La Vanguardia (Català)

El Suprem rus rebutja la candidatur­a de Navalni

- Redacció i agències MOSCOU

El líder opositor rus Aleksei Navalni va cremar ahir el seu últim cartutx estatal per intentar presentar-se a les eleccions del proper març i disputar la presidènci­a a Vladímir Putin. El Tribunal Suprem va rebutjar el recurs que havia presentat després que la Comissió Electoral Central (CEC) descartés la seva candidatur­a per tenir antecedent­s penals.

El Suprem considera la decisió de la comissió electoral “legal i fundada”. Així el tribunal va donar suport a l’argument esgrimit per la comissió, malgrat que l’advocat de l’opositor va recordar en la vista del Suprem que la Constituci­ó russa no impedeix a un condemnat presentar-se a unes eleccions i només al·ludeix persones que es trobin a la presó en el moment de presentar les seves candidatur­es.

El representa­nt de la CEC va replicar que el Tribunal Constituci­onal va dictaminar que la norma de la legislació electoral no es contradiu amb la Carta Magna. Segons la comissió, Navalni no pot participar en les presidenci­als, ja que va ser sentenciat el febrer passat a cinc anys de presó per apropiació indeguda, inhabilita­ció que s’estendrà per un termini de deu anys.

Una vegada finalitzad­a la vista, els advocats de Navalni van avançar que recorreran contra la decisió davant el Tribunal Europeu de Drets Humans. “Sabíem que hi hauria una decisió política, però seguirem tots els estadis de l’apel·lació”, va comentar Ivàn Zhdànov, advocat de l’opositor.

Aquesta nova via pot prosperar ja que el cas de Navalni ha tingut importants suports exteriors, sobretot dels Estats Units i la UE. La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va dir que el veto a Navalni aporta “seriosos dubtes” sobre les eleccions, crítiques que el Kremlin considera “una ingerència directa” en els afers interns russos.

Navalni, que acusa Putin d’ordenar la seva inhabilita­ció, ha convocat per al 28 de gener una jornada de protestes i ha cridat a una “vaga de votants” en les presidenci­als. Ara el Govern demana que s’investigui el boicot de Navalni per si pot considerar-se delicte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain