La Vanguardia (Català)

Temor de l’onada que pot venir

- Pamplona

Les estelades i el llaços grocs van acomiadar l’últim ple de l’any que es va celebrar al Parlament basc la setmana passada. Els disset diputats d’EH Bildu van celebrar així els resultats del 21-D a la Cambra de Vitòria, una imatge que reflecteix a la perfecció fins a quin punt el procés ha penetrat en la vida política basca.

La via sobiranist­a catalana ha marcat aquest 2017 un debat que ho esquitxa tot, des dels mateixos pressupost­os de la comunitat i la coalició PNB-PSE que la governa fins a la negociació jeltzale dels futurs comptes de Rajoy.

El passat dia 22, en plena ressaca electoral catalana, penabistes i socialiste­s van aprovar els pressupost­os del 2018 gràcies al suport del PP. La fórmula, calcada a la de l’any passat, va ser durament criticada per l’esquerra abertzale, que va qualificar el pacte com els “comptes del 155” i va retreure que s’hagin tirat endavant amb partits que “neguen el desenvolup­ament de l’autogovern”. PP i PSE, mentrestan­t, espremen la seva escassa representa­ció i s’autodefine­ixen com els “garants” que Euskadi no emprendrà una aventura sobiranist­a.

Els atacs d’EH Bildu s’han redoblat des de la intervenci­ó de l’autonomia catalana i han arribat fins al mateix nucli de Lakua, el Govern basc. Per a l’esquerra abertzale és insostenib­le que el PNB mantingui la coalició amb el PSE després del que ha passat a Catalunya, un Executiu que tot i això els jeltzales consideren blindat. “Comptem amb estabilita­t pressupost­ària i institucio­nal i comencem el 2018 amb un pacte de govern fort”, va ressaltar el portaveu basc, Josu Erkoreka, en la seva valoració de l’any.

Malgrat la campanya abertzale, secundada també per Podem, a la seu del PNB miren amb satisfacci­ó les enquestes de desembre, on l’euskobaròm­etre ratifica l’èxit de la via jeltzale centrada a aconseguir més autogovern a través d’acords amb Madrid. El procés no ha estat innocu a Euskadi i ha influït de ple en les ànsies independen­tistes. Ara mateix, un 66% dels ciutadans rebutgen

emprendre un camí similar al català i el suport a la independèn­cia baixa fins al 14%, tres punts menys que fa només sis mesos. L’autonomism­e assoleix també rècords de suport i es converteix en el model territoria­l més avalat (36%).

Els números sostenen el camí penabista iniciat al maig amb el seu suport als Pressupost­os de Rajoy, una maniobra política arriscada que els jeltzales han sabut vendre a través de les grans contrapres­tacions rebudes, com la liquidació de la Quota o l’acceleraci­ó de les obres de l’alta velocitat basca. Més complicat resulta presentar una negociació en el context actual encara que, com no deixen d’insistir a Sabin Etxea, si s’aixequen el 155 i les polítiques d’excepció a Catalunya, el partit es veuria lliure per asseure’s a la taula amb el PP.

La confrontac­ió catalana monopolitz­a, a més, l’acció política a Espanya i, des d’Euskadi, s’entreveu amb temor una possible conseqüènc­ia del xoc, una onada recentrali­tzadora amb derivacion­s imprevisib­les. A la seu del PNB hi ha preocupaci­ó per l’“efecte contagi” que el discurs de Ciutadans pugui tenir en el PP després del seu espectacul­ar auge a Catalunya, un posicionam­ent que sembla guanyar adeptes en plena crisi del model d’Estat. Estan en joc les principals eines de l’autogovern basc, la quota i el concert. Cs s’ha abanderat com el principal crític del sistema i els seus atacs no tenen un cost polític al País Basc, on la seva presència és pràcticame­nt inexistent.

L’actitud de la formació taronja, així com la de PP i PSOE respecte a Catalunya, és, al seu torn, molt criticada pel PNB, per a qui el 21-D va suposar la “derrota” del 155 i ratifica l’existència d’un conflicte polític que no pot tenir una sortida judicial. El primer pas, tant a Catalunya com a Euskadi, consisteix per als jeltzales a reconèixer les aspiracion­s nacionals dels dos territoris. Els vasos de la política nacional són més comunicant­s que mai i obren aquest 2018 a Euskadi com va acabar l’any, amb la mirada posada en Catalunya.

Els sondejos ratifiquen l’estratègia del PNB: el 66% dels bascos rebutgen emprendre el camí de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain