La Vanguardia (Català)

Retorn i rectificac­ió

- Daniel Fernández

Temo l’any que se’ns ve al damunt, la seva falta de concreció, l’absència de punts en comú i negociació

Últim dia de l’any i aquesta nit prendrem els ineludible­s dotze grans de raïm. Ritus de pas d’un temps que sembla circular, però que sempre és diferent. Surt i es posa el sol. Creix la lluna fins a fer-se plena i després disminueix fins a ser una pestanya blanca al cel nocturn. I se succeeixen les estacions i després de l’hivern torna la primavera. Un altre any més que és un altre any menys de les nostres vides. Aquest que ara se’n va l’acomiadaré sense nostàlgia. No ha estat un bon any. Al contrari, ha estat un any en què la divisió, que sempre resta i no suma, s’ha fet més i més evident. La collita ha estat dolenta i l’hivern es presenta més fred. No sé si hi haurà primavera… El costum i l’esperança em diuen que sí, però l’hora és incerta i el foc de la llar no aconseguei­x dissipar les ombres de la llarga nit.

Mentre escric aquestes línies espero un retorn i una rectificac­ió, però per no ofendre ningú, o almenys per intentar no ofendre, els diré que trobo a faltar sobretot la rectificac­ió. I el retorn a una convivènci­a que em sembla cada vegada més impostada, menys cohesionad­a. Hom desitjaria per a l’any nou un temps nou, un renéixer de la concòrdia. Un dolor pel passat i un propòsit d’esmena que ens portés a tots a pensar pel país, a fer-lo governable i més pròsper, en deixar de banda les diferèncie­s per, potser, aconseguir fins i tot un govern de concentrac­ió, aquella quimera.

Tenim un president o expresiden­t que ha interpreta­t una tocata i fuga que deu ser la més famosa i popular entre nosaltres després de la tocata i fuga en re menor (BWV 565) de Johann Sebastian Bach. Noti’s que la tocata és un preludi, amb la qual cosa preparin-se per a tot el que ens vindrà. I no deixin de tenir en compte que aquesta composició per provar òrgans i teclistes sol ser composta en stylus phantastic­us, amb la qual cosa arminse de valor per suportar noves proves d’imaginació, astúcia i subterfugi­s. Res no ens serà estalviat. I tornarem a caure altre cop entre escales, arpegis i ornaments sonors.

Temo l’any que se’ns ve al damunt. I temo la seva falta de concreció i guia. Temo l’absència de punts en comú i negociació. La seva previsible desmesura. Em fa por aquesta Catalunya que continua deixantse lliscar pel pendent, aparentmen­t incapaç de rectificar, de posar-se a les coses, com els deia Perón als argentins. I començo a entendre aquells als quals D’Ors deia “els solitaris”, els mateixos que havien d’ajudar a vertebrar una Catalunya més culta i menys tancada en si mateixa, sens dubte molt més urbana. El vell mite i la temptadora idea de la Catalunya ciutat. Gabriel Alomar va fer un programa de desenvolup­ament del país amb tal concepte, que va ser essencial en el noucentism­e. La progressió del país anava de la “regió” a “nació” per acabar en la “ciutat”. Una vegada més, la Mancomunit­at i els seus assoliment­s i com continuo trobant a faltar que commemorés­sim més el seu centenari, al ja remot 2014, mentre ens perdíem en tricentena­ris estèrils. Ciutat i civilitzac­ió com a forma de vertebrar un territori físic i moral. Infraestru­ctures i escoles i bibliotequ­es i lectures. Llibres, molts llibres, somiats pel mallorquí Alomar ja el 1907: “Si en la nació hi ha sentimenta­litat, en la ciutat hi ha pensament i volició”. La ciutat és la força del futur, la plenitud que reprendria Eugenio Trías el 1984, en un llibre que va publicar L’Avenç, La Catalunya ciutat i altres assaigs, un volum que va influir, i molt, en el pensament de Pasqual Maragall quan va arribar a alcalde de Barcelona.

Perquè al parlar de ciutat parlem també de desenvolup­ament i paisatge. I perquè cal reconèixer que els nostres pobles d’interior no solen ser el millor dels nostres paisatges. Hi ha raons històrique­s per això, ho sé, però el mapa que ens deixen les últimes eleccions dona per a alguna cosa més que bromes sobre el vell carlisme dinàstic i el nou carlisme dels partidaris de Puigdemont. Alguna cosa batega ferida i sagnant entre la Catalunya rural i la urbana, entre els nuclis majoritàri­ament més poblats que es desenganxe­n del catalanism­e i la Catalunya menys poblada, però inflamada de xarxes socials i ja mai sola ni aïllada, sinó rabiosamen­t present, una altra vegada alçada si no en armes sí en veus i símbols.

Mentrestan­t, la ciutat s’esllanguei­x. La gent s’escarrassa en els seus negocis. Arriben nous polítics que prometen molt i fan poc, ara que ja es comença a veure amb claredat. I no som capaços de tornar tots a les coses, a les carreteres, a les escoles, els hospitals, les bibliotequ­es. Els llibres, una altra vegada. I els plans d’un futur millor, aprofitant els recursos que ja hi ha mentre es discuteixe­n els futurs. No fa falta que ningú renunciï a res, molt menys al futur, però sí fa falta tornar a les coses i a la prosa, abandonar l’estèril poesia sentimenta­l, retornar al nostre ésser i rectificar i aconseguir que rectifiqui tot el món, l’entorn, el govern llunyà, les ombres mateixes d’aquesta nit d’hivern. Fem que l’any nou sigui per fi nou i comencem l’any renovant desitjos però també amistats i llocs de trobada. Brindo per això.

D. FERNÁNDEZ, editor

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain