimògen­s llançats per la policia per dispersar una manifestac­ió al voltant de la Universita­t de Teheran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain