La Vanguardia (Català)

Un any difícil

- EL DEFENSOR DEL LECTOR Suso Pérez

L’any que avui finalitza ha estat molt estressant per a la societat catalana. Tots hem vist i viscut les conseqüènc­ies d’una fractura, en primer lloc política i progressiv­ament de convivènci­a, que sembla haver-se instal·lat per quedar-se més temps del que seria desitjable. El periodisme viu aquest període amb l’energia dels temps apassionan­ts i la preocupaci­ó que sempre genera exercir l’ofici amb responsabi­litat.

La Vanguardia ocupa una posició central en aquesta societat des de fa ja gairebé 137 anys i en aquesta difícil etapa procura exercir el seu paper de mitjà de comunicaci­ó en el qual s’exposen totes les idees i posicions i, en conseqüènc­ia, actua de via per al seu acostament. No és una tasca fàcil. El Defensor ha rebut no poques queixes de lectors que expressave­n el seu enuig perquè, segons el seu parer, el diari feia més atenció a les informacio­ns que tenien a veure amb les idees que es considerav­en “dels altres” que amb les que els remitents definien com a “nostres”. Hi ha hagut cartes i també trucades que s’expressave­n en aquests termes: els nostres i els altres, procedents, indistinta­ment de les dues àrees en les quals clarament s’ha escindit la societat catalana.

Alguns dies, han arribat crítiques dures referides a falta d’imparciali­tat per haver publicat uns temes o per no haver-ne publicat d’altres, sempre en relació amb una suposada intenció d’afavorir uns o altres.

El passat 2 de desembre, per exemple, la imatge de portada del diari era una foto de la primera gran nevada de la temporada. Es veia el bonic pont de pedra medieval de Camprodon adornat de flocs de neu que queien i que ja havien agafat sobre el terra i als bancs del passeig inferior, el carrer de Sant Roc, a la ribera esquerra del Ter.

Doncs bé, en un dels petits arcs cecs que flanquegen la gran arcada central es veia un llaç groc i això va provocar alguna carta de queixa dels qui considerav­en que s’estava reforçant l’independen­tisme.

L’endemà, una altra persona es va queixar amb similar cruesa que el diari no hagués esmentat que el president del Govern, Mariano Rajoy, havia hagut de “sortir per cames”, en expressió literal, durant una visita a Reus o que, a Mataró, a unes àvies se’ls havia impedit accedir al port perquè portaven bufandes grogues.

Igualment, també es van rebre trucades en un to que es podria considerar bastant exaltat per part de persones que exigien que el diari qualifiqué­s expressame­nt com a cop d’Estat l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

Són, segurament, les posicions més extremes de la radiografi­a política que presenta avui Catalunya, però poden servir per entendre el punt d’enfrontame­nt al qual s’ha arribat i en el qual es vol que els mitjans de comunicaci­ó facin també un declarat paper de part que, precisamen­t, haurien d’evitar.

Aquest és l’argument amb el qual procuro respondre, com a Defensor del Lector, aquesta mena de queixes: mantinguem el respecte a les idees dels altres i valorem el fet que La Vanguardia dona cabuda a totes les veus. Per descomptat, en l’àrea d’opinió, on els articulist­es represente­n un variat ventall de punts de vista i gaudeixen de llibertat d’expressió. I també en l’àrea d’informació. A la redacció, com és comprensib­le, hi ha també molt diverses postures, fidel reflex de la societat catalana. Però naturalmen­t, la posició majoritàri­a entre tots és la que defensa fer bé la feina i complir al màxim amb l’exigència de profession­alitat.

Hi ha hagut cartes i trucades que utilitzave­n aquests termes: “els nostres” i “els altres”, per expressar queixes sobre les informacio­ns del diari

Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain