La Vanguardia (Català)

Preocupats per Espanya

- Sevilla

Els resultats de les eleccions del 21-D “han estat dolents per a Espanya”. La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha repetit diverses vegades aquesta valoració general, en la qual s’inclou també la seva percepció sobre el balanç aconseguit pel PSC de “Miquel Iceta i de Pedro Sánchez”. Els socialiste­s andalusos consideren que aquests resultats són fruit d’un gran error del seu secretari general, que “es va abandonar en braços d’Iceta, i per això són escassos, molt escassos, els fruits collits. Una recuperaci­ó pírrica”, assenyalen.

Susana Díaz va ser arraconada durant la campanya electoral, ja que no es va voler comptar amb ella malgrat que a Catalunya encara hi viuen un milió d’andalusos, però la socialista andalusa pot permetre’s opinar des de fora sobre el que ha passat. “Espero que els elegits no tornin pel camí que només condueix a l’abisme, a enfrontar famílies, a enfrontar ciutadans i a enfrontar els catalans”, assenyala la presidenta andalusa, que posa l’accent en la quantitat d’empreses que han abandonat Catalunya a conseqüènc­ia de la “incertesa, la inestabili-

tat i la insegureta­t” creada pels independen­tistes.

“Això de Tabarnia és una broma, però una broma que posa els independen­tistes i separatist­es davant el seu propi mirall”, assegura Díaz abans d’avisar els dirigents sobiranist­es perquè “no tornin a saltarse l’Estat de Dret, a saltar-se les normes i a portar Catalunya a un abisme que els ciutadans no desitgen. Els polítics prenem decisions, i abans de fer-ho hem de calibrar les conseqüènc­ies que tenen en l’àmbit econòmic i social”, adverteix.

Encara que no ha sorgit cap crítica pública entre els socialiste­s més propers a Susana Díaz a les decisions de Sánchez i Iceta, molts d’ells consideren

Susana Díaz ha aprofitat els mals resultats del PSC per retreure a Sánchez la seva estratègia

que els resultats reforcen el discurs de Díaz: “No es pot estar mirant a Catalunya tota l’estona i posant-se al servei d’Iceta”, lamenten a la seu socialista del carrer San Vicente. Díaz i els seus fidels creuen que ha arribat el moment que el PSOE canviï de rumb, abandoni definitiva­ment la idea de la plurinacio­nalitat i torni a preocupar-se per Espanya, per tots els seus territoris i per la igualtat de tots els espanyols, visquin on visquin. I ella enarbora aquest discurs com ningú.

Susana Díaz està plenament recuperada de la depressió política que va suposar la seva contundent derrota a les primàries socialiste­s. Durant un temps va buscar llepar-se les ferides a Andalusia i es va aferrar a la seva gestió “social” al capdavant d’un Govern que va canviar, sobretot, per fer-lo encara més afí als seus interessos. Ara observa com, a base dels errors dels seus adversaris al partit, torna a tenir certa presència en el discurs nacional. Tocada, però no enfonsada. Una carrera política que es planteja a llarg termini i en la que si del que es tracta és de sobreviure, Díaz ho sap fer millor que ningú.

Malgrat que el 2017 ha estat

un any difícil per a Díaz, el futur no sembla tan negre com semblava. Segons asseguren alguns mitjans, els socialiste­s treballen amb enquestes i dades internes en les quals la presidenta andalusa “aguantaria bastant bé l’estrebada” en cas que avui se celebressi­n eleccions autonòmiqu­es. Amb Ciutadans a l’alça, però sense acabar de trencar a Andalusia, l’estancamen­t de Podem i IU i, sobretot, un presumpte enfonsamen­t del PP, dibuixen unes perspectiv­es bastant acceptable­s per a Díaz en termes de resultats electorals. Les campanes d’un avançament ja han començat a sonar, tot i que ella ho nega. Exactament igual que fa tres anys, quan va agafar tots els seus rivals amb el peu canviat.

 ?? DANIEL PÉREZ / EFE ?? El pantà de La Viñuela (Màlaga) afectat per la sequera aquest any
DANIEL PÉREZ / EFE El pantà de La Viñuela (Màlaga) afectat per la sequera aquest any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain