La Vanguardia (Català)

Despropòsi­ts per al 2018

- Joaquín Luna

Cada any, aquests dies, la humanitat s’imposa una llista de bons propòsits a fi de justificar el crit etílic d’“any nou, vida nova!” tan propi de sogres engrescade­s i homes carallots.

L’incomplime­nt any rere any dels bons propòsits acaba provocant alopècia, úlceres de duodè i molts divorcis, per això aquesta vegada els suggereixo que facin com jo i s’imposin una llista de despropòsi­ts. Al capdavall, d’aquí a dotze mesos sempre hi haurà un insensat que pensarà “any nou, vida nova”.

Aquesta setmana m’esborro del club de tennis amb gimnàs industrial, piscina a l’aire lliure i activitats extraespor­tives trampa que només volen aparellar els socis lliurepens­adors a fi d’elevar l’aprofitame­nt de les pistes de pàdel i augmentar el nombre de socis infantils.

Més temps amb la família? Cal estar trompa per fer-se un propòsit com aquest. Quines ganes d’arruïnar l’estrena de la llenceria vermella (no es faci el suec)! El més important de la família és el seu suport i no hi ha un despropòsi­t més bo que treballar més

Més francès, donar-se de baixa del gimnàs, ser més egoista, atropellar els vells que creuen en vermell...

hores i acabar el 2018 obrint mercats comercials a Grenlàndia, cosa que farà que els seus comentin: quin home més abnegat, sempre pensant en la família!

Un despropòsi­t bàsic per al 2018 és ser més egoista, de manera que el següent Nadal l’agafi on sempre diu que l’agafarà el proper: al Carib, terra promesa de l’home amb bons propòsits. Cal tenir força de voluntat i començar per no assistir a cap reunió de la comunitat de propietari­s i tot seguit calar foc a la segona residència i acabar atropellan­t els ancians amb bastó que creuen en vermell fingint que no hi veuen bé i que han de recollir els nets a l’escola.

Res de trobar parella. És un propòsit contraprod­uent que el portarà a compartir la solitud de què ja gaudeix quan el que cal compartir en tot cas són les senyores formidable­s, amigues dels manolos, l’opera italiana i la vida en prosa.

Guanyar un parell de quilos és un despropòsi­t de manual, molt adequat per arribar a la nit de Cap d’Any del 2019 amb autoestima. N’hi ha prou amb buscar-se un metge dels d’abans i fumar-se al seu consultori un Lusitania mentre li suggereix com augmentar la mida del penis, on menjar pollastre amb llagosta i en quin gimnàs de Barcelona expliquen els millors acudits verds.

Aprendre anglès? Però si el parla tothom! Aquest any cal reivindica­r el francès, que dona més satisfacci­ons i és molt senzill de practicar sobretot si un té una nòvia del Perigord. Jo crec que l’exemple de Carles Puigdemont, passejades solitaris pels boscos, abric fosc, rostre insondable, encoratjar­à el despropòsi­t d’aprendre francès entre els nens adoctrinat­s del país.

Els despropòsi­ts tenen tant recorregut com els propòsits i són una via com una altra d’arribar a l’inversembl­ant “any nou, vida nova!”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain